Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/6

 

12.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 78

Peruskoulujen teknisentyön CNC-jyrsinkoneiden, sähkötyöpöytien, elektroniikka- ja muovintyöstökoneiden hankinta

HEL 2022-001260 T 02 08 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että peruskoulujen teknisentyön CNC-jyrsinkoneet, sähkötyöpöydät, elektroniikka- ja muovintyöstökoneet hankitaan sopimuskauden 01.05.2022 – 31.03.2024 aikana tarjousvertailun mukaisesti kokonaistaloudellisesti edullisimmilta toimittajilta.

Sopimuskauden kesto on kaksi (2) vuotta ja sopimusta on mahdollista jatkaa enintään kahden (2) vuoden optiokaudella.

Toimittajiksi valikoituivat seuraavat toimittajat:
Rensi Finland Oy, Festo Oy sekä Step Systems Oy.

Hankinnan ennakoitu arvo optiokausi mukaan laskettuna on noin 1 200 000 euroa, alv. 0 %.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti oikeuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävät hankintasopimukset ja päättämään Helsingin kaupungin puolesta optiokauden käyttöönotosta ja sopimuksen irtisanomisesta tai purkamisesta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Nantte-Niklas Luoma, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21580

nantte-niklas.luoma(a)hel.fi

Liitteet

1

vertailutaulukko_CNC

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hankinnan kohteena ovat peruskoulujen teknisentyön CNC-jyrsinkoneet, sähkötyöpöydät, elektroniikka- ja muovintyöstökoneet. Hankittavat laitteet ovat myös vapaan sivistystyön ja asukkaiden iltakäytössä.

Kilpailutus perustuu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan 15.02.2022 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2022-001260. Kilpailutus on toteutettu avoimella menettelyllä. Hankinnan kohteena olevat laitteet ja tarvikkeet ovat jaettu osiin, jolloin on useamman toimittajan mahdollista tulla valituksi.

Laitteiden yhteensopivuudella ei ole välttämätöntä merkitystä, joten osiin jakaminen oli mahdollista.

Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus 15.02.2022 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 25.03.2022.

Määräaikaan mennessä saapui kolme (3) tarjousta; Rensi Finland Oy (0932478-1), Festo Oy (0221878-3) sekä Step Systems Oy (0909748-6).

Sopimuskausi on kaksi (2) vuotta. Hankintaan sisältyy enintään kahden (2) vuoden optiokausi. Sopimuskausi alkaa 1.5.2022 ja kestää 30.4.2024 saakka. Hankintaan sisältyy enintään kahden (2) vuoden optiokausi.

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnön kohdassa ”Muut ehdot” on esitetty tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset ja selvitysvelvollisuudet. Tarjoajien soveltuvuutta koskevat edellytykset on tarkastettu lukuun ottamatta pakollisia poissulkemisperusteita, jotka tarkastetaan päätöksenteon jälkeen ennen mahdollisen sopimuksen tekemistä tarjoajan toimittamien rikosrekisteriotteiden perusteella.

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Tarjouspyynnössä on asetettu tarjoukselle ja sen sisällölle sekä hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset. Vähimmäisvaatimuksissa on asetettu hankittaville tuotteille ja niiden toimitukselle laadullisia vaatimuksia (laatukriteereitä), jotka tarjottavien tuotteiden ja niiden toimituksen on pitänyt täyttää. Jos laadulliset vähimmäisvaatimukset eivät täyty, on tarjous tai tarjottu tuote hylättävä tarjouspyynnön vastaisena.

Kaikkien tarjoajien tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

Hankittavien tuotteiden valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin hintaa (85 pistettä) sekä laatua (takuuaika 15 pistettä). Poikkeuksina olivat osa-alueet 7 sekä 8. Osa-alueessa 7 kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin pelkästään halvinta hintaa, koska takuuta ei koettu vertailukelpoiseksi tekijäksi koneen terissä. Osa-alueessa 8 kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin hintaa (80 pistettä) sekä laatua (20 pistettä. Osa-alueessa 8 lisättiin takuun (15 pistettä) lisäksi pisteyttäväksi tekijäksi hyödyllisten lisävarusteiden sisältyminen laitteeseen (5 pistettä), jos vastaus oli ”kyllä”, että ilmoitetut lisävarusteet löytyvät, sai tarjoaja 5pistettä.

