Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2022

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/20

 

06.09.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 217

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle  Minja Koskelan talousarvioaloitteesta määräaikaisten opettajien kesäloman palkasta

HEL 2022-006849 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Petra Malin: Pyydän pöydälle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti Petra Malinin ehdotuksesta panna asian pöydälle.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Päivi Quandt, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

paivi.quandt(a)hel.fi

Liitteet

1

Määräaikaisten opettajien kesäloman palkka, Koskela Minja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle liitteenä olevasta Minja Koskelan talousarvioaloitteesta määräaikaisten opettajien kesäloman palkasta:

Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa lausunnossaan opettajien virka- ja työehtosopimukseen, jonka mukaan koko lukuvuodeksi palkattujen opetusvelvollisuustyöajassa olevien opettajien työ tehdään 38 viikon aikana ja palkka tasataan ajalle 1.8.-31.7. Alle lukuvuodeksi otetuille määräaikaisille sijaisille kesäkeskeytysaikaa korvataan voimassa olevan opettajien virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti lomapäiväkorvauksena (Ovtes osio A yleinen osa 36 § 1. ja 2. mom.). Opettajien virka- ja työehtosopimus mahdollistaa opettajien hakea virkavapaata siten, että he palaavat töihin kesäksi. Tällöin viran palkka maksetaan töihin palaavalle varsinaiselle viranhaltijalle, eikä työnantajan ole mahdollista maksaa palkkaa samasta virasta kahdelle henkilölle.

Kasvatus ja koulutuslautakunta ei pidä ehdotusta opettajien kesäloman palkasta perusteltuna. Opettajien virka- ja työehtosopimuksen sopimusmääräyksiin perustuvista asioista ei työnantaja voi yksipuolisesti poiketa. Opetusvelvollisuustyöajassa oleva opetushenkilöstö on virkasuhteisia. Viranhaltijalain mukaan samasta virasta ei voi maksaa kahta palkkaa samaan aikaan, eikä se olisi myöskään hyvää kunnan taloudenhoitoa. Lisäksi opettajien keskeytysjärjestelmä perustuu virka- ja työehtosopimukseen, joten sen erityispiirteitä voi muuttaa valtakunnallisesti vain neuvotteluteitse, ei Helsingin kaupungin palkkakehitysohjelman kautta. 

Aloitteessa myös esille nostetut koulunkäyntiavustajat ja vastaava koulun muu kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen piiriin kuuluva henkilöstö ovat oikeutettuja kunta-alan pääsopimuksen mukaisiin vuosilomapäiviin ja lomarahaan. Heidän on mahdollista pitää kertynyttä vuosilomaa jo palvelussuhteensa aikana.  Mikäli vuosilomapäiviä jää pitämättä, maksetaan ne heille työsuhteen päättyessä vuosilomakorvauksena (Kvtes IV luku 16 § 1 mom.).

Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa lisäksi, että Helsingin kaupunki on ohjeistanut sijaisten käyttöä ja palkkaamista talousarvion noudattamisohjeessaan sekä henkilöstöosaston ohjeessa, joka koskee palvelussuhteen pituutta. Henkilöstöosaston ohjeen mukaan Helsingin kaupungin määräaikaiset työntekijät ja viranhaltijat otetaan aina palvelukseen enintään siksi ajaksi, jonka sijaistettavan henkilön poissaolo kestää (Heos 13.7.2021 Palvelussuhteen kesto ja koeaika). Kaupunkitasoisilla ohjeilla halutaan varmistaa määräaikaisen henkilöstön yhdenvertainen kohtelu riippumatta siitä, millä toimialalla he työskentelevät.

Talousarvioehdotuksessa 2023 ei ole varauduttu koko työkauden palvelussuhteessa olleiden viran sijaisten kesäajan palkkakustannuksiin. Kaksoispalkkojen tai päällekkäisten palkkojen maksaminen ei ole edellä kuvattujen seikkojen takia mahdollista.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt 14.9 mennessä kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa valtuutettu Minja Koskelan ja 18 muun allekirjoittaneen talousarvioaloitteesta, joka koskee määräaikaisten opettajien kesäloman palkkaa. 

Helsingin kaupunki on linjannut strategiassaan, että se haluaa olla houkutteleva työnantaja ja hyvän henkilöstöpolitiikan toteuttaja. Kaupunki käynnistää ja jatkaa tehokkaita toimia henkilöstöpulan kääntämiseksi mm. parantamalla kaupungin veto- ja pitovoimaa työnantajana ja työoloja ottaen koko henkilöstön mukaan. Helsingin kaupunki vastaa työvoiman saatavuuden ongelmaan ja jatkaa palkkakehitysohjelmaa. Valtuutettujen aloitteen mukaan kasvatuksen ja koulutuksen palveluksessa oli 96 henkilön viransijaisina lukuvuonna 2021-2022 ja kesän palkanmaksu kustantaisi sivukuluineen ja lomarahoineen noin 782 000 euroa. 

Helsingin kaupunki on varannut henkilöstön palkkakehityssuunnitelman toteutukseen vuoden 2022 talousarvioon 5 miljoonaa euroa. Edellä mainittuun perustuen valtuutetut esittävät, että koko lukuvuoden työt tehneille määräaikaisille opettajille maksetaan jatkossa palkka myös kesäkeskeytysajalta, vaikka viranhaltija palaisi töihin ja että sama käytäntö ulotetaan myös koulun muuhun henkilökuntaan kuten koulunkäyntiavustajiin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Päivi Quandt, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 310 86235

paivi.quandt(a)hel.fi

Liitteet

1

Määräaikaisten opettajien kesäloman palkka, Koskela Minja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566