Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2022

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

03.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 99

Päiväkodin perustaminen varhaiskasvatusalueelle 5.2 osoitteeseen Tenavatie 2

HEL 2022-005540 T 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä päiväkodin perustamisen Puistolaan 1.8.2022 lukien osoitteeseen Tenavatie 2.

Tenavatie 2 uudesta päiväkodista varataan paikka ensisijaisesti niille lapsille, jotka ovat jo olleet varhaiskasvatuksessa samassa paikassa nyt toimintansa päättävässä Touhulan päiväkodissa.

Käsittely

Vastaehdotus:
Mirita Saxberg: Lisätään:

”Tenavatie 2 uudesta päiväkodista varataan paikka ensisijaisesti niille lapsille, jotka ovat jo olleet varhaiskasvatuksessa samassa paikassa nyt toimintansa päättävässä Touhulan päiväkodissa."

Kannattaja: Sini Korpinen

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi yksimielisesti Mirita Saxbergin vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Paavali Pipatti, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 22968

paavali.pipatti(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä päiväkodin perustamisen Puistolaan 1.8.2022 lukien osoitteeseen Tenavatie 2.

Esittelijän perustelut

Yksityinen Touhula päiväkoti on toiminut Puistolassa osoitteessa Tenavatie 2 paviljonkipäiväkotirakennuksessa. Hoidossa olevia lapsia on tällä hetkellä 53. Touhula suunnittelee toiminnan lopettamista Puistolassa 30.6.2022 mennessä. Palvelutarpeeseen vastaamiseksi kaupunki suunnittelee Touhulan käytössä olevien tilojen vuokraamista ja kunnallisen toiminnan käynnistämistä.

Touhula sopi vuonna 2018 Helsingin kaupungin kanssa Puistolan vanhaan koulurakennukseen saneerattavasta päiväkodista, jossa Touhula ehti aloittaa toimintansa ennen kuin koulun tiloissa ilmeni ennakoitua suurempia saneeraustarpeita. Touhula vuokrasi paviljonkipäiväkotitilat, jotka sijoitettiin koulun pihalle. Tarkoitus oli toimia näissä väliaikaistiloissa, kunnes toiminta voitaisiin siirtää Touhulalle saneerattuihin koulun tiloihin.  Kaupunkiympäristöntoimiala on pyrkinyt löytämään toimivia ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia ratkaisuja tilojen kunnostamiseen, mutta kustannukset ovat osoittautuneet korkeiksi. Tästä syystä Touhula ei näe enää edellytyksiä jatkaa väliaikaisissa tiloissa toimintaansa Puistolassa.

Kunnallisen päiväkotitoiminnan käynnistäminen

Puistolan alueella olemassa olevien päiväkotien tilat ovat täynnä. Palveluiden jatkumon turvaamiseksi on kaupunkiympäristön toimiala selvittänyt mahdollisuutta vuokrata osoitteessa Tenavatie 2 sijaitsevat paviljonkipäiväkotitilat kunnallisen varhaiskasvatuksen käyttöön. Paviljonkitilojen tämän hetkinen määräaikainen rakennuslupa on voimassa 30.4.2026 asti. Tiloihin suunnitellaan toimintaa noin 50 lapselle.

Muutoksen vaatimat järjestelyt

Tenavatie 2 paviljonkipäiväkotitiloihin on tehty katselmus kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan edustajien kanssa. Tilat soveltuvat päiväkotitoimintaan ja ulkoilu järjestetään omalla pihalla. Tiloihin tehdään pieniä muutostöitä ja varustelua mm. ruokapalveluiden järjestämiseksi, hygieniatiloihin sekä henkilöstön sosiaalitiloihin lisäksi pihalle lisätään muutamia leikkivälineitä.

Yksityisen palveluntuottajien kanssa käydyissä neuvotteluissa on käyty läpi henkilöstöön, tiloihin, ruoka- ja siivoushuollon järjestelyihin sekä irtaimistoon liittyviä asioita ja tuottajan esille tuomia muita asioita.

Yksityinen palveluntuottaja on tiedottanut henkilöstölleen toiminnan mahdollisesta kunnallistamisesta, kunnallistamisen neuvotteluvaiheista ja palvelussuhteen ehdoista siirtymistilanteessa. Liikkeenluovutuksen toteutuessa henkilöstö siirtyy kaupungin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Lisäksi ruokahuollosta vastaava henkilö siirtyisi palvelukeskus Helsinkiin.

Päiväkodin asiakkaille on lähetetty tiedote yksityisen toiminnan päättymisestä. Toiminnan jatkumisesta kunnallisena toimintana tiedotetaan palveluntuottajille, perheille ja henkilöstölle välittömästi päätöksenteon jälkeen ja tarkemmista yksityiskohdista sitä mukaan, kun tarvittavat viranomaispäätökset on tehty.

Varhaiskasvatusalueen esihenkilöiden kanssa on käsitelty uuden toiminnan käynnistämistä. Uusi päiväkoti liitetään varhaiskasvatusyksikkö Klaara-Vihtoriin.

Uuden päiväkodin perustamisen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteessa Tenavatie 2 sijaitsevat tilat ovat laajuudeltaan 370 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 24 euroa/m²/kk, 8 800 euroa kuukaudessa eli 106 560 euroa vuodessa. Kustannusarvioon ei sisälly kesän 2022 aikana tiloihin toteutettavat pienet muutostyöt eikä leikkivälineiden lisääminen pihalle.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa niihin varataan noin 30 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Toiminnankustannukset ovat noin 500 000 euroa/vuosi.

Lapsivaikutusten arviointi

Uuden kunnallisen päiväkodin toiminnan käynnistäminen turvaa palvelun jatkumon Puistolan alueella.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää päiväkodin perustamisesta.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Paavali Pipatti, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 22968

paavali.pipatti(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

Taloushallintopalvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566