Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2022

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

03.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 100

Osoitteeseen Myllärintie 2 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvitys

HEL 2022-005374 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Myllypuroon osoitteeseen Myllärintie 2 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä ja käytössä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia tiloja.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Myllärintie 2, tilaohjelma

2

Myllärintie 2, tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päiväkoti Myllytuvan nykyiset tilat osoitteessa Myllärintie 2 eivät enää ole riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle eivätkä ne kaikilta osin vastaa toiminnallisia tavoitteita. Uudisrakennus korvaa päiväkoti Myllytuvan nykyiset purettavat tilat, jotka ovat noin 40 lapsen käytössä. Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa. Uudisrakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 140 lapselle. Tilojen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Tavoitteena on, että rakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2025 mennessä.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Myllypuron peruspiirin alueella lasten määrän ennustetaan hieman kasvavan vuoteen 2036 mennessä. Osoitteeseen Myllärintie 2 toteutettava päiväkoti palvelee myös lähelle rakentuvaa Karhukallion aluetta, kunnes sinne valmistuu päiväkotitilat 2030-luvulla.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Myllypuron alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita. Niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat päiväkodin käyttäjille sekä alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja lapsia osallistetaan pihan suunnitteluun.

Päiväkodin tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa tilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteeseen Myllärintie 2 toteutettavan uudisrakennuksen tilat ovat laajuudeltaan 1207 htm² (964 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 31,78 euroa/m²/kk eli noin 460 302 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 120 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 18 000 euroa. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 1 560 000 euroa/vuosi.

Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa ja esittää väistötilaratkaisun kustannusvaikutukset hankesuunnitelmassa.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Myllärintie 2, tilaohjelma

2

Myllärintie 2, tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566