Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

14.06.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 152

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2022-006633 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Åshöjdens grundskolan rehtorin 12.5.2022 (§ 210) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Virkaan valitun hakemus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemusen_PDFa2b

6

Salassa pidettävä (Tietosuojalain 29 §)

7

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 13.5.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Åshöjdens grundskolan rehtorin 12.5.2022 (§ 210) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Åshöjdens grundskolaan tuntiopettajan tehtävään (espanja) määräajaksi 1.8.2022 – 31.7.2023 **********

Rehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen tuntiopettajan määräajaksi ottaa rehtori.

Hakuprosessista

Tuntiopettajan tehtävä määräajaksi on ollut julkisesti haettavana 4.4. - 19.4.2022.

Koska kysymys on ollut määräaikaisesta tehtävästä, hakuilmoituksessa on todettu, että kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Rehtorin lausunnon mukaan hakuaikaan mennessä tehtävään haki neljä hakijaa. Näistä kaksi hakijaa haastateltiin mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että rehtorin päätös tulee kumota, koska päätös on lainvastainen eikä se ole tarkoituksenmukainen. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että oikaisuvaatimuksen tekijä valitaan ansioituneempana hakijana ko. virkaan. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on tehtävään vaadittu kelpoisuus ja 12 vuoden työkokemus kielenopettajana Helsingin kaupungilla ja nimenomaan peruskoulusta.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on filosofian maisterin ja espanjan (ja ranskan) aineenopettajan pätevyys Helsingin yliopistosta hyvin arvosanoin vuodelta 2000. Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot Helsingin yliopiston opettajainkoulutuslaitoksella ja auskultoinut molemmat opetusaineet.

Oikaisuvaatimuksen mukaan koulutuksen järjestäjä on valinnut oikaisuvaatimuksen kohteena olevaan tehtävään muodollista kelpoisuutta vailla olevan henkilön.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Perusopetuksen aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 5 §:ssä.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 9 §:n 1 momentin mukaan perusopetusta tai esiopetusta antavalla opettajalla tulee olla koulun opetuskielessä erinomainen suullinen ja kirjallinen taito.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Asian arviointi

Rehtorin lausunnossa todetaan, että haastattelun alkaessa oikaisuvaatimuksen tekijä totesi, että hän ei puhu ruotsia. Rehtorin mukaan haastattelussa havaittiinkin, että oikaisuvaatimuksen tekijän ruotsin kielen taito oli puutteellinen. Pitkästä kokemuksestaan huolimatta, oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole koskaan opettanut ruotsin kielisessä koulussa. Rehtorin lausunnon mukaan kommunikoinnin niin opettajien kuin oppilaiden kanssa tulee koulussa tapahtua ruotsin kielellä.

Vaikka tehtävään valittu ei ole muodollisesti pätevä, on hän rehtorin lausunnon mukaan opiskellut ruotsiksi ja hänellä on opetuskokemusta ruotsinkielisistä kouluista niin Helsingissä kuin Ruotsissa. Tehtävään valittu on kelpoisuuden puuttumisesta huolimatta opettanut ja opiskellut espanjaa.

Vaikka oikaisuvaatimuksen tekijä on tehtävään otettua selkeästi kokeneempi ja opetuskokemus on erityisesti espanjan kielen opettamisesta, haastattelussa tuli ilmi, että oikaisuvaatimuksen tekijän kielitaito koulun opetuskielessä eli ruotsissa ei ollut erinomaista, eikä sujuvaa. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei myöskään ole tuonut esille omissa asiakirjoissaan esim. tutkintotodistuksessa tai hakemuksessa, että hänellä olisi koulun opetuskielessä eli ruotsissa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettuun asetukseen 9 §:n 1 momentin mukainen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan tehtävään määräajaksi. Erityisesti haastattelussa tuli esille oikaisuvaatimuksen tekijän koulun opetuskielen puutteellinen taito. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Virkaan valitun hakemus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemusen_PDFa2b

6

Salassa pidettävä (Tietosuojalain 29 §)

7

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566