Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/18

 

14.06.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 154

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2022-007218 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Helsingin medialukion virka-apulaisrehtorin 25.5.2022 tekemästä päätöksestä ja kumota virka-apulaisrehtorin tekemän päätöksen sekä palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Virka-apulaisrehtorin päätös

3

Virkaan valitun hakemus

4

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

5

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 27.5.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Helsingin medialukion virka-apulaisrehtorin 25.5.2022 tekemästä päätöksestä, jolla virka-apulaisrehtori on ottanut terveystiedon tuntiopettajaksi määräajaksi 1.8.2022 – 31.7.2023 **********

Virka-apulaisrehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen kahden alayksikön lukioissa tuntiopettajan tehtävään määräajaksi ottaa lukion virka-apulaisrehtori.

Hakuprosessista

Terveystiedon tuntiopettajan tehtävä määräajaksi Helsingin medialukiossa on ollut julkisesti haettavana 12.4.2022 - 26.4.2022.

Virka-apulaisrehtorin päätöksen mukaan tehtävään haki hakuajan kuluessa yhteensä 17 henkilöä. Oikaisuvaatimuksen tekijän lisäksi myös toinen hakija täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Virka-apulaisrehtorin päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella kolme henkilöä, oikaisuvaatimuksen tekijä, tehtävään valittu sekä toinen kelpoisuusvaatimukset täyttänyt hakija, joka perui myöhemmin hakemuksensa.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Edelleen hakuilmoituksessa luettiin eduksi kokemus lukiossa opettamisesta.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksessa pyydetään oikaisua ja selkeämpiä perusteluita päätökselle. Oikaisuvaatimuksen tekijän mielestä valintapäätöksen perusteluissa painotetaan seikkoja, joita ei tuotu esille tai niiden merkitystä korostettu hänen haastattelussaan, minkä vuoksi oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo tulleensa väärin kohdelluksi.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan mm., että se perustuu kahteen asiaan. eli toinen hakija ei ollut hakuaikana saavuttanut muodollista pätevyyttä, eikä koulun pedagogisen painotuksen kannalta tärkeäksi mainittua kansainvälistä työtä mainittu oikaisuvaatimuksen tekijän haastattelussa, eikä siitä häneltä kysytty ja siksi hänen kattava monikulttuurinen toimijuus on jäänyt päätöksenteossa kokonaan arvioimatta.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä säädetään aineenopettajan kelpoisuudesta lukiossa.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Lisäksi opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Asian arviointi

Hakuilmoituksessa edellytettiin mm. kelpoisuusvaatimuksena opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista kelpoisuutta. Hakuilmoituksessa todettiin lisäksi, että määräaikaisissa tehtävissä kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon. Hakuilmoituksessa luettiin eduksi myös kokemus lukiossa opettamisesta.

Tehtävään valitun hakemuksesta selviää, että hän ei ole täyttänyt opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaisia kelpoisuusvaatimuksia hakuajan päättyessä. Virka-apulaisrehtori on kuitenkin 25.5.2022 tekemässään päätöksessä ottanut tehtävään ko. henkilön yli kuuden kuukauden määräajaksi, vaikka kelpoisuusvaatimukset täyttävä hakija, jolla oli myös kokemusta lukiossa opettamisesta, olisi ollut saatavilla. Kelpoisuusvaatimukset täyttämättömän hakijan ottamiselle ei ole esitetty sellaista asetuksen mainitsemaa erityistä syytä.

Edellä lausutun perusteella esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hyväksytään ja Helsingin medialukion virka-apulaisrehtorin 25.5.2022 tekemä päätös kumotaan ja asia palautetaan virka-apulaisrehtorin uudelleen käsiteltäväksi.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Virka-apulaisrehtorin päätös

3

Virkaan valitun hakemus

4

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

5

Hakuilmoitus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosainen

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566