Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/37

 

23.08.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 194

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2022-008562 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Puistonpolun peruskoulun virka-apulaisrehtorin 29.6.2022 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Virka-apulaisrehtorin päätös

3

Virka-apulaisrehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Puistonpolun peruskoulun virka-apulaisrehtorin 29.6.2022 tekemästä päätöksestä, jolla virka-apulaisrehtori on ottanut oppilaan oma äidinkieli (turkki) tuntiopettajaksi määräajaksi 11.8.2022 – 2.6.2023 **********

Virka-apulaisrehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen peruskoulun virka-apulaisrehtori, joka toimii alayksiön päällikkönä, ottaa määräaikaisen tuntiopettajan.

Hakuprosessista

Oppilaan oma äidinkieli (turkki) tuntiopettajan sivutoiminen tehtävä määräajaksi Puistonpolun peruskoulussa on ollut julkisesti haettavana 3.6.2022 - 17.6.2022.

Tehtävään haki hakuajan kuluessa yhteensä kolme henkilöä, joista haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella tehtävään valittu. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun. Tehtävään ei hakenut yhtään kelpoista hakijaa.

Hakuilmoituksessa oppilaan oma äidinkieli opettajalta edellytettiin ylempää korkeakoulututkintoa, vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuisia opettajan pedagogisia opintoja, riittävää opetettavan aineen aineenhallintaa sekä kyseisen kielialueen kulttuurin tuntemusta. Lisäksi edellytettiin riittävää suomen kielen taitoa, joka todetaan rekrytointitilanteessa, koska opetus tapahtuu suomenkielisissä kouluissa.

Hakuilmoituksessa todettiin, että kelpoisuus voidaan osoittaa suomalaisten yliopistojen tutkintotodistuksilla. Edelleen tutkinnon taso, opettajan pedagogiset opinnot sekä opetettavan aineen aineenhallinta voidaan osoittaa opetushallituksen päätöksellä (tutkintojen tunnustaminen) silloin, kun kyse on ulkomailla suoritetusta tutkinnosta. Opetettavan aineen aineenhallinta voidaan osoittaa myös muulla soveltuvalla tavalla, jos sitä ei ole mahdollista osoittaa edellä mainituilla tavoilla.

Edelleen hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että virka-apulaisrehtorin tekemä päätös perutaan ja että oikaisuvaatimuksen tekijä valitaan tähän työtehtävään.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian arviointi

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Tehtävässä edellytetty kelpoisuus on todettu edellä hakuilmoituksesta todetun yhteydessä. Lisäksi opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Kuten virka-apulaisrehtorin päätöksestä ja lausunnosta ilmenee, tehtävään ei hakenut yhtään kelpoista hakijaa. Virka-apulaisrehtorin lausunnon mukaan tehtävään valittu on toiminut Puistonpolun peruskoulussa vastaavassa tehtävässä jo viime keväänä, joten hänellä on viimeaikaista opetuskokemusta kyseisestä tehtävästä. Sen sijaan oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole hakemuksen, eikä virka-apulaisrehtorin lausunnon perusteella viimeaikaista opetuskokemusta. Oikaisuvaatimuksen tekijän viimeisin opetuskokemus on hakemuksen mukaan vuodelta 2017.

Virka-apulaisrehtorin päätöksen ja lausunnon mukaan tehtävään valitun valintaa puolsivat oppilaslähtöinen työote ja käytännössä näytetty taito.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Virka-apulaisrehtori on voinut harkintansa mukaan valita ei-kelpoisista hakijoista tehtävään valitun, koska hänellä on ollut riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että virka-apulaisrehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja virka-apulaisrehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Virka-apulaisrehtorin päätös

3

Virka-apulaisrehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566