Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/23

 

28.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 183

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Puistolaan tulevan päiväkodin tilojen sekä leikkipuisto Tapulin väistötilojen hankesuunnitelmasta

HEL 2019-003062 T 10 06 00

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi puoltavan lausunnon 12.3.2019 päivätystä Puistolaan tulevan päiväkodin (päiväkoti Satulinna) tilan sekä leikkipuisto Tapulin väistötilan hankesuunnitelmasta. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toiminnallisia tavoitteita. Myös tilojen jatkosuunnittelussa ja toteutuksessa tulee työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolellinen toteutus tulee varmistaa. Myös valaistukseen tulee kiinnittää huomiota ja tilat sekä pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö tarkastelee hanketta toukokuussa 2019. Työsuojelun lausunto otetaan huomioon suunnittelussa.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Hanna Linna, leikkipuisto- iltapäivätoiminnan päällikkö, puhelin: 310 41 259

hanna.linna(a)hel.fi

Eeva Tiihonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 58499

eeva.tiihonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kympin hansu

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristön toimialan rakennusten ja yleisten alueiden jaostoon pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa osoitteeseen Kimnaasipolku 7 (Moisiontie 18) rakennettavasta päiväkodin ja leikkipuiston hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma koskee paviljonkihankkeena toteutettavia väistö- ja lisätiloja.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä

Päiväkodin tilat ja leikkipuiston väistötilat toteutetaan tilaelementtiratkaisuna aikataulullisista syistä. Tilat valmistuvat 1.8.2019 ja niitä käytetään pysyvän rakennuksen valmistumiseen asti.

Määräaikaiseksi rakennettavaan päiväkotiin valmistuu noin 100 tilapaikkaa. Leikkipuistotoiminnan väistötilojen laajuus on noin 120 m². 

Hankkeen tarpeellisuus

Lisä- ja väistötilat sijaitsevat Puistolan osa-alueella ja ne palvelevat erityisesti Tapulikaupungin ja sen lähialueiden lapsia ja heidän perheitään.

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkoti periaatteella.

Puistolassa varhaiskasvatuspalveluiden osallistumisaste on muuta kaupunkia alhaisempaa. Viime vuosina on alueella jouduttu luopumaan muutamista päiväkotikäytössä olleista tiloista niiden huonon kunnon vuoksi eikä tilalle ole aiemmin löytynyt korvaavia tiloja

Varhaiskasvatus ja esiopetus alueella 4 (Jakomäki-Puistola-Suutarila) varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen hakevien lasten määrä on suurempi kuin alueella käytössä olevat paikat. Puistolan peruspiirin, Tapulikaupungin osa-alueen 1–6-vuotiaiden lasten määrä lisääntyy. Lisätilalla taataan riittävät alueelliset palvelut.

Leikkipuisto Tapulin huonokuntoisesta kiinteistöstä on luovuttu ja sen sisätoiminta on siirretty väliaikaisesti Maatullin ala-asteen koulun tiloihin lukuvuodeksi 2018–2019.

Strategian mukaiset ja riittävät väistö- ja lisätilat tukevat lasten arkea

Lisätilat mahdollistavat strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Puistolan alueella ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät väistö- ja lisätilat luovat hyvät edellytykset päiväkoti Satulinnan ja leikkipuisto Tapulin toiminnalle pysyvien tilojen valmistumiseen saakka.

Varhaiskasvatuspalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu. Hankkeessa toteutettavat lisätilat mahdollistavat noin 100 lisätilapaikkaa alueelle.

Lapsen näkökulmasta päiväkotipaikka omalla asuinalueella mahdollistaa kaverisuhteiden muodostumisen lähellä kotia sekä tutustumisen ja liikkumisen omalla alueella. Oman alueen tuntemus lisää turvallisten reittien oppimista pienestä pitäen. Tilat suunnitellaan esteettömiksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien ja leikkipuistojen toiminnan suunnittelussa osallistetaan alueen lapsia ja perheitä. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.  

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen

Yksiköiden nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle. Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille ja leikkipuistolle, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan.

Väistö- ja lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Väistötiloista perittävä vuokra on sama kuin purettavasta rakennuksesta peritty vuokra. Tämän tason ylittävä väistötilakustannus peritään erillisenä määräaikaisena korvauksena rakentamisen jälkeisen vuokran yhteydessä. Alustava arvio tilaelementtirakennuksen kokonaisvuokrasta on noin 40 001 €/kk, eli 480 006 € vuodessa. Vuokra on  36,04 €/m²/kk, mikä koostuu 30,91 €/m²/kk pääomavuokrasta ja 5,13 €/m²/kk ylläpitovuokrasta. Väistö- ja lisätilan vuokravaikutus tarkentuu pysyvien tilojen hankkeen valmistuttua.

Siivouskustannusarvio on noin 50 000 euroa vuodessa. Muuttokustannusarvio on noin 15 000 euroa ja käynnistämiskustannuksiin varataan 135 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Arvioidut toimintakustannukset ovat tulevan hankkeen osalta 1 000 000 euroa vuodessa.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatus- ja koulutustoimialan yhteistyönä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt tarveselvityksen päiväkodin lisätilasta ja leikkipuiston väistötilasta 20.11.2018.

Henkilökuntaa on kuultu 13.2.2019 pidetyssä vuoden 2019 tilaelementtihankkeita koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Pirjo-Riitta Sihvonen, suunnittelija, puhelin: 310 43229

pirjoriitta.sihvonen(a)hel.fi

Hanna Linna, leikkipuisto- iltapäivätoiminnan päällikkö, puhelin: 310 41 259

hanna.linna(a)hel.fi

Eeva Tiihonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 58499

eeva.tiihonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kympin hansu

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 04.04.2019 § 40

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566