Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

28.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 177

Päiväkoti Lakan ja daghemmet Botbyn lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen ja lausunto hankesuunnitelmasta

HEL 2019-003069 T 10 06 00

Päätös

A

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi päiväkoti Lakan ja daghemmet Botbyn lisätilojen tarveselvityksen (liite 2).

B

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi liitteen 1 mukaisesta, 25.3.2019 päivätystä hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja lausuu lisäksi seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolellinen toteutus tulee varmistaa. Myös valaistukseen tulee kiinnittää huomiota, ja tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Kasvatus- ja koulutustoimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö tarkastelee hanketta toukokuussa 2019. Työsuojelun lausunto otetaan huomioon suunnittelussa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Leena Kalalahti, suunnittelija, puhelin: 040 760 2515

leena.kalalahti(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankesuunnitelma lpk Lakka ja dh Botby

2

Tarveselvitys_lpk Lakka ja dh Botby väistö- ja lisätilojen TS

Muutoksenhaku

A

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

B

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto
on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa osoitteeseen Sinivuokonpolku 9 rakennettavasta päiväkoti Lakan ja daghemmet Botbyn hankkeen hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma koskee paviljonkihankkeena toteutettavia väistö- ja lisätiloja.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Päiväkoti (lpk) Lakan ja daghemmet (dh) Botbyn väistö- ja lisätilat toteutetaan tilaelementtiratkaisuna aikataulullisista syistä. Tilat otetaan käyttöön 1.8.2019 ja niitä käytetään pysyvän rakennuksen valmistumiseen asti.

Alueella on palvelutarvetta enemmän kuin paikkoja päiväkodeissa.  Hanke mahdollistaa varhaiskasvatuksen osallistumisasteen lisäämisen sekä lähipäiväkotikäytäntöön siirtymisen. Tällä hetkellä lapsia on varhaiskasvatuksessa myös alueen ulkopuolella. Lpk Lakan ja dh Botbyn väistö- ja lisätiloissa on tilat noin 120 lapselle. Paikkamäärä lisääntyy noin 50 lapsella. Paikkamäärä tarkennetaan hankkeen valmistuttua.

Hankkeen tarpeellisuus

Väistö- ja lisätilat sijaitsevat Itäkeskuksen läheisyydessä, jossa ne palvelevat erityisesti Itäkeskuksen sekä Marjaniemen ja lähialueiden lapsia ja heidän perheitään.

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkoti periaatteella.

Lpk Lakka ja dh Botby toimivat nykyisin osoitteessa Kauppakartanonkatu 16. Tilat tullaan purkamaan vuoden 2020 alussa. Toimintaa ei voida siirtää alueen muihin päiväkoteihin, vaan toiminnalle tarvitaan elokuusta 2019 alkaen korvaavat väistötilat, kunnes uudet korvaavat tilat valmistuvat. Lpk Lakan paikkojen määrä on 46 ja dh Botbyn 28 paikkaa.

Väistö- ja lisätilapaviljonki sijoitetaan osoitteeseen Sinivuokonpolku 9 noin kahdeksi vuodeksi turvaamaan sekä alueen varhaiskasvatuspalveluita että väistötilaksi lpk Lakalle ja dh Botbylle.

Dh Botby siirtyy väistö- ja lisätilasta osoitteeseen Kukkaniityntie 19 valmistuvaan Kukkaniitty-Blomängenin korvaavaan uudisrakennukseen, joka valmistuu vuonna 2021.

Lpk Lakan toiminta siirtyy paviljongista samalle tontille vuonna 2021 valmistuvaan uudisrakennukseen.  Samaan rakennukseen lpk Lakan kanssa siirtyy myös lpk Vaapukan, lpk Mustikan ja Roihuvuoren ala-asteen koulun Sinivuokonpolun toimipaikan toiminta.

Strategian mukaiset ja riittävät väistö- ja lisätilat tukevat lasten arkea

Lisätilat mahdollistavat strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Vartiokylän alueella ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät väistö- ja lisätilat luovat hyvät edellytykset lpk Lakan ja dh Botbyn toiminnalle pysyvien tilojen valmistumiseen saakka.

Varhaiskasvatuspalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu. Hanke lisää varhaiskasvatuspaikkoja alueella.

Lapsen näkökulmasta päiväkotipaikka omalla asuinalueella mahdollistaa kaverisuhteiden muodostumisen lähellä kotia sekä tutustumisen ja liikkumisen omalla alueella. Oman alueen tuntemus lisää turvallisten reittien oppimista pienestä pitäen. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien toiminnan suunnittelussa osallistetaan alueen lapsia ja perheitä. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella sekä varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen. 

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodeille, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan.

Väistö- ja lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Väistötiloista perittävä vuokra on sama kuin purettavasta rakennuksesta peritty vuokra. Tämän tason ylittävä väistötilakustannus peritään erillisenä määräaikaisena korvauksena rakentamisen jälkeisen vuokran yhteydessä. Alustava arvio tilaelementtirakennuksen kokonaisvuokrasta on noin 44 217 €/kk, eli 530 603 € vuodessa. Vuokra on 39,84  €/htm²/kk. Väistö- ja lisätilan vuokravaikutus kohdennetaan hankkeen valmistuttua.

Siivouskustannusarvio on noin 50 000 euroa/vuosi. Muuttokustannusarvio on noin 21 000 euroa ja käynnistämiskustannuksiin varataan noin 135 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Toimintakustannukset nousevat tulevan hankkeen osalta noin 510 000 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto käsitteli dh Botbyn tilatarpeet 5.2.2019.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi 5.3.2019 tarveselvityksen
päiväkoti Vaapukan, päiväkoti Lakan, päiväkoti Mustikan ja Roihuvuoren ala-asteen koulun Sinivuokonpolun toimipaikan korvaavasta uudisrakennuksesta. Tarveselvityksessä ilmeni lpk Lakan ja dh Botbyn väistötilatarpeet.

Henkilökuntaa on kuultu 13.2.2019 pidetyssä vuoden 2019 tilaelementtihankkeita koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Leena Kalalahti, suunnittelija, puhelin: 040 760 2515

leena.kalalahti(a)hel.fi

Liitteet

1

Hankesuunnitelma lpk Lakka ja dh Botby

2

Tarveselvitys_lpk Lakka ja dh Botby väistö- ja lisätilojen TS

Muutoksenhaku

A

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

B

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 04.04.2019 § 43

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566