Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2022

1 (7)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

03.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 91

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatusjohtajan virkaan ottaminen

HEL 2022-005843 T 01 01 01 01

Esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että varhaiskasvatusjohtajan virkaan otetaan ********** 9 350 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin. Virassa on kuuden kuukauden koeaika.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös tällaisen henkilön osalta ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 vuorokauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien. Virkaan otettavan henkilön kanssa sovitaan erikseen ajankohdasta, jolloin hän ottaa viran vastaan

Käsittely

Esteellinen: Ulla Lehtonen
Esteellisyyden syy: asianosaisjääviys (hallintolain 28.1 § kohta 1)

Asian aikana oli kuultavana rekrytointiasiantuntija Susanna Laakkonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Susanna Laakkonen, rekrytointiasiantuntija, puhelin: 040 185 6069

susanna.m.laakkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijalista_Varhaiskasvatusjohtaja

2

Hakijayhteenveto_Varhaiskasvatusjohtaja

3

Hakemukset_Varhaiskasvatusjohtaja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Esitysehdotus

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on 24.1.2022, § 53 merkinnyt tiedoksi edellisen viranhaltijan eroilmoituksen kasvatuksen ja koulutuksen varhaiskasvatusjohtajan virasta 18.1.2022 lukien ja kehottanut kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa käynnistämään viran täyttämiseksi julkisen hakumenettelyn.

Kasvatuksen ja koulutuksen varhaiskasvatusjohtajan virka oli julkisesti haettavana 27.1-15.2.2022. Hakijoiden määrän vähäisyyden vuoksi hakuaikaa jatkettiin 25.2.2022 saakka. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, TE-palveluiden sivuilla, Monsterissa, Duunitorilla ja Helsingin kaupungin LinkedIn työpaikoissa. Haettavana ollut virka mainittiin Helsinkirekryn Facebook ja Instagram -tileillä sekä Helsingin kaupungin LinkedIn -tilillä. Lisäksi varhaiskasvatusjohtajan rekrytointia mainostettiin Opettaja-verkkolehdessä 5/2022 ajalla 31.1.-6.2.2022 ja hakuilmoituksen lyhennelmä julkaistiin sunnuntaina 6.2.2022 Hufvudstadsbladetissa sekä Helsingin Sanomissa. Ilmoitukselle haettiin myös lisänäkyvyyttä hakuajan jatkamisen jälkeen Duunitorin Tehokampanjan avulla.

Hallintosäännön 8 luvun 1 §:n 10 kohdan mukaan palvelukokonaisuuden johtajan virkaan ottamisesta päättää kaupunginhallitus.

Hallintosäännön 5 luvun 6 §:n 3 ja 8 momenttien mukaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta johtaa varhaiskasvatusjohtaja, joka suorittaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan määräämät tehtävät. Hallintosäännön 4 luvun 5 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuus huolehtii suomenkielisestä varhaiskasvatuksesta, osaltaan esiopetuksesta, osaltaan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta ja leikkipuistotoiminnasta.

Hallintosäännön 5 luvun 1 §:n mukaan johtavien viranhaltijoiden tehtävänä on suunnitella, seurata ja valvoa johtamansa hallinnollisen kokonaisuuden toimintaa sekä vastata sen tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Johtavien viranhaltijoiden tehtävänä on myös johtamansa hallinnollisen kokonaisuuden strateginen ohjaus sekä suorituskyvyn ja toiminnan tuloksellisuuden kehittäminen ja ylläpito.

