Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2021

1 (7)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

12.10.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 356

Ennakkoilmoitus yksityisille sopimuskouluille perusopetuksen vuoden 2022 korvauksen arvioidusta suuruudesta

HEL 2021-010479 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä korvauksen laskentaperusteet sekä ilmoittaa yksityiskoulusopimuksen 5.3. §:n perusteella yksityisille sopimuskouluille seuraavat arviot vuoden 2022 kaupungin korvausten suuruudesta oppilasta kohden laskettuina liitteen 1 mukaisesti.

Korvaus maksetaan yksityiskoulusopimuksen 3.1.2. §:ssä tarkoitettujen oppilaiden osalta.

Kaupungin korvauksen suuruus oppilasta kohden laskettuna saadaan vähentämällä korvauksen perusteena olevista euromääristä koulun ylläpitäjälle rahoituslainsäädännön perusteella maksettavat korvaukset ja muut valtionosuudet ja -avustukset siltä osin kuin ne kohdistuvat sopimuksen tarkoittamaan kaupungin korvauksen piiriin kuuluvaan toimintaan.

Laskelmassa on käytetty 1.7.2021 valtioneuvoston julkaisemaa ennakollista tietoa kuntien peruspalveluiden rahoituksesta.

Korvauksen suuruutta arvioitaessa korvauksen perusteena olevat kustannukset oppilasmäärää kohden laskettuna ovat seuraavat:

Apollon Yhteiskoulu                      8 310 €/opp.
Elias-koulu                                    7 939 €/opp.
Hgin Suomalainen Yhteiskoulu     6 966 €/opp.
Helsingin Uusi yhteiskoulu            7 921 €/opp.
Helsingin yhteislyseo                    8 147 €/opp.
Herttoniemen yhteiskoulu             7 344 €/opp.
Kulosaaren yhteiskoulu                 6 907 €/opp.
Lauttasaaren yhteiskoulu              7 016 €/opp.
Maunulan yhteiskoulu                   8 620 €/opp.
Munkkiniemen yhteiskoulu            7 369 €/opp.
Oulunkylän yhteiskoulu                 7 720 €/opp.
Pohjois-Haagan yhteiskoulu         7 328 €/opp.
Töölön yhteiskoulu                       7 224 €/opp.
Helsingin Kristillinen koulu           11 077 €/opp.

Jos kaupungin korvauksen perusteena olevat menot ovat yhtä suuret tai pienemmät kuin edellä tarkoitetut koulun saamat tulot, ei koululle makseta sopimuksen perusteella kaupungin korvausta.

Ennakkoarvion mukaan korvausta maksetaan vuonna 2022 Helsingin Kristilliselle koululle, koska ennakkoarvion (liite 1) perusteella sopimuksen 5.1. §:n mukaisesti vähennettävät tulot ovat pienemmät kuin korvauksen perusteena olevat kustannukset.

Ennakkoarvion liitteen 1 mukaisesti vuonna 2022 korvausta ei makseta Apollon yhteiskoululle, Helsingin Suomalaiselle Yhteiskoululle, Helsingin Uudelle yhteiskoululle, Helsingin yhteislyseolle, Herttoniemen yhteiskoululle, Kulosaaren yhteiskoululle, Lauttasaaren yhteiskoululle, Maunulan yhteiskoululle, Munkkiniemen yhteiskoululle, Oulunkylän yhteiskoululle, Pohjois-Haagan yhteiskoululle, Töölön yhteiskoululle ja Elias-koululle, koska ennakkoarvioiden mukaan kaupungin korvauksen perusteena olevista kustannuksista sopimuksen 5.1. §:n mukaisesti vähennettävät tulot ovat suuremmat kuin korvauksen perusteena olevat kustannukset.

Sopimuksen 5.3 §:n mukaisesti lautakunta tarkistaa korvauksen suuruuden talousarvion valmistuttua, jos kaupunginvaltuuston hyväksymä toimialan talousarvio sitä edellyttää. Kasvatus- ja koulutuslautakunta tarkistaa tarvittaessa ilmoitusta oppilasta kohden lasketun korvauksen suuruudesta myös kaupungin koulujen talousarvioiden valmistuttua näiden talousarvioiden tai muun merkittävän muutoksen perusteella.

Kaupungin korvauksen perusteena olevia kustannuksia tarkistetaan ottamalla huomioon rehtorin ja opettajien palkkausmenojen todelliset sivukulut sekä kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan koulukohtaisesti hyväksymät koulunkäyntiavustajapalvelujen, S2-opetuksen sekä koulukokeilu- ja kehittämistehtävien sekä integraatio-opetuksen määräraha. Korvauksen perusteena olevista kustannuksista vähennetään koulujen suunnitelmasta toteutumatta jäävät kunnossapito- ja pienien perusparannushankkeiden kustannukset.

Perus- ja lukio-opetuksen toteutuneiden oppilasmäärien edellyttämät tarkistukset otetaan huomioon myös korvauksen perusteena olevissa vuokrakustannuksissa sekä kunnossapito- ja korjauskustannuksissa. Lopullista korvausta määriteltäessä tarkistetaan myös korvauksen perusteena olevista kustannuksista vähennettävät yksityisten koulujen vuoden 2022 kotikuntakorvaukset sekä lisäksi koulun saamat valtionosuudet ja avustukset.

