Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2022

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/9

 

12.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 81

Osoitteeseen Käräjätuvantie 3 toteutettavan päiväkodin, leikkipuistotilojen ja perusopetuksen uudisrakennuksen tarveselvitys

HEL 2022-004050 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Tuomarinkylään osoitteeseen Käräjätuvantie 3 toteutettavan päiväkodin, leikkipuistotilojen ja perusopetuksen uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä ja käytössä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia tiloja.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Käräjätuvantie 3, tilaohjelma

2

Käräjätuvantie 3, tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päiväkoti Kotitorppa ja päiväkoti Torpparinmäki ovat pitkään toimineet määräaikaisella rakennusluvalla väliaikaisissa paviljongeissa urheilukentän laidalla. Tuomarinkylän alueelle osoitteeseen Käräjätuvantie 3 toteutetaan korvaavat tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen noin 160 lapselle. Rakennukseen toteutetaan myös leikkipuistotilat. Lisäksi Torpparinmäen peruskoulu tarvitsee lisätilaa ja toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää perusopetusta noin 50 oppilaalle. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Rakennuksen monimuotoiset ja muunneltavat tilat mahdollistavat tilojen käytön myös kasvatuksen ja koulutuksen toimialan muihin palveluihin.

Uudisrakennuksen valmistuttua on mahdollista luopua päiväkotien väistötiloista osoitteessa Torpparinmäentie 36, joissa nykyisin on noin 100 tilapaikkaa. Kaupunkiympäristön toimialan tulee varmistaa, että väistötilat ovat käytössä uudisrakennuksen valmistumiseen saakka. Lisäksi hanke korvaa leikkipuisto ja perhetalo Torpparinmäen tilat osoitteessa Ylätuvanpolku 4.

Tavoitteena on, että rakennus otetaan käyttöön kalustettuna tammikuuhun 2025 mennessä, kuitenkin siten että tilat varmasti ovat käytettävissä elokuussa 2025.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Nykytilanteessa Tuomarinkylän peruspiirin alueella varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelutarve on suurempi kuin alueen paikkamäärä. Väestöennusteen mukaan vuosina 2021–36 Tuomarinkylän peruspiirissä varhaiskasvatusikäisten lasten ja perusopetukseen osallistuvien määrä on laskeva. Hankkeen laajuudessa on kuitenkin otettu huomioon alueen kehittyminen. Alueella on yleiskaavavarantoa, jota ei ole vielä asemakaavoitettu, eikä näin ollen näy vielä väestöennusteessa. Hankkeen valmistuttua alueen palvelutarvetta tarkastellaan ja arvioidaan toimialan tilantarvetta.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset toiminnalle ja vastaavat Tuomarinkylän alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan pedagogisesti monipuoliset ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta sekä varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat käyttäjille sekä alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja lapsia osallistetaan pihan suunnitteluun.

Päiväkodin, leikkipuistotilojen ja perusopetuksen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa tilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteeseen Käräjätuvantie 3 toteutettavan uudisrakennuksen tilat ovat laajuudeltaan 1878 htm² (1500 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on 35,17 euroa/m²/kk eli 779 339 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 180 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 28 000 euroa. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 202 000 euroa/vuosi.

Tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi ruokasali, kädentaitojen tilat ja liikuntasali.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Käräjätuvantie 3, tilaohjelma

2

Käräjätuvantie 3, tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566