Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (7)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

07.05.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 160

Oikaisuvaatimus lehtorin virkaan ottamisesta

HEL 2019-000787 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön 20.2.2019 (§ 4) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Oikaisuvaatimuksen liite

3

Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 7.3.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön 20.2.2019 (§ 4) tekemästä päätöksestä, jolla ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on ottanut Gymnasiet Lärkaniin sijoitettuun fysiikan ja matematiikan lehtorin virkaan toistaiseksi 1.8.2019 lukien filosofian maisteri **********

Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 15.6.2018 (§ 46) tekemään päätökseen perustuen ruotsinkielisten lukioiden lehtorit ottaa ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö.

Hakuprosessista

Gymnasiet Lärkaniin sijoitettu lehtorin virka (vakanssinumero 4251) on ollut julkisesti haettavana 13.1.- 28.1.2019.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 17 henkilöä, joista 11 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset. Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi etsittiin opettajaa, jolla on hyvät yhteistyötaidot ja joka on sitoutunut sekä omaan aineeseensa, että kouluyhteisöön. Lisäksi hakuilmoituksen mukaan ohjelmointitaidot voitiin katsoa ansioksi.

Haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa, mm. oikaisuvaatimuksentekijä.

Asian oikeudellinen arviointi

Oikaisuvaatimuksen tekijä on tyytymätön mm. päätöksen perusteluissa kirjoitettuun yhteenvetoon hänestä. Oikaisuvaatimuksen mukaan virallisen ja avoimen päätöspöytäkirjan pitäisi antaa oikeudenmukaista tietoa hakijoiden kokemuksesta ja ansioista. Oikaisuvaatimuksen mukaan pöytäkirjassa pitäisi rehellisesti näkyä, mitä osaamista halutaan ja mitä ei. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii uutta objektiivista päätöstä.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä säädetään aineenopettajan kelpoisuudesta lukiossa.

Virkaan valittu on valmistunut filosofian maisteriksi luonnontieteissä pääaineenaan fysiikka vuonna 2014. Hän on kelpoinen toimimaan fysiikan ja matematiikan lehtorina lukiossa. Virkaan valitulla on opetuskokemusta fysiikasta, matematiikasta ja kemiasta vuodesta 2014 lukien Helsingin kaupungilla. Virkaan valittu on ollut mukana ja kääntänyt matematiikkakirjasarjaa nimeltä Kubik vuosiluokille 7 – 9. Lisäksi hänellä on ohjelmointitaitoja.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut filosofian maisteriksi luonnontieteissä pääaineenaan matematiikka vuonna 1997. Hän on kelpoinen toimimaan fysiikan ja matematiikan lehtorina lukiossa. Oikaisuvaatimuksen tekijä on toiminut tuntiopettajana ja matematiikan, fysiikan ja informaatiotekniikan vt. lehtorina Svenska yrkesinstitutissa 1997 – 2001 ja Helsingin kaupungilla matematiikan lehtorina 2001 – 2011. Vuodesta 2011 oikaisuvaatimuksen tekijä on työskennellyt opetusneuvoksena Opetushallituksessa. Oikaisuvaatimuksen tekijä on osallistunut Arcadan ohjelmointikurssille vuonna 2012.

Virkaan valitulla ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus. Kummallakin on opettajakokemusta ja hakuilmoituksessa mainittua ansiota ohjelmointitaidoista. Virkaan valitulla pääaineena on ollut fysiikka, kun oikaisuvaatimuksen tekijällä pääaineena on ollut matematiikka. Virkaan valittu on opettanut fysiikkaa, matematiikkaa ja kemiaa Kauniaisten kaupungilla vuodesta 2014 lukien. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole toiminut opettajana vuoden 2011 jälkeen. Sitä ennen hän on opettanut mm. fysiikkaa ja matematiikkaa.

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on päätöksessään ja lausunnossaan katsonut, että haastattelun perusteella virkaan valittu osoitti aitoa sitoutumista sekä fysiikkaan ja matematiikkaan ja myös opiskelijoiden hyvinvointiin. Hän on myös osallistunut aktiivisesti matematiikan ja fysiikan opetuksen kehittämiseen. Haastattelussa esiin tulivat hänen hyvät yhteistyökykytaidot mm. niin, että hän esitteli useita hyviä esimerkkejä siitä, kuinka tehdä yhteistyötä ja kehittää toimintaa muiden aineenopettajien ja koko opettajakunnan kanssa. Lisäksi haastattelussa tuli esille, että hänellä on kunnianhimoinen ja selkeä näkemys opetustehtävästään. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä on seurannut opetusalan kehittymistä nykyisissä tehtävissään, mutta hän ei ole kuitenkaan työskennellyt opettajana kahdeksaan vuoteen.