Hintavertailu suoritettiin rivikohtaisesti. Rivikohtainen halvin tarjoushinta (X) sai korkeimmat pisteet ja muut (Y) suhteutettiin siihen kaavalla X/Y x maksimipisteet.

Laatuvertailussa takuuajan pisteet vertailtiin rivikohtaisesti, rivikohtainen pisin takuuaika (X) sai korkeimmat pisteet ja muut (Y) suhteutettiin siihen kaavalla Y/X x maksimipisteet. Osa-alueen 8 lisävarusteista jaettavat pisteet (5 pistettä) eivät olleet tarjoajien välillä suhteutettavia, vaan jokainen tarjoaja joka vastasi ”kyllä”, sai täydet pisteet.

Mikäli tarjoaja ei tarjonnut jotain positiota / vaatimus ei täyttynyt, tarjoaja sai riviltä 0 pistettä. Tarjoajan kokonaispistemäärät osa-alueille saatiin laskemalla hinnan ja laadun pisteet yhteen.

Vertailu tehtiin osa-alueittain. Kullekin osa-alueelle valittiin yksi toimittaja, vertailussa jakautuneiden pisteiden mukaisesti:

1. Valotuslaite - Step Systems Oy
2. Tyhjiömuovain - Step Systems Oy
3. Muovitaivutin - Step Systems Oy
4. Kehitys/Huuhtelu/Syövytys - Step Systems Oy
5. CNC-jyrsin opetuskäyttöön - Rensi Finland Oy
6. CNC-jyrsin opetuskäyttöön - Rensi Finland Oy
7. CNC-jyrsimen terät - Rensi Finland Oy
8. Laser opetuskäyttöön - Rensi Finland Oy
9. Moduulirakenteinen sähkötyöpiste - Festo Oy
10. Mini Työstökoneet, modulaarisia työstökoneita - Festo Oy
11. Mini Työstökoneet, modulaarisia työstökoneita - Festo Oy
12. Mini CNC-koneet - Festo Oy

Esityksen liitteenä on vertailutaulukko.

Sopimuksen teko

Sopimuskausi on kaksi (2) vuotta. Sopimusta voidaan jatkaa enintään kahden (2) vuoden optiokaudella. Tilaaja päättää ennen sopimuskauden päättymistä option käyttöönotosta.

Sopimuksella tilaaja ei sitoudu mihinkään tilausmääriin, eikä palveluntuottaja voi vaatia tilaajalta tilausta tarjouspyynnön perusteella.

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankintasopimusta ei voida tehdä ennen kuin tarjoaja on toimittanut hankintayksikölle tarjouspyynnössä mainitut hankintalain 88 §:n mukaiset otteet rikosrekisteristä. Hankintayksikkö tutkii otteista, koskeeko tarjoajaa jokin hankintalain 80 §:n mukainen pakollinen poissulkemisperuste.

Poissulkemisperusteen ilmetessä ratkaistaan hankintaa koskeva päätös uudelleen oikaisemalla tätä päätöstä hankintalain 132 §:n mukaisesti.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta). Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksen (HEL 2021-013274, 14.12.2021 § 394) mukaan lautakunta päättää arvonlisäverottomalta arvoltaan 500 000 euron ylittävät hankinnat toimialalla.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Nantte-Niklas Luoma, hankinta-asiantuntija, puhelin: 310 21580

nantte-niklas.luoma(a)hel.fi

Liitteet

1

vertailutaulukko_CNC

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Asianosaiset

Esitysteksti
Muutoksenhaku hankintapäätökseen, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Tiedoksi

Sisäiset

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566