Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2022

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

06.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 206

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Reetta Vanhasen talousarvioaloitteesta kauramaidon tarjoamisesta päiväkodeissa ja kouluissa

HEL 2022-002462 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Ozan Yanar: Pyydän pöydälle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Ozan Yanarin ehdotuksesta panna asian pöydälle.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Sirpa Jalovaara, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 310 43246

sirpa.jalovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Kauramaidon tarjoaminen päiväkodeissa ja kouluissa

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon liitteenä olevasta Reetta Vanhasen talousarvioaloitteesta. Aloitteessa ehdotetaan kaurajuoman tarjoamista päiväkodeissa ja kouluissa ilman erityisruokavalioilmoitusta. Aloitteen mukaan juoman tarjoilu tukisi kaupunkistrategian tavoitteita mahdollistaa asiakkaille ympäristöystävällisten valintojen teko sekä Helsingin päästövähennysten tavoitteiden toteutumista.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla varhaiskasvatuksen ja opetuksen ruokalista- ja ateriasuunnittelua ohjaavat asiakasryhmäkohtaiset ravitsemussuositukset (Suomalaiset ravitsemussuositukset VRN 2014, Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositus VRN 2017 ja Terveyttä ja iloa ruoasta –varhaiskasvatuksen ruokailusuositus VRN 2018), joita noudatamme. Suosituksissa ruokajuomaksi suositellaan rasvatonta D-vitaminoitua maitoa tai piimää. Maidottomassa ja vegaanissa ruokavaliossa maito/piimä korvataan kasvijuomalla ja asiakas voi valita ruokajuomaksi kaura- tai soijajuoman.

Ravitsemussuositukset tehdään sen hetkisen tutkimustiedon pohjalta ja arvioidaan kohderyhmille sopiviksi. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ravintosuositukset eivät tällä hetkellä ota kantaa kasvijuomien tarjoamiseen aterioiden ruokajuomana perusruokavaliossa. Tutkimustietoa kasvijuomien ravitsemuksellisista vaikutuksista ei vielä ole kattavasti saatavilla.

Kasvijuomien tarjonnan lisääminen kaikille halukkaille on ravitsemussuositusten toteutumisen lisäksi myös kustannuskysymys. Kasvijuomien hinnat vaihtelevat ja hinta on korkeimmillaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Kasvijuomista ei saa myöskään EU-maitotukea, joka on esim. rasvattoman luomumaidon osalta 0,38 euroa litralta. Kasvijuomien raaka-aineena käytetyn kauran alkuperämaa ja juomien valmistusmaa vaihtelevat.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksessa on vuonna 2022 arviolta noin 30 000 lasta. Varhaiskasvatuksessa lapselle tarjotaan kolme ateriaa päivässä: aamupala, lounas ja välipala. Varhaiskasvatuksen laskennallinen lasten läsnäoloprosentti on noin 80 ja jos arvioidaan, että heistä 15 % valitsisi kaurajuoman tarkoittaisi se noin 3,1 miljoonaa annosta vuodessa. Varhaiskasvatusikäisen lapsen kaurajuoman annoshinta on noin 0,27 euroa. Kaurajuoman tarjoaminen toisi varhaiskasvatukseen noin 837 000 euron lisäkustannuksen vuodessa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan peruskouluissa on vuonna 2022 arviolta noin 46 000 lasta. Ateriamäärissä tämä tarkoittaa arviolta noin 8,74 miljoonaan ateriaa vuodessa. Koululaisen kaurajuoman annoshinta on noin 0,36 euroa. Tämä toisi perusopetukselle noin 315 000 euron lisäkustannuksen vuodessa oletettuna, että enintään 10 % oppilaista valitsisi kaurajuoman.

Kokonaiskustannukset kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle olisi arviolta 1 152 000 euroa. Kokonaiskulutuksen ja -kustannuksien arviointi tarkasti etukäteen on vaikeaa. Arviot pohjautuvat Oma Stadi -pilottihankeen kautta saatuihin seurantatietoihin, joiden aikana oli perusopetuksessa koronapandemiasta johtuen poikkeuksellisia opetusjärjestelyjä. Hintoihin on huomioitu raaka-aineiden indeksikorotukset sekä arvioitu hintojen nousu Ukraina kriisin johdosta.

Ravitsemussuositukset suosittavat edelleen ruokajuomaksi rasvatonta maitoa tai piimää. Kaura- tai soijajuoma täydentäisi ruokajuomana vettä juovien oppilaiden ateriakokonaisuutta. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan mukaan ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää sekä monipuolista ravitsemusta että ilmastoystävällisyyttä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2023 talousarviossa ei ole huomioitu määrärahatarvetta, joka syntyy, jos kasvijuomien tarjontaa laajennettaisiin vapaasti otettavaksi.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 14.9. mennessä Reetta Vanhasen ja 10 muun allekirjoittaneen talousarvioaloitteesta, jossa ehdotetaan kauramaidon tarjoamista yhtenä juomavaihtoehtona päiväkodeissa ja kouluissa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Sirpa Jalovaara, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 310 43246

sirpa.jalovaara(a)hel.fi

Liitteet

1

Kauramaidon tarjoaminen päiväkodeissa ja kouluissa

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566