Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/21

 

19.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 137

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja koulutuslautakunnan viranhaltijan irtisanomista koskevasta päätöksestä

HEL 2018-002923 T 01 01 04 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen kasvatus- ja koulutuslautakunnan 17.4.2018 (§ 80) tekemästä viranhaltijan irtisanomista koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Käsittely

Esteelliset: Martina Harms-Aalto (hallintolain 28.1 § 7 -kohta).

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Hankintavaltuudet

3

Oikaisuvaatimus 17.4.2018 § 80 päätökseen

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös ja oikaisuvaatimus

Muutoksenhakija on tehnyt oikaisuvaatimuksen (liite 1) päätöshistoriasta ilmenevästä kasvatus- ja koulutuslautakunnan 17.4.2018 (§ 80) tekemästä päätöksestä, jolla hänet on irtisanottu päivähoitoalueen päällikön virasta.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle toimielimelle.

Muutoksenhakijan vaatimukset

Muutoksenhakija vaatii, että irtisanominen perutaan.

Vaatimustaan muutoksenhakija perustelee seuraavasti:

1. Puuttuvat asiakirjat.

Kehityskeskustelu ja työsuorituksen arviointi on laiminlyöty vain yhden alaisen osalta.

2. Työnohjauksen ostaminen.

Kyse on ollut pääosin koulutuksesta eikä työnohjauksesta. Hankintalain mukainen palveluhankinnan kynnysarvo 60 000 euroa.

3. Lastentarhanopettajan palkkaaminen.

Henkilölle piti laatia työsopimus, jotta hän saa palkan työn alettua jo ennen työsopimuksen laatimista.

Lähemmin muutoksenhakijan perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Saatu selvitys ja oikeudellinen arviointi

Puuttuvat asiakirjat

Asiassa saadun selvityksen perusteella kehityskeskustelujen ja työnsuorituksen arvioinnin dokumentointi on laiminlyöty kaikkien alaisten osalta eli muutoksenhakijan väite ei vastaa työnantajan saamaa selvitystä.

Muutoksenhakija toteaa, että opetusviraston muuton yhteydessä joulukuussa 2016 asiakirjoja on tuhottu tai arkistoitu. Mikäli asiakirjat olisi arkistoitu, ne olisivat saatavissa. Mikäli kehityskeskustelut ja työsuorituksen arvioinnit olisi dokumentoitu, niin alaisilla olisi omat kappaleet asiakirjoista ja näin ei ole.

Työnohjauksen ostaminen

Muutoksenhakija on tilannut opetustoimenjohtajan hankintapäätösten vastaisesti työnohjausta ja työnohjaukseksi katsottavaa koulutusta. Toiselta toimijalta päällikkö hankki työnohjausta 34 640,00 eurolla ja toiselta 42 209,20 eurolla. Kyse on huomattavista määristä, joita ei ole kiistetty. Oikaisuvaatimuksessa ei ole lähemmin yksilöity miltä osin ei olisi kyse työnohjauksesta tai työnohjaukseksi katsottavasta koulutuksesta.

Muutoksenhakija on ilmoittanut kynnysarvon palveluhankinnoissa olevan 60 000 euroa ilmeisesti tarkoittaen, että hankinnat ovat kummankin palveluntuottajan osalta jääneet mainitun rajan alle. Tällä ei kuitenkaan ole tämän asian arvioinnissa oikeudellista merkitystä, sillä kyse ei ole hankintalain mukaisesta kynnysarvosta, vaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan toimivallan siirtämisestä viranhaltijoille hankintojen osalta. Lautakunta on 20.6.2018 (§ 5) päättänyt, että varhaiskasvatuksen päällikön hankintavaltuudet ovat 15 000 euroa 1.6.2017 lukien (liite 2). Kumpaakaan hankintaa ei olisi tullut tälläkään perusteella jatkaa enää 1.6.2017 jälkeen, koska 15 000 euroa oli ylittynyt kummankin hankinnan osalta.

Lastentarhanopettajan palkkaaminen

Muutoksenhakija perustelee toimivallan ylitystä sillä, että henkilö on jo aloittanut tehtävässä, joten hänelle on tullut laatia työsopimus, jotta palkan maksatus turvaantuu. Muutoksenhakija myöntää itsekin toimivallan ylityksen, jolle ei ole esitetty oikeudellisesti kestävää perustetta.  Muutoksenhakija ilmoittaa tuoneensa esimiehensä tietoon henkilöresurssin tarpeen. Näin ei ole tämän henkilön osalta tapahtunut, vaan palkkaaminen on tapahtunut hänen oman myöntämänsä mukaisestikin esimiehen tietämättä toimivalta ylittäen.

Kyseisen henkilön työsopimuksen solmiminen on tapahtunut tilanteessa, jolloin edellä puitesopimusten vastaisten hankintojen kurinpitomenettelyssä ei ole vielä annettu ratkaisua. Muutoksenhakijan toimivallan ylityksiä koskevan käsittelyn ollessa vireillä hän on siis tietoisesti tämän asian osalta ylittänyt toimivaltansa.

Kaupungin organisaatiomuutos

Muutoksenhakija perustelee toimivallan ylityksiään kaupungin organisaatiomuutoksen toteuttamisella. Organisaatiomuutos ei ole pätevä oikeuttamisperuste toimivallan ylityksille. Lisäksi pääosa hankinnoista on tapahtunut ennen organisaatiomuutoksen voimaan tuloa.

Yhteistoiminta esimiehen kanssa

Muutoksenhakija pyrkii myös oikeuttamaan toimensa siten, ettei hän olisi saanut riittävää esimiestukea. Hänellä on aina ollut mahdollisuus saada tukea ja tähän häntä on ohjattukin. Saadusta selvityksestäkin ilmenee, ettei hän ole itse kyseessä olevissa asioissa ole keskustellut esimiehensä kanssa ja tätä kautta etsinyt ratkaisua, vaan valinnut itsenäisen toimijan tien katsoen, ettei hän ole sidottu viranhaltijaa koskeviin päätöksiin. Perusteluna väite ei oikeuta menettelyä.

Johtopäätös

Muutoksenhakija ei ole tuonut oikaisuvaatimuksessaan esiin mitään uutta ja asiaan oikeudellisesti vaikuttavaa. Irtisanomiselle on ollut viranhaltijalain 35 §:n mukainen asiallinen ja painava syy. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös sekä asiassa saatu selvitys huomioon ottaen oikaisuvaatimus tulisi hylätä.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Hankintavaltuudet

3

Oikaisuvaatimus 17.4.2018 § 80 päätökseen

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2

Päätöshistoria

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 17.04.2018 § 80

HEL 2018-002923 T 01 01 04 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti irtisanoa päivähoitoalueen päällikkö ********** virkasuhteen (vakanssinumero 25877) Helsingin kaupungin hallintosäännön 23 luvun 3 §:n sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla henkilöstöasioiden delegoinneista 17.5.2017 annetun päätöksen nojalla ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 35 §:n perusteella kuuden kuukauden irtisanomisajoin. Irtisanomisaika alkaa kulua sitä päivää seuraavasta päivästä, jona irtisanominen on annettu tiedoksi. Viranhaltijalla ei ole työntekovelvollisuutta irtisanomisaikana.

Käsittely

17.04.2018 Ehdotuksen mukaan

Esteelliset: Martina Harms-Aalto (hallintolain 28.1 § 7 -kohta).

Asian aikana kuultavana oli Timo Korhonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

27.03.2018 Poistettiin

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566