Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

03.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 104

Oikaisuvaatimus luokanopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2022-002627 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Hietakummun ala-asteen koulun rehtorin 17.2.2022 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k, JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 18.2.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Hietakummun ala-asteen koulun rehtorin 17.2.2022 tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Hietakummun ala-asteen kouluun luokanopettajan virkasuhteiseen tehtävään määräajaksi 28.2.2022 – 23.6.2022 **********

Rehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen luokanopettajan määräajaksi ottaa rehtori.

Hakuprosessista

Luokanopettajan virkasuhteinen tehtävä määräajaksi on ollut julkisesti haettavana 2.2.2022 - 15.2.2022.

Rehtorin lausunnon mukaan tehtävään haki hakuajan kuluessa 15 henkilöä, joista kaksi hakijaa täyttivät opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Hakuilmoituksessa haettiin luokanopettajaa 1. vuosiluokalle. Hakuilmoituksen mukaan eduksi katsottiin kokemus alkuopetuksesta.

Koska kysymys on ollut määräaikaisesta tehtävästä, hakuilmoituksessa on todettu, että kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii rehtorin päätöksen kumoamista kaikilta osin lainvastaisena sekä perusteettomana, koska mm. hakuaika ei ole ollut lainmukainen ja koska ansioitunein on aina valittava. Lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijä olisi pitänyt kutsua haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 4 §:ssä säädetään luokanopettajan kelpoisuudesta.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.

Asian arviointi

Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus oli niukka, eikä hakemuksessa mainittu työnantajia nimeltä. Rehtorin lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että vaikka oikaisuvaatimukseen tekijä on ollut pätevä opettaja jo vuodesta 2007, hänellä on luokanopettaja kokemusta vain noin puoli vuotta. Hakuilmoituksessa oli lisäksi lueteltu vain muutama muu lyhempi opetuskokemus. 

Hakemuksen ja rehtorin päätöksen mukaan tehtävään valittu on suorittanut kasvatustieteen maisterin tutkinnon kesäkuussa 2020 ja myös pedagogiset opinnot on suoritettu tuolloin. Hänellä on työkokemusta erilaisista luokanopettajan tehtävistä vuosilta 2020 - 2021.

Tehtävään valitulla on hakemuksen mukaan viimeaikaista kokemusta luokanopettajan tehtävistä vuodesta 2021 lähtien. Hänellä on myös kokemusta alkuopetuksesta. Rehtorin lausunnon mukaan tehtävään valittu kertoi hakemuksessaan itsestään ja vahvuuksistaan ja toi esille monia haettavan tehtävän kannalta tärkeitä ominaisuuksia. 

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan luokanopettajan virkasuhteiseen tehtävään määräajaksi. Rehtori ei ole valintaa tehdessään asettanut oikaisuvaatimuksen tekijää eri asemaan muihin hakijoihin nähden. Toisin kuin oikaisuvaatimuksessa todetaan, hakuaika on ollut kunnallisesta viranhaltijasta säädetyn lain mukaisesti 14 kalenteripäivää. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k, JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566