Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2022

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

22.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 68

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponnesta lähipalvelujen mitoituksesta Koivusaaressa

HEL 2021-010124 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponnesta lähipalvelujen mitoituksesta Koivusaaressa seuraavan lausunnon:

Koivusaaren asemakaavamuutos mahdollistaa noin 195 000 k-m² asuntorakentamista, joka tarkoittaa noin 5 000 uuden asukkaan asuinalueen rakentumista. Koivusaaren asemakaavassa on yksi julkisten lähipalvelurakennusten korttelialue. Lisäksi alueen pohjoisosassa on mahdollisuus toteuttaa asuntorakentamisen yhteyteen tilat päiväkodille. 

Julkisten lähipalveluiden kortteliin voi toteuttaa päiväkoti-koulurakennuksen, jonka laajuus on 8 000 k-m². Rakennus suunnitellaan suomenkielisen varhaiskasvatuspalveluiden ja perusopetuksen ala-asteenopetuksen järjestämiseen. Koulu ja päiväkoti voivat toiminnassaan käyttää vieressä olevan puistoalueen pallokenttää ja pelialueita päivisin. Koulu- ja päiväkotirakennuksen sisä- ja ulkotilat ovat alueen asukkaiden käytössä varsinaisten toiminta-aikojen ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin.

Koivusaaren päiväkodin ja koulun tilatarpeen huippujen arvioidaan ajoittuvan eri aikoihin. Tästä syystä monitoimirakennuksen tiloja on mahdollista käyttää varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen muuttuviin tarpeisiin, kun jo rakennuksen suunnittelussa otetaan huomioon tilojen muunneltavuus eri-ikäisten lasten käyttöön.

Koivusaaren kaavassa on lisäksi mahdollistettu 700 k-m². eli arviolta noin 70 lapsen päiväkotitilojen rakentaminen asuinkortteliin Koivusaaren pohjoisosassa. Kivijalkapäiväkodin toiminta voi olla yksityisen järjestämää tai kunnallinen päiväkoti.

Lauttasaaren yhteiskoulu on yksityinen sopimuskoulu, joka järjestää nykyään Lauttasaaren sekä jatkossa myös Koivusaaren 7-9 luokka-asteiden opetusta. Lauttasaaren Yhteiskoulu Koulun laajennuksen on tarkoitus käynnistyä vuonna 2022.

Mikäli kuitenkin tulevaisuudessa kasvava asukasmäärä vaatii tarkastelemaan Lauttasaaren ja Koivusaaren oppilaaksiottoalueita 7-9 luokkien osalta, on Lauttasaaren puolella Vattuniemessä suunniteltu kaavavaraus palvelurakennukselle, jolloin on mahdollista arvioida kaupungin oman yhtenäisen peruskoulun perustamista. Kaavoituksen kanssa on käyty edelleen keskustelua myös tulevista mahdollisista lisätarpeista kasvatuksen ja koulutuksen palveluja varten.

Koivusaaren ruotsinkielisten varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden järjestämisessä on mahdollista tukeutua Lauttasaaressa sijaitseviin ruotsinkielisiin päiväkoteihin sekä Drumsö lågstadieskolaniin.

Alueena Koivusaari kuuluu Lauttasaaren peruspiiriin ja erityisesti alueen rakentumisen alkuvaiheessa suomenkielisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluiden järjestämisessä turvaudutaan myös Lauttasaaren alueella oleviin palveluihin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on osallistunut aktiivisesti kaavoitusyhteistyöhön sekä kaupunginkanslian Koivusaaren alueprojektin työskentelyyn kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palvelutarpeiden arvioinnissa ja tonttitarpeiden määrittelyssä. Tämä työskentely jatkuu, kun alueen toteuttaminen etenee. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on hyödyntänyt palvelutilojen tarpeen arvioinnissa väestöennusteita sekä tietoja alueelle kaavoitettavasta uudesta asuinkerrosalasta. Tällä hetkellä on arvioitu, että alueella tarvitaan paikkoja reilulle 300 päiväkoti-ikäiselle ja noin 400 ala-asteikäiselle. Lisäksi tarvitaan enimmillään paikkoja noin 250 yläasteikäiselle, mutta tämä tarve on vasta 2040 luvulla.

Talousarvioehdotuksen 2023 valmistelun yhteydessä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää talonrakentamisohjelmaan vuosille 2023-32 koulu-päiväkotirakennushanketta, jonka laajuus on noin 7000 brm2. Monitoimirakennuksen toteuttamista esitetään aikaisintaan vuosille 2032-33. Koivusaaressa asuu viimeisimmän väestöennusteen mukaan ennustekauden lopussa vuonna 2036 alle kouluikäisiä noin 240, ala-asteikäisiä noin 150 ja yläkouluikäisä 50. Tästä syystä monitoimirakennuksen oikea-aikaista toteuttamista tulee vielä jatkossa tarkentaa. Kasvatus ja koulutuslautakunta pitää tärkeänä, että alueelta löytyy sijoituspaikka kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön väliaikaiselle paviljonkirakennukselle, mikäli se alueen väestönkasvun tai palvelukäytön kasvun takia osoittautuu tarpeelliseksi ennen varsinaisen monitoimitalon rakentamista.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Liitteet

1

Asko-Seljavaara Sirpa, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Hyväksyessään 8.9.2021 Lauttasaaren Koivusaaren asemakaavan ja asemakaavan muutoksen nro 12587 kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan kaupunginvaltuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran tekemän toivomusponnen:

Koivusaaressa ei ole kaupungin kaikkia lähipalveluja tarjolla, joten tutkitaan, onko tarvetta lisätä palveluiden mitoitusta Lauttasaaressa kuten mm. terveys-, koulu-, kirjasto-, liikuntapalvelut, joiden tarve alueella lisääntyy.

Kaupunginkanslia on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 31.3.2022 mennessä. Lausuntoa on pyydetty myös sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä kulttuuri ja vapaa-ajan lautakunnalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Liitteet

1

Asko-Seljavaara Sirpa, toivomusponsi, Kvsto 8.9.2021 asia 9

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunginkanslia

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566