Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2019

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/25

 

27.08.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 298

Hankintaoikaisuvaatimus ompelukoneiden hankinnasta

HEL 2019-001860 T 02 08 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että seuraavien tarjoajien toimialajohtajan hankintapäätökseen 53 § (12.6.2019) kohdistamat oikaisuvaatimukset hylätään:

        Erkin Sauma & Tikki Ky

        Kaartin neule- ja ompelukone Oy

Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Janne Tarkoma, hankintalakimies, puhelin: 310 21582

janne.tarkoma(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjouspyyntö HEL 2019-001860

2

Vastine_Espoon Kone Oy_ilman henkilötietoja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toimialajohtaja teki 12.6.2019 ompelukoneiden hankintaa opetuskäyttöön koskevan päätöksen (53 §). Hankintapäätöksen johdosta tehtiin kaksi oikaisuvaatimusta.

Oikaisuvaatimus 1 (Erkin Sauma & Tikki Ky)

Erkin Sauma & Tikki Ky on tehnyt 24.6.2019 oikaisuvaatimuksen Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toimialajohtajan 12.6.2019 tekemään hankintapäätökseen (53 §) Ompelukoneiden hankinta opetuskäyttöön.

Erkin Sauma & Tikki Ky on esittänyt oikaisuvaatimuksessaan (17.6.2019), että Espoon Kone Oy:n valinta ompelukoneiden ja saumureiden toimittajaksi on hylättävä. Perusteluinaan oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että Espoon Kone Oy ei ole valtuutettu Bernina-jälleenmyyjä ja tästä syystä siltä tilattavien koneiden alkuperään voi sisältyä riski. Tämä saattaa aiheuttaa oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan ongelmia mm. takuukysymyksissä. Suomessa toimiva Bernina-ompelukoneiden ja -saumureiden ainoa maahantuoja toimittaa näitä koneita ainoastaan valtuutetuille jälleenmyyjille.

Lisäksi Erkin Sauma & Tikki Ky on pyytänyt selvittämään Espoon Kone Oy:n alihankkijoiden käyttöä koskevan ilmoituksen todenperäisyyden kyseisen tarjoajan tarjouksen tarjouspyynnönmukaisuuden selvittämiseksi.

Espoon Kone Oy:ltä on pyydetty oikaisuvaatimuksen johdosta vastine, joka on tämän oikaisuvaatimusta koskevan päätöksen liitteenä.

Toimiala katsoo, ettei se ole tehnyt hankinnan kilpailuttamisen yhteydessä menettelyvirhettä. Tarjouspyynnössä ei ole edellytetty, että tarjoaja olisi Bernina-merkkisten ompelukoneiden valtuutettu jälleenmyyjä. Näin ollen ei ole perustetta hylätä Espoon Kone Oy:n tarjousta sillä perusteella, ettei se ole oikaisuvaatimuksen tekijän selvityksen mukaan valtuutettu jälleenmyyjä. Lisäksi Espoon Kone Oy on sitoutunut tarjouspyynnössä edellytettyyn takuuajan vähimmäisvaatimukseen.

Toimiala on lisäksi pyytänyt oikaisuvaatimuksen perusteella selvityksen Kaartin neule- ja ompelukone Oy:n alihankkijajärjestelystä. Kaartin neule- ja ompelukone Oy on toimittanut pyydetyn selvityksen asiassa.

Oikaisuvaatimus 2 (Kaartin neule- ja ompelukone Oy)

Kaartin neule- ja ompelukone Oy on esittänyt oikaisuvaatimuksessaan, ettei Espoon Kone Oy täytä tarjouspyynnössä asetettuja vaatimuksia työn laadun tai vastuullisuuden osalta. Perusteena oikaisuvaatimukselle on edellä mainitun yrityksen diskaaminen vastikään Espoon kaupungin sopimustoimittajana sekä ompelukoneiden (Bernina) että huoltotöiden osalta. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa, että Espoon Kone Oy on ilmoittanut valheellisesti olevansa Bernina-ompelukoneiden jälleenmyyjä, eikä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala voi luottaa kyseiseen yritykseen myöskään huoltotöiden osalta.

Toimiala katsoo Espoon Kone Oy:n toimittaman vastineen perusteella, että Espoon Kone Oy:n tarjous on ollut tarjouspyynnön mukainen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden nojalla kyseisen tarjoajan tarjousta olisi pidettävä tarjouspyynnön vastaisena.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Janne Tarkoma, hankintalakimies, puhelin: 310 21582

janne.tarkoma(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarjouspyyntö HEL 2019-001860

2

Vastine_Espoon Kone Oy_ilman henkilötietoja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhakukielto, hankintaoikaisupäätös
Liite 1
Liite 2

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja 12.06.2019 § 53

HEL 2019-001860 T 02 08 01 00

Päätös

Toimialajohtaja päätti valita etusijajärjestyksen mukaan seuraavat toimittajat toimittamaan ompelukoneita ja saumureita koulukäyttöä sekä satunnaista käyttöä varten. Tämän lisäksi toimittajilta hankitaan tarpeen mukaan koneiden huoltopalvelu.

