Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

23.08.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 168

Osoitteeseen Rintinpolku 4 toteutettavan ala-asteen koulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvitys

HEL 2022-009634 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Rintinpolku 4 toteutettavan Kontulan ala-asteen koulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen. 

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia oppimisen tiloja.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

Rintinpolku 4 aa-lpk tilaohjelma

2

Rintintie 4 a-a ja lpk tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kontulan ala-asteen tilat eivät enää ole riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle. Uudet tilat suunnitellaan noin 550 ala-asteen oppilaalle, koulussa on tällä hetkellä noin 430 lasta. Kouluun saadaan lisää 110 oppilaspaikkaa. Lisäksi rakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja 231 lapselle, joista 63 on esiopetukselle. Varhaiskasvatuksessa on tällä hetkellä 82 tilapaikkaa, joista päiväkoti Humikkalassa 40 tilapaikkaa ja päiväkoti Viekossa 42 tilapaikkaa. Uusia varhaiskasvatuksen tilapaikkoja saadaan 149. Kontulan alueelle osoitteeseen Rintinpolku 4 toteuttava perusparannettu ja laajennettu rakennus otetaan käyttöön kalustettuna tammikuuhun 2027 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja perusopetusta alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Kontulan ala-asteen koulun sekä päiväkotien Kontula, Humikkala ja Viekko nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Mellunmäen peruspiirissä suomenkielisten varhaiskasvatus-, esi- ja perusopetuksen vuosiluokkien 1-6 –ikäisten lasten määrä kasvaa noin 260 lapsella vuoteen 2036 mennessä. Peruspiirin kasvu keskittyy Kontulan ja Mellunkylän osa-alueille. 

Suomenkielisten varhaiskasvatusikäisten (1-6 –vuotiaita) määrä Mellunkylän peruspiirissä pysyy kutakuinkin nykyisellä tasolla. Ennustekauden lopussa peruspiirissä on noin 50 lasta enemmän vuoden 2020 toteumaan verrattuna. Mellunkylän peruspiirissä suomenkielisten 1-6-vuotiaiden varhaiskasvatuksen osallistumisaste 31.12.2020 oli noin 76 %, mikä tarkoittaa vuoden 2020 toteumasta laskettuna 1920 lasta. Kunnallinen varhaiskasvatuksen osuus oli noin 71 % ja yksityisen varhaiskasvatuksen osuus noin 5 %. Alueella tavoitellaan kunnallisen varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostamista.

Alakouluikäisten (7-12 –vuotiaat) määrä kasvaa noin 270 oppilaalla vuoteen 2036 mennessä.

Mellunmäen peruspiirissä sijaitsee Kontulan ala-asteen lisäksi Keinutien ala-asteen koulu, Mellunmäen ala-asteen koulu, Laakavuoren ala-asteen koulu ja Vesalan peruskoulu. Alueen koulujen tulevia oppilaaksiottoalueita tarkastellaan alueellisen eriarvoistumisen ehkäisemisen näkökulmasta Kaikkien koulu –hankkeessa. Tarkastelulla ei ole vaikutusta koulujen kokonaistilatarpeeseen tai Kontulan ala-asteen koulun tilatarpeeseen.

Perusparannuksen ja laajennuksen valmistuttua nykyisistä Lpk Kontulan tiloista osoitteessa Naapuritie 14 ja paviljongista osoitteessa Rintinpolku 4 on mahdollista luopua. Uudishanke korvaa Kontulan ala-asteen nykyisin käytössä olevat tilat osoitteissa Rintinpolku 4, Kontulan ala-asteen ja eskareiden paviljongit (42tp + 60 oppilasta). Lisäksi hankkeen yhteydessä luovutaan päiväkoti Humikkala (40tp) ja ryhmä Viekko (20tp) tiloista. 

Edellä kuvatun hankkeen lisäksi talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2022-2031 sisältää Laakavuoren korttelitalon (Laakavuoren ala-asteen koulu ja päiväkoti Laakavuori sekä Mellunmäen ala-asteen koulun rakennushankkeet, joiden sisältö ja laajuus tarkennetaan syksyn 2022 aikana.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Perusparannus- ja laajennushankkeessa toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Mellunkylän alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.

Kontulan ala-asteen koulun ja päiväkodin perusparannus- ja laajennushankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Kontulan ala-asteen koulun ja päiväkodin perusparannus- ja laajennushankkeen tilat ovat laajuudeltaan 5196 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 31,05 euroa/m²/kk eli noin 2 786 495 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 770 000 euroa, joista 530 000 euroa irtokalustekustannuksia. Tieto- ja viestintäteknologian kustannukset ovat noin 122 000 euroa. Kovien materiaalien kädentaitojen tilojen laitehankintakustannukset ovat noin 140 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 93 040 euroa, siivouskustannusarvio on noin 215 760 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 8 146 700 euroa/vuosi.

Päiväkodin ja ala-asteen sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti muuntojoustava ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.

Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa ja esittää väistötilaratkaisun kustannusvaikutukset hankesuunnitelmassa.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin ja koulun henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

Rintinpolku 4 aa-lpk tilaohjelma

2

Rintintie 4 a-a ja lpk tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566