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:n 2 momentissa säädetyt yleiset virkanimitysperusteet, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hallintosäännön 23 luvun 1 §:n 4 momentin mukaan palvelukokonaisuuden johtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemus johtamistehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävässä menestyäkseen hakijalla on oltava vankkaa aiempaa kokemusta ja näyttöä modernin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen johtotehtävissä toimimisesta. Lisäksi edellytettiin kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen tuntemusta sekä paloa ja kykyä johtaa suurta palvelukokonaisuutta näkemyksellisesti ja linjakkaasti. Valittavan tulee olla dynaaminen ja eteenpäin katsova johtaja, joka luotsaa organisaatiotaan valmentavalla otteella kaupunkistrategian osoittamaan suuntaan. Hänen on myös oltava taitava sisäisten ja ulkoisten yhteistyöverkostojen rakentaja, jolla on kokemusta vaativasta sidosryhmäyhteistyöstä. Viestijänä hänen on oltava taitava ja julkiset esiintymiset ovat hänelle luontevia. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että tehtävässä onnistumisessa hakijaa auttaa hyvä paineensietokyky ja laajenevassa kansainvälisessä yhteistyössä tarvittava hyvä englannin kielen taito.

Hallintosäännön 12 luvun 1 §:n 1 momentin 8 kohdan mukaan kansliapäällikkö päättää palvelukokonaisuuden johtajan palkasta, palkan määräytymisperusteesta ja palkan harkinnanvaraisesta tarkistamisesta sekä näiden tehtävien vaativuusluokittelusta ja siihen perustuvasta palkasta.

Kaupungilla johdon tehtävissä sovelletaan kokonaispalkkajärjestelmää, joka perustuu Korn Ferry Hay -tehtävän vaativuusarviointimenetelmään. Palkka määräytyy tehtävän vaativuuden ja kokemuksen mukaan, joka on edellytyksenä tehtävässä menestymiselle.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa 10 henkilöä, joista yksi sittemmin perui hakemuksensa. Hakijaluettelo on esityslistan liitteenä 1. Hakijoiden esittämät ansiot, koulutus, kielitaito ja työkokemus ilmenevät hakemuksista. Hakemuksista laadittu yhteenveto on esityslistan liitteenä 2.

Ensimmäinen haastattelukierros toteutettiin Teams-haastatteluna 11.–16.3.2022. Haastatteluun kutsuttiin viisi hakijaa, joista yksi sittemmin perui hakemuksensa. Kutsutuilla hakijoilla arvioitiin olevan täytettävänä olevan viran kannalta riittävää aiempaa kokemusta ja näyttöä modernin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen johtotehtävissä toimimisesta sekä aiempaa työkokemusta viran hoidossa onnistumisen kannalta sopivista tehtävistä. Kaikki ensimmäiseen haastatteluun kutsutut täyttivät viran kelpoisuusvaatimukset. Ensimmäisellä haastattelukierroksella haastattelijoina toimivat apulaispormestari Nasima Razmyar, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja / lautakunnan varapuheenjohtaja Emma Karin sijainen Ozan Yanar, toimialajohtaja Satu Järvenkallas, palvelukokonaisuuden johtaja Niclas Grönholm, henkilöstöjohtaja Nina Gros ja rekrytoinnin asiantuntija Susanna Laakkonen.

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

Kaikilla haastatelluilla arvioitiin olevan hyvää kokemusta ja näyttöä modernin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen johtotehtävissä toimimisesta. Lisäksi kaikilla haastatelluilla on hyvät valmiudet tämän kaltaiseen vaativaan verkostoyhteistyöhön aiempien tehtäviensä ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa pohjalta. Haastatellut ovat verkostoituneita varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kentällä ja suoriutuivat hyvin näkemyksellisyyttä ja esiintymiskykyä kartoittavasta ennakkotehtävästä haastattelun yhteydessä. ********** Jatkoon valittujen henkilöiden näkemykset olivat linjakkaita sekä monipuolisia ja kuvastivat johtamisajattelua ja johtamisen tasoa, jollaista Helsingin kaupunki johtamisen kulmakiviensä kautta johdoltaan edellyttää.

Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy ajalla 17. -21.3.2022.

