Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/22

 

31.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 131

Oikaisuvaatimus päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmän valintapäätöksestä

HEL 2022-006443 T 05 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen päiväkodin johtajan 19.4.2022 (nro 202200014) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätösten muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Varhaiskasvatuspäätös 19.4.2022

2

Oikaisuvaatimus 9.5.2022

3

Valintakokouksen pöytäkirja 13.4.2022 Kielikylpy Pihlaja ja Ruskeasuo

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös, johon vaaditaan oikaisua

Varhaiskasvatuspaikan myöntämistä koskeva päiväkodin johtajan päätös 19.4.2022 (nro 202200014, liite 1).

Oikaisuvaatimus

Huoltaja on tehnyt oikaisuvaatimuksen kielteisestä varhaiskasvatuspaikkapäätöksestä päiväkoti Pihlajan ruotsin kielen kielikylpyryhmään (liite 2). Huoltaja vaatii, että lapsi saa paikan päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmästä, koska kaikki lapsen kaverit päiväkoti Pihlajassa saivat paikat kielikylpyryhmästä ja lapsi jäi ainoana tutusta kaveriporukasta kielikylpyryhmän ulkopuolelle. Lisäksi huoltajan mukaan päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmään on valittu aiemmin keväällä yksi lapsi ohi muiden hakijoiden ja huoltaja kokee, että valintaprosessi ei ole ollut tältä osin yhdenvertainen. Tarkemmat perusteet ilmenevät oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Ruotsin kielen kielikylvyn valinnan periaatteet

Lapselle haettiin varhaiskasvatuspaikkaa päiväkoti Pihlajan ruotsin kielen kielikylpyryhmästä 1.8.2022 alkaen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päättämät (13.2.2018 § 24) varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylpyyn valinnan periaatteet varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ovat seuraavat:

-Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista.

-Kielikylpyryhmään valitaan lapset siten, että lapsi voi jatkaa kielikylpyluokalla perusopetuksessa (kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston lisäys 6.11.2018 § 50).

-Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa, eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

-Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

Kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.

Asian selvittely

Päiväkoti Pihlajan ja päiväkoti Ruskeasuon ruotsin kielen kielikylvystä on opinpolun jatkumo Meilahden peruskouluun. Päiväkodit ovat sitoutuneet järjestämään yhdessä noin 25 varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkaa vuosittain. Päiväkodit muodostavat yhden kielikylpyluokan Meilahden peruskouluun. Kielikylpyryhmien lapsimäärä ikäluokittain on ollut vuosittain enimmillään 25.

Asiassa saadun selvityksen mukaan perhe on hakenut kielikylpypaikkaa päiväkoti Pihlajasta 14.3.2022. Huoltajat ovat hakuvaiheessa painottaneet lasten ystävyyssuhteiden merkitystä. Päiväkoti Pihlajassa on pidetty teamsilla kielikylpyinfo, jossa on käyty läpi kielikylpyyn hakeminen ja valintaperiaatteet. Päiväkodin johtaja on tavannut perheen ja asiaa on käyty yhdessä läpi.

