Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/17

 

07.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 159

Oikaisuvaatimus lehtorin virkaan ottamisesta

HEL 2019-001152 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt aluepäällikön 13.3.2019 (§ 59) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Oikaisuvaatimuksen liite

3

Aluepäällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

6

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 24.3.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen aluepäällikön 13.3.2019 (§ 59) tekemästä päätöksestä, jolla aluepäällikkö on ottanut Vuoniityn peruskouluun sijoitettuun matematiikan ja kemian lehtorin virkaan toistaiseksi 1.8.2019 lukien filosofian maisteri **********

Aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 15.6.2018 (§ 46) tekemään päätökseen perustuen peruskoulujen opettajat ottaa aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Vuoniityn peruskouluun sijoitettu matematiikan ja kemian lehtorin virka (vakanssinumero 1557) on ollut julkisesti haettavana 4.1. - 21.1.2019.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 23 henkilöä, joista 18 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi eduksi luettiin taito opettaa fysiikkaa.

Haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa, mm. oikaisuvaatimuksentekijä.

Asian oikeudellinen arviointi

Oikaisuvaatimuksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän työkokemus ja koulutus on päätöksen perusteluissa esitetty puutteellisesti, jolloin kokonaisarviointiin kuuluvaa vertailua ei ole voitu tehdä tasapuolisesti. Oikaisuvaatimuksessa todetaan mm., että oikaisuvaatimuksen tekijän työtehtäviin on kuulunut luokanvalvojan tehtäviä ja yhteisopettajana toimimista, jotka käyvät ilmi oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta. Koulutuksen osalta oikaisuvaatimuksessa todetaan mm., että oikaisuvaatimuksen tekijällä on sivuaineopiskelijana suoritettuja maisteritason opintoja kasvatustieteessä, matemaattisten aineiden ainedidaktiikkaan painottuen sekä Helsingin opetuksen digitalisaatio-ohjelman mukaiset kakkostason osaamismerkit ja eMatematiikka-nimisen eportfolion käyttäminen. Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esille myös vuorovaikutustaitojen parantuminen sekä käytössä olleet uudenaikaiset opetusmenetelmät.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 5 §:ssä säädetään aineenopettajan kelpoisuudesta. Asetuksen mukaan perusopetuksessa aineenopettajalla tulee olla kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen (ennen 35 opintoviikon) laajuiset opetettavan aineen opinnot.

Virkaan valittu on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineena kemia vuonna 2017. Hänellä on myös matematiikan sekä fysiikan aineopinnot ja näin ollen matematiikan ja fysiikan aineenopettajan pätevyys. Hän on kelpoinen toimimaan matematiikan ja kemian lehtorina peruskoulussa. Virkaan valitulla on vuoden ja kahdeksan kuukauden kokemus matematiikan, kemian ja fysiikan opettajan tehtävistä Helsingin ja Vantaan kaupungilla. Niistä 11 kuukautta hän on toiminut matematiikan, fysiikan ja kemian päätoimisena tuntiopettajana ja 9 kuukautta matematiikan, fysiikan ja kemian lehtorin viransijaisena.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut filosofian tohtoriksi pääaineena fysiikka vuonna 1999. Hänellä on myös matematiikan sekä kemian aineopinnot ja näin ollen matematiikan ja kemian aineenopettajan pätevyys. Hän on kelpoinen toimimaan matematiikan ja kemian lehtorina peruskoulussa. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on kahden vuoden ja kuuden kuukauden kokemus matematiikan, kemian ja fysiikan opettajan tehtävistä Helsingin ja Lahden kaupungilla. Niistä kaksi vuotta päätoimisena tuntiopettajana ja 6 kuukautta lehtorina.

Virkaan valitulla ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus toimia matematiikan ja kemian lehtorina. Lisäksi heillä on kelpoisuus antaa aineenopetusta myös hakuilmoituksessa eduksi katsotussa fysiikassa. Kummallakin on opettajakokemusta nimenomaan kaikista näistä opetettavista aineista. Oikaisuvaatimuksen tekijän hiukan pidempi opettajakokemus ei ole merkittävästi pidempi kuin virkaan valitulla.

Aluepäällikön lausunnon mukaan virkaan valitulla on monipuolinen pedagoginen näkemys aineenopetuksesta sekä toimintatapa oppilaita osallistavaa ja kannustavaa.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Aluepäällikkö on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet valinnut koulutuksen, työkokemuksen ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella arvioimansa hakijan lehtorin virkaan. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja aluepäällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Oikaisuvaatimuksen liite

3

Aluepäällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

6

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut alue 1 Perusopetuksen aluepäällikkö 1 13.03.2019 § 59

HEL 2019-001152 T 01 01 01 01

Päätös

Perusopetuksen aluepäällikkö päätti valita matematiikan ja kemian lehtorin virkaan (nro 1557) **********

Virantoimitus alkaa 1.8.2019 lukien.

Virkaan valitulle ei määrätä koeaikaa.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on esittänyt lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen ja kunnes virkaan valittu on esittänyt selvityksen terveydentilastaan. Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Lehtorin virka (nro 1557) on ollut julkisesti haettavana ajalla 4.1.2019–21.1.2019 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa. Viran ensimmäinen sijoituspaikka on Vuoniityn peruskoulu.

Toimialajohtajan delegointipäätöksen (15.6.2018, § 46) mukaan opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää perusopetuksen aluepäällikkö.

Viranhaltijan tehtävänä ovat matematiikan ja kemian lehtorin tehtävät Vuoniityn peruskoulussa.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 23 henkilöä. Hakijoista 18 henkilöä täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukaisen kelpoisuusvaatimuksen.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Haastatteluun kutsuttiin neljä hakijaa: ********** Hakijoita haastatteli 25–31.1.2019 välisenä aikana rehtori ja virka-apulaisrehtori.

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

Perusopetuksen aluepäällikkö katsoo hakijan työkokemuksen, koulutuksen sekä haastattelussa ilmenneiden seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, että parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen on FM **********

**********

Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Lisätiedot

Jukka Isohanni, rehtori, puhelin: 310 86811

jukka.isohanni(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566