Jatkoon valittuja hakijoita haastattelivat 24.3.2022 apulaispormestari Nasima Razmyar, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja / lautakunnan varapuheenjohtaja Emma Karin sijainen Ozan Yanar, toimialajohtaja Satu Järvenkallas, palvelukokonaisuuden johtaja Niclas Grönholm sekä kaupunginkansliasta kansliapäällikkö Sami Sarvilinna, henkilöstöjohtaja Nina Gros ja rekrytoinnin asiantuntija Susanna Laakkonen.

Toiseen haastatteluun osallistuneet hakijat ********** haastateltiin kasvatus- ja koulutuslautakunnan toimesta 12.4.2022.

Arviointi

Varhaiskasvatusjohtaja johtaa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelukokonaisuutta ja vastaa sen tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Hänen vastuullaan varhaiskasvatusjohtajana on suunnitella, seurata ja valvoa palvelukokonaisuuden toimintaa sekä johtaa organisaation henkilöstöä ja kehittää toimintakulttuuria kaupungin ja toimialan yhteisten tavoitteiden mukaisesti. Varhaiskasvatusjohtaja on toimialan johtoryhmän jäsen ja suorina alaisina on 10 varhaiskasvatuksen aluepäällikköä ja kaksi erityissuunnittelijaa.

Lopullinen vertailu suoritettiin kahden kärkihakijan, ********** välillä.

Varhaiskasvatusjohtaja johtaa suurta palvelukokonaisuutta ja hänen alaisuudessaan työskentelee 10 varhaiskasvatuksen aluepäällikköä ja muuta henkilökuntaa. Siksi on erityisen tärkeää, että hänellä on vankkaa kokemusta ja näyttöä modernin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen johtotehtävissä toimimisesta. Molemmilla kärkihakijoilla nämä vaatimukset toteutuvat riittävän hyvin. **********

Lisäksi varhaiskasvatusjohtajan tehtävässä edellytetään kokemusta johtamisesta ja kykyä johtaa suurta palvelukokonaisuutta näkemyksellisesti ja linjakkaasti valmentavalla otteella uuden kaupunkistrategian osoittamaan suuntaan. Molemmilla kärkihakijoilla on hyvää kokemusta strategisesta ja operatiivisesta johtamisesta, sillä he ovat toimineet johtamistehtävissä jo pidemmän aikaa ja ovat onnistuneesti edistäneet strategiatyötä johtamissaan organisaatioissa.

Rekrytointiprosessissa haettiin lisäksi näkemyksellistä, dynaamista ja valmentavaa johtamisotetta käyttävää johtajaa. ********** johtamiskokemus painottuu muutosjohtamiseen ja rekrytointiprosessin aikana hänen vahvuutenaan nähtiin hyvin monipuoliset johtamisvalmiudet sekä valmentava, kuunteleva työote. Lisäksi hänen vahvuutenaan on eteenpäin katsova visionäärisyys, jota hän toi esille haastatteluvastaustensa kautta. Hänellä on kykyä linjata asioita ja viedä omalla vastuullaan olevat asiat tavoitteenmukaisesti loppuun saakka. Lisäksi hän on prosessin aikana osoittanut olevansa varsin kokenut ja näkemyksellinen johtaja, joka tarttuu rohkeasti uusiin asioihin. Hänen johtamisotteessaan on myös paljon operatiivista vahvuutta ja hän on aikaansaava, organisointitaitoinen ja päättäväinen. Rekrytointiprosessin aikana on käynyt ilmi, että hän johtaa luontevimmin verkostojen ja ihmisten kautta ratkaisuja hakien ja hänellä on selkeäpiirteinen, läpinäkyvä toimintatyyli. Henkilöstön johtajana hänen vahvuutenaan nähdään helposti lähestyttävä, mutkaton ja valmentava johtamistyyli.