1. Espoon Kone Oy

2. Erkin Sauma & Tikki Ky

3. Kaartin Neule- ja ompelukone Oy

Toimialajohtaja päätti hylätä tarjouskilpailusta Kaartin Neule- ja ompelukone Oy:n tarjouksen 1 tarjouspyynnön vastaisena.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo 265 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Kilpailutus perustuu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan 17.4.2019 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2019-001860. Ompelukoneiden hankinta on toteutettu avoimella menettelyllä.

Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus 17.4.2019 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Lisäksi hankinnasta on julkaistu korjausilmoitus 10.5.2019. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 23.5.2019 Määräaikaan mennessä saapui 4 tarjoajalta yhteensä 5 tarjousta:

        Brodeeraus JO-HA Oy

        Erkin Sauma  & Tikki Ky

        Espoon Kone Oy

        Kaartin neule- ja ompelukone Oy tarjous 1

        Kaartin neule- ja ompelukone Oy, tarjous 2

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnössä on esitetty tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset ja selvitysvelvollisuudet.

Tarjoajien soveltuvuutta koskevat edellytykset on tarkastettu lukuun ottamatta pakollisia poissulkemisperusteita, jotka tarkastetaan päätöksenteon jälkeen ennen mahdollisen sopimuksen tekemistä tarjoajan toimittamien rikosrekisteriotteiden perusteella.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnössä on asetettu tarjoukselle ja sen sisällölle sekä hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset. Vähimmäisvaatimuksissa on asetettu hankittaville tuotteille laadullisia vaatimuksia (laatukriteereitä), jotka tarjottavien tuotteiden on pitänyt täyttää. Jos laadulliset vähimmäisvaatimukset eivät ole täyttyneet, on tarjous hylätty tarjouspyynnön vastaisena.

Määräajassa saapuneet tarjoukset ja tarjotut tuotteet ovat tarjouspyynnön mukaisia, lukuun ottamatta Kaartin Neule ja ompelukone Oy:n tarjousta 1. Tarjouspyynnön kohdassa 1.1 edellytettiin, että ”Perusompelukone koulukäyttöön” tarjotaan elektronista ompelukonetta. Kaartin neule- ja ompelukone Oy:n tarjouksessa 1 tarjoama Husqvarna Emerald 118 ompelukoneen ainoa elektroninen ominaisuus on elektroninen nopeudensäätö, muilta osin koneen toiminnot ovat manuaalisia. Näin ollen Husqvarna Emerald 118 ompelukonetta ei voi pitää elektronisena ompelukoneena. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun vuoksi hankintayksikön on hylättävä Kaartin neule- ja ompelukone Oy:n tarjous 1 tarjouspyynnön vastaisena. Koneiden testausta ei nähty tarpeelliseksi, niihin tutustuttiin tarjoajien toimittamien tuote-esitteiden pohjalta sekä konsultoitiin käsityön opettajaa.

Tarjousten vertailu

Hankittavien tuotteiden valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin hinta-laatusuhteeltaan parasta tarjousta. Tarjouspyynnön kohdan ”Hankinnan kohteen kriteerit” mukaan hinnan painoarvo on 90 % ja laadun 10 %. Laadun osalta arvioitiin takuuaikaa 24kk ylittävältä osalta.

Tarjousten vertailu hinta- ja laatupisteineen ja perusteluineen on tämän päätöksen liitteenä olevassa vertailutaulukossa. Vertailu osoittaa, että kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen on tehnyt Espoon kone Oy, toiseksi edullisimman tarjouksen on tehnyt Erkin Sauma & Tikki Ky ja kolmanneksi edullisimman tarjouksen Kaartin neule- ja ompelukone Oy (tarjous 2).

Sopimuksen teko

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on 265 000 euroa. Tilaaja ei sitoudu ennalta mihinkään hankintamääriin.

Hankintasopimusta ei voida tehdä ennen kuin tarjoaja on toimittanut hankintayksikölle tarjouspyynnössä mainitut hankintalain 88 §:n mukaiset otteet rikosrekisteristä. Hankintayksikkö tutkii otteista koskeeko tarjoajaa jokin hankintalain 80 §:n mukainen pakollinen poissulkemisperuste. Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Lisätiedot

Marko Harapainen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21580

marko.harapainen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566