Hakuilmoituksessa ohjelmointitaidot on voitu katsoa ansioksi. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausunnossa todetaan, että ohjelmointitaitojen osalta tuotiin päätöksen perusteluissa esille se, mitä hakijat itse olivat asiasta hakemuksessa maininneet.

Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on valinnut tekemänsä kokonaisarvion perusteella henkilön, joka täyttää parhaiten hakuilmoituksessa edellytetyt vaatimukset ja eduksi luettavat seikat. Virkaan valitulla on ajantasaista käytännön opettajakokemusta fysiikan ja matematiikan opettamista. Valintaa on puoltanut lisäksi edellä todettu virkaan valitun sitoutuminen opetettaviin aineisiin sekä kouluyhteisöön.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen fysiikan ja matematiikan lehtorin tehtävään valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Oikaisuvaatimuksen liite

3

Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 32 k.)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätöshistoria

Sektorn för fostran och utbildning Svenska servicehelheten Fri bildning och gymnasieutbildning Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildingen 20.02.2019 § 4

HEL 2019-000787 T 01 01 01 01

Beslut

Chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen beslutade att anställa filosofie magister

**********

som lektor i fysik och matematik (tjänstesignum 004251) vid Helsingfors stad med placering i Gymnasiet Lärkan från 1.8.2019.

Som första reserv anställs filosofie magister

**********

Anställningen är villkorlig till dess att den som väljs till tjänsten har uppvisat ett straffregisterutdrag (lagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som arbetar med barn 504/2002) och företagshälsovårdens intyg över sin lämplighet för tjänsten. Dokumenten ska vara rektorn till påseende en månad efter att beslutet delgetts.

Lönen bestäms enligt UKTA. En prövotid om sex (6) månader fastställs för den som väljs till tjänsten.

Beslutsmotivering

Enligt sektorchefens delegeringsbeslut (15.6.2018, § 46) är det chefen för den chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen som anställer ordinarie lärare.

Lektoratet i fysik och matematik (tjänstesignum 004251) ledigförklarades under tiden 13.1.2019-28.1.2019 i Helsingfors stads rekryteringskanaler. Tjänsten är placerad i Gymnasiet Lärkan.

När ansökningstiden hade gått ut hade 17 personer sökt tjänsten. Av sökandena uppfyller 11 behörighetskraven i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet (986/1998). Vid val av tjänsteinnehavare bör man utöver behörighetsvillkoren ta i betraktande de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster som enligt § 125 i Finlands grundlag är skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Sökandena har getts möjlighet att enligt § 22 i förvaltningslagen komplettera sin ansökan.

Förutom de formella behörighetskraven framhölls att vi söker en lärare med god samarbetsförmåga och engagemang för såväl det egna ämnet som för skolgemenskapen. Kunskaper i programmering kan ses som meriterande.

Av de behöriga sökandena intervjuades fem personer. I intervjun deltog förutom skolans rektor också lektorn i fysik och chefen för den fria bildningen och gymnasieutbildningen.

Till intervju valdes fem sökande:

**********

**********

**********

**********

**********

Efter intervjuerna konstaterades att

**********

stod över de övriga sökandena. Han har fysik som huvudämne. Han uppvisade ett genuint engagemang för både fysik och matematik och även för studerandenas välmående. Han har aktivt deltagit i utvecklandet av undervisningen av matematik och fysik. Han har bl.a. skapat en inlärningshelhet i avancerad matematik för högstadieelever och han har varit med om översättningen av bokserien Kubik. Under anställningsintervjun visade han tydliga prov på god samarbetsförmåga bl.a. genom att presentera flera goda exempel på hur man kan samarbeta och utveckla verksamheten tillsammans med ämneskolleger och hela lärarkåren. Därutöver gav han under anställningsintervjun uttryck för att ha en hög ambitionsnivå och en klar syn på sin lärarroll.

**********

**********

Beslutsutdrag med anvisningar för begäran om omprövning skickas elektroniskt eller som brev till samtliga sökande.

Upplysningar

Magnus Westerlund, rektor, telefon: 310 86683

magnus.westerlund(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566