********** johtamiskokemus painottuu suunnitelmallisuuteen, harkitsevuuteen ja hän etenee toiminnassaan kohti annettuja tavoitteita. Rekrytointiprosessin aikana hänen vahvuutenaan nähtiin erityisesti operatiivisten toimintojen johtaminen ja hänellä on valmiuksia organisoida ja koordinoida toimintaa tavoitteiden suuntaan. Pitkän työkokemuksen myötä hänelle on lujittunut vahva päämäärähakuinen ja annettuihin tavoitteisiin sitoutuva ote. Prosessin aikana hän on osoittanut olevansa paneutuva, pitkäjänteinen ja perusteellinen johtaja, joka viestii asioista selkeällä tavalla. Henkilöstön johtajana hänen vahvuutenaan nähdään tavoitteet kirkastava ja niiden toteutumista seuraava, mutta myös vastuuta antava ja itsenäiseen työskentelyyn kannustava toimintatyyli.

Varhaiskasvatusjohtajan tehtävään valittavan henkilön tulee olla taitava sisäisten ja ulkoisten yhteistyöverkostojen rakentaja, jolla on kokemusta vaativasta sidosryhmäyhteistyöstä. Myös julkisten esiintymisten tulee olla valittavalle varhaiskasvatusjohtajalle luontevia ja laajenevassa kansainvälisessä yhteistyössä hän tarvitsee hyvää englannin kielen taitoa. Molemmat kärkihakijat ovat tahoillaan hyvin verkostoituneita omien työtehtäviensä kautta, ja he ovat rekrytointiprosessin aikana osoittaneet olevansa yhteistyötaitoisia ja esiintymiskykyisiä alansa ammattilaisia. Rekrytointiprosessin aikana ********** on osoittanut olevansa kokenut ja luonteva esiintyjä. Hänellä on kuunteleva ja sanavalmis tapa viestiä. ********** pystyy kommunikoimaan riittävällä tasolla myös englanniksi. ********** on viestintätyyliltään hyvin selkeä ja hänen englannin kielen taitonsa on riittävällä tasolla.

Molemmilla kärkihakijoilla on hyvää osaamista vaadituilla alueilla. Rekrytointiprosessin aikana saatiin kuitenkin syventävää tietoa heidän vahvuusalueistaan johtajina. ********** vahvuudet ovat muutosjohtaminen ja valmentava johtamistyyli. ********** vahvuuksissa puolestaan korostuvat suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus. Kun huomioidaan varhaiskasvatusjohtajan toimintaympäristö sekä organisaation kehittämisen tavoitteet, katsotaan että ********** pystyy luomaan paremmin edellytyksiä modernille varhaiskasvatukselle ja erinomaisilla vuorovaikutustaidoillaan ja ihmisläheisellä johtamisellaan luotsaamaan henkilöstöä vaativissakin tilanteissa.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuvan kokonaisarvion perusteella katsotaan, että hakijoista ********** on parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja virkaan kuuluvia tehtäviä. Hänen valintaansa puoltavat rekrytointiprosessin aikana esiin tuotu vahva kyky ja kokemus valmentavasta ja kuuntelevasta esihenkilötyöstä sekä monipuolinen kokemus modernin varhaiskasvatuksen tehtävistä. Lisäksi hänellä on hyvät valmiudet innostaa henkilöstöä toimimaan tavoitteiden mukaisesti sekä kehittää varhaiskasvatuksen toimintaa isossa kaupungissa.

Muuta

Esitykseen liittyvät hakemukset ovat esityslistan liitteenä 3. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin tulostettuihin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraportteihin ennen kokousta ja kokouksen aikana. Aineistoon liittyviin sisällöllisiin kysymyksiin vastaa lisätiedonantaja, rekrytointiasiantuntija Susanna Laakkonen, susanna.m.laakkonen@hel.fi, 040 185 6069.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Susanna Laakkonen, rekrytointiasiantuntija, puhelin: 040 185 6069

susanna.m.laakkonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Hakijalista_Varhaiskasvatusjohtaja

2

Hakijayhteenveto_Varhaiskasvatusjohtaja

3

Hakemukset_Varhaiskasvatusjohtaja

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566