Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2022

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/10

 

22.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 70

Kahden päiväkodin toiminnanmuutos ja palvelun järjestäminen uusissa valmistuvissa tiloissa

HEL 2022-003197 T 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Sirpa Juuri, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 43226

sirpa.juuri(a)hel.fi

Carola Harju, Yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lakkauttaa varhaiskasvatus ja esiopetusalueella 3 sijaitsevan
A. päiväkoti Sohvilan toiminnan osoitteessa Sofianlehdonkatu 10, 00610 Helsinki 1.8.2022 lukien. Samalla luovutaan päiväkotitiloista.

B. päiväkoti Kumpulan toiminnan osoitteessa Valtimontie 1, 00610 Helsinki, 1.8.2022 lukien. Samalla luovutaan päiväkotitiloista.

Toiminta siirretään osoitteeseen Limingantie 39 valmistuviin uusiin tiloihin.

Esittelijän perustelut

Tausta

Päiväkodit Sohvila ja Kumpula sijaitsevat Helsingin kaupunginasunnot Oy:n kohteissa. Molemmat kohteet ovat kaupunkiympäristön toimialalta saatujen tietojen mukaan teknisen käyttöikänsä päässä ja vaatisivat laajoja korjauksia pikaisesti, jotta tilojen terveellisyys ja turvallisuus voitaisiin varmistaa. Sisätilojen lisäksi piha-alueet vaatisivat perusteellisia korjauksia.

Osoitteeseen Limingantie 39 on valmistumassa kesällä 2022 uutta päiväkotitilaa noin 150 lapselle. Hanke korvaa nykyisen päiväkoti Isoniityn tilat, lisäksi hankesuunnitelma vaiheessa on todettu, että alueen palveluverkkoa muokataan siten, että Limingantien uudisrakennushankkeen toteutuessa yhden tai kahden päiväkodin peruskorjauksesta voidaan luopua. Uusiin tiloihin on mahdollista sijoittaa myös päiväkoti Sohvilan ja Kumpulan toiminta.

Kumpulan osa-alueella sijaitsee yksi yksityinen ja kahdeksan kunnallista päiväkotia: Isoniitty, Sohvila, Niittyvilla, Kesäheinä, Kumpula, Marjala, Koivikko ja Nurmikko. Näissä kahdeksassa kunnallisessa päiväkodissa on tällä hetkellä paikkoja yhteensä noin 320 lapselle.

Toiminnan keskittäminen uuteen valmistuvaan päiväkotiin turvaa alueen varhaiskasvatuspalvelut terveellisessä ja turvallisessa tilassa, jossa on otettu huomioon modernin varhaiskasvatuksen toteuttamisen mahdollisuudet. Lasten toiminnalle saadaan käyttöön monipuolisemmat tilat.  Isommassa toimipisteessä voidaan useammin jatkaa samassa päiväkodissa esiopetukseen asti, mikä lisää opinpolun jatkuvuutta ja kaverisuhteiden pysyvyyttä. Tämä parantaa myös lasten turvallisuutta.

Palvelun järjestäminen

Uuden, osoitteeseen Limingantie 39, valmistuvan päiväkodin myötä alueen hoitopaikkojen määrä kasvaa noin 30 paikkaa, vaikka samalla nykyisen päiväkoti Isoniityn lisäksi luovutaan päiväkoti Sohvilan ja Kumpulan kiinteistöistä. Yhteensä paikkoja Limingantiellä tulee olemaan noin 150.

Sekä päiväkoti Sohvilan että Kumpulan lasten huoltajia on tiedotettu suunnitelmasta siirtää toiminta uuteen päiväkotikiinteistöön. Päiväkoti Sohvilan lasten huoltajia on tiedotettu tiedotteilla 19.8.21, 16.11.21 ja 17.2.22 sekä käsitelty asiaa vanhempainillassa 31.8.21. Päiväkoti Kumpulan lasten huoltajille on lähetetty tiedote 26.1 22 ja pidetty teams-tilaisuus 8.2.22. Lasten kanssa tullaan asiaa myös käsittelemään. Uuden Limingantien päiväkodin nimi on menossa Vuorovaikutus verkossa –yhteistyön kautta nimeämisehdotusprosessiin eli asiakkaat ja asukkaat pääsevät tuottamaan nimiehdotuksia päiväkodille.

Päiväkoti Sohvilan ja Kumpulan siirtymisessä Limingantielle huomioimme lasten kaverisuhteet ja tutun henkilöstön mahdollisuuksien mukaan. Perheiden on mahdollista myös ilmoittaa uusi paikkatoive alueen muihin varhaiskasvatuksen toimipisteisiin. Perheiden hoitopaikkatoiveet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon.

Toimipisteiden lakkauttamista ja toiminnan siirtämistä uusiin valmistuviin tiloihin on valmisteltu päiväkotien johtajien kanssa ja käsitelty alueen esimieskokouksessa. Toiminnan lakkauttamista on käsitelty yhteistoimintaperiaatteiden mukaisesti henkilöstön kanssa

Tulevat tilahankkeet

Koskela-Käpylä –Kumpula alueella 1-6 vuotiaiden lasten väestömäärä lisääntyy vuodesta 2021 vuoteen 2036 noin 340 lapsella. Talonrakentamisohjelmaan sisältyy tilahankkeita, joissa alueelle saadaan lähivuosina päiväkoti Isonniityn paikkojen lisäksi lisää varhaiskasvatuksen paikkoja. Uusia paikkoja on suunnitelmissa Koskelan sairaala-alueen F-rakennuksen hankkeessa n. 100 lapselle sekä Koskelan ala-asteen ja päiväkoti Herttuan tilahankkeen yhteydessä noin 150 lapselle. Käpylän peruskoulun perusparannushankkeen yhteydessä toteutetaan paikkoja 42 esiopetusikäiselle. Lisäksi Kumpulanmäen alueella on varauduttu kaavoituksessa päiväkotitontilla, johon voidaan toteuttaa tilat 150 lapselle. Alueen väestömäärän kasvuun on varauduttu tilahankkeissa noin 470 paikalla, joka on enemmän kuin arvioitu väestön kasvu vuoteen 2036.

Kustannukset

Päiväkoti Sohvilan tilat ovat laajuudeltaan 336,5 m² ja vuokrakustannukset ovat vuositasolla noin 48 500 euroa. Päiväkoti Kumpulan tilat ovat laajuudeltaan 355 m² ja vuokrakustannukset ovat vuositasolla noin 33 000 euroa. Lakkauttamissuunnitelmasta on keskusteltu kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi

Uudet tilat mahdollistavat palvelunjärjestämisen terveellisissä ja turvallisissa tiloissa, jotka tukevat varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen toiminnan järjestämistä sisä - ja ulkotiloissa.

Toiminnan muutoksessa huomioimme lasten kaverisuhteet ja tutun henkilöstön jatkuvuuden mahdollisuuksien mukaan. Perheiden hoitopaikkatoiveet otetaan  huomioon.

Toimivalta

Kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää suomenkielisen päiväkodin lakkauttamisesta (15 luku 1 §).

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Sirpa Juuri, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 43226

sirpa.juuri(a)hel.fi

Carola Harju, Yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

taloushallintopalvelu

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566