Selvityksen mukaan päiväkoti Pihlajassa oli yhteensä 12 paikkaa kielikylpyyn. Esiopetusryhmään (vuonna 2016 syntyneet) valittiin 3 hakijaa ja vuonna 2018 syntyneiden ryhmään 3 hakijaa. Vuonna 2017 syntyneitä lapsia oli ryhmässä valmiiksi 8 ja Ruskeasuon päiväkodissa 8. Noudattaen koulun kanssa sovittua 25 lapsen kokonaismäärää päiväkoteihin valittiin yhteensä 9 tämän ikäistä lasta. Ruskeasuolle hakijoita oli 3 ja Pihlajaan 8. Ruskeasuon osalta kaikki 2017 syntyneet hakijat mahtuivat kielikylpyryhmään ilman arvontaa. Päiväkoti Pihlajan hakijoista 2 sai paikan sisarusperusteella ja jäljelle jäi vielä 4 vapaata paikkaa. Jäljelle jäävien kuuden hakijan kesken suoritettiin arvonta, jonka perusteella paikan sai neljä hakijaa. Kaksi lasta jäi ilman paikkaa kielikylpyryhmästä, joista toinen oli oikaisuvaatimuksen tekijän lapsi. Valintakokouksesta on pöytäkirja, joka on tämän päätöksen liitteenä (liite 3). Oikaisuvaatimuksen tekijä tuo oikaisuvaatimuksessaan esille, että valintakokouksen pöytäkirjassa ei mainittu mitään päiväkodin tarjoamista käytännön järjestelyistä ennen arvonnan suorittamista. Käytännön järjestelyillä tarkoitetaan tässä tilanteessa sitä, olisiko päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmässä ollut vapaita paikkoja vuonna 2017 syntyneiden ryhmässä, jolloin perheelle olisi voitu tarjota paikkaa sieltä. Ruskeasuon kielikylpyryhmään oli kuitenkin hakijoita sen verran, että kaikki vapaat paikat täyttyivät ensisijaisista hakijoista.

Oikaisuvaatimuksen tekijä kertoo oikaisuvaatimuksessaan, että päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmästä on aiemmin keväällä vapautunut yksi paikka, joka on annettu suoraan ohi muiden hakijoiden edellisvuonna ryhmään hakeneelle lapselle. Oikaisuvaatimuksen tekijä tuo esille, että myös hän on keskustellut keväällä 2021 päiväkodin varajohtajan kanssa kielikylpyyn hakemisesta ja kysynyt hänen mielipidettään hakemisen ajankohdasta. Päiväkodin varajohtaja suositteli hakemaan vasta seuraavana vuonna, kun lapsi on vanhempi ja kielelliset valmiudet ovat paremmat. Keskustelun perusteella perhe päätti hakea kielikylpyyn vasta seuraavana keväänä. Päiväkoti Pihlajan maaliskuussa vapautunut paikka annettiin viime vuonna hakeneelle lapselle, joka oli jättänyt siirtohakemuksen voimaan viime keväänä kun hän jäi ilman paikkaa. Paikkaa ei annettu niin sanotusti jonon ohi vaan voimassa olevan siirtohakemuksen perusteella. Nyt keväällä käynnistyneen haun perusteella haettiin paikkoja kielikylpyryhmään seuraavalle lukuvuodelle. Oikaisuvaatimuksen tekijän lapselle ei ole voitu keväällä 2021 varajohtajan kanssa käydyn keskustelun perusteella tehdä siirtohakemusta, koska lapselle päätettiin hakea paikkaa kielikylvystä vasta seuraavana keväänä. Jotta voi tehdä siirtohakemuksen, on sitä ennen täytynyt hakea kielikylpyyn.

Selvityksen mukaan päiväkodin johtaja on keskustellut huoltajien kanssa kielikylpyvalintojen jälkeen ja perheelle on kerrottu mahdollisuudesta jättää siirtohakemus voimaan, jos paikkoja toimintakauden aikana vapautuu. Päiväkodin johtajan mukaan perheelle on myös esitetty pedagogisia ratkaisuja lasten ystävyyssuhteiden ylläpitoon kuten yhteisiä ulkoiluaikoja sekä leikkimahdollisuuksia kielikylpyryhmän lasten kanssa.

Yhteenveto

Kielikylpyvalinnat on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 (§ 24) päättämien ja sen suomenkielisen jaoston 6.11.2018 (§ 50) täydentämien kielikylpyyn valinnan periaatteiden mukaisesti. Valintaperusteita on sovellettu kaikkien hakijoiden kohdalla yhdenvertaisesti.

Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Varhaiskasvatuspäätös 19.4.2022

2

Oikaisuvaatimus 9.5.2022

3

Valintakokouksen pöytäkirja 13.4.2022 Kielikylpy Pihlaja ja Ruskeasuo

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566