Käsittely

Esteelliset: Vesa Korkkula ja Vesa Lahtinen
Esteellisyyden syy: palvelussuhdejääviys (hallintolain 28.1 § kohta 4)

Asian aikana kuultavana oli talouspäällikkö Anneli Hankala.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Elina Hurmekoski, taloussuunnittelija, puhelin: 310 86343

elina.hurmekoski(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimuskoulut ennakkolaskelma vuodelle 2022

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sopimuskoulut

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingissä toimii kaupungin peruskoulujen lisäksi yksityisiä koulutuksen järjestäjiä ja valtion kouluja. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt yksityisille koulutuksen järjestäjille koulutuksen järjestämisluvan. Osa yksityisestä koulusta kuuluu kaupungin palveluverkkoon. Näillä kouluille on määritelty oma oppilaaksiottoalue, jolloin ao. koulu on alueen oppilaille heidän lähikoulunsa.

Helsingin kaupunki on tehnyt yksityisten sopimuskoulujen kanssa sopimukset, jotta koulutuspalvelut tarjotaan yhdenmukaisina alueen oppilaille. Voimassa olevat sopimukset on päätetty kaupunginvaltuustossa 14.9.2011 ja astuneet voimaan 1.8.2011.

Sopimuksella kaupunki hankkii tietyt perusopetuslaissa tarkoitetut palvelut yksityiseltä opetuksen järjestäjältä ja sopii näistä palveluista maksettavista korvauksista. Kaupungin kanssa sopimuksen tehneen yksityisen opetuksen järjestäjän koulua nimitetään yksityiseksi sopimuskouluksi.

Sopimuskouluja on yhteensä 14. Seuraavilla 11 kouluilla on oma oppilaaksiottoalue eli koulut toimivat lähikouluina: Apollon yhteiskoulu, Helsingin uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu. Seuraavilla 3 kouluilla ei ole määritelty oppilaaksiottoaluetta: Helsingin Suomalainen yhteiskoulu, Elias-koulu ja Helsingin Kristillinen koulu.

Sopimuskoulut saavat pääosan julkisesta rahoituksestaan lakisääteisinä kotikuntakorvauksina. Tämän lisäksi Helsinki voi maksaa sopimuksen perusteella kouluille niiden helsinkiläisistä oppilaista ei-lakisääteistä sopimuskorvausta. Korvausta maksetaan, jos kaupungin omat koulut saisivat ao. oppilaista suuremman määrärahan kuin em. sopimuskoulujen saama lakisääteinen kotikuntakorvaus.

Sopimuksen mukaan sopimuskoulujen korvaus arvioidaan aina edellisen vuoden lokakuussa (ennakkolaskelma).

Korvaus helsinkiläistä oppilasta kohden lasketaan sopimuksessa 5.1. §:ssä määritellyin periaattein soveltaen samoja lautakunnan hyväksymiä rahoitusperiaatteita kuin kaupungin omissa kouluissa. Korvauksesta vähennetään lakisääteinen kotikuntakorvaus ja mahdolliset muut valtionavustukset

Rehtorien ja opettajien palkkausmenot

Korvauksen perustetta laskettaessa on sovellettu Kasvatus- ja koulutuslautakunnan 20.10.2020 päättämiä laskentaperiaatteita.

Korvauksen perusteena olevat palkkamäärärahat lasketaan oppilashinnan ja kaupungin peruskoulun oppilasmäärien tuloina. Korvauslaskelmassa on käytetty kaupungin peruskoulujen vuoden 2021 budjettikehyksistä laskettuja oppilaskohtaisia hintoja:

                          Opetusmuoto     Oppilashinta
                               1-6 lk.             7-10lk.
Yleisopetus             1 928              2 553
Erityisopetus                                  4 158
Integraatiolisä         2 355              2 355
S2-opetus                  900                 900

Oppilashinta tarkistetaan sen jälkeen, kun toimialan tulosbudjetti on hyväksytty ja koulujen taloudelliset kehykset on päätetty.

Laskelmassa on otettu huomioon, että Töölön yhteiskouluun, Pohjois-Haagan yhteiskouluun sekä Munkkiniemen yhteiskouluun on sijoitettu yksi erityisopetusryhmä. Lisäksi Herttoniemen yhteiskouluun, Helsingin Uuteen yhteiskouluun, Maunulan yhteiskouluun ja Apollon yhteiskouluun on sijoitettu kaksi erityisopetusryhmää. Helsingin yhteislyseoon on sijoitettu kolme erityisopetusryhmää.

Koulutusajan sijaisiin on laskelmassa varattu 354 €/opettaja, eli kolme koulutuspäivää vuodessa. Sairausloman sijaisiin on jaettu 375 euroa opettajaa kohden.

Yksityisten koulujen palkoista maksettavat sivukulut on otettu huomioon viimeisimpien päätösten ja arvioiden mukaisina. Työnantajan sosiaaliturvamaksuna on käytetty verohallinnon arvion mukaisesti 1,33 %. Eläkekustannukset ja muut sivukulut vaihtelevat kouluittain.

Oppilashuolto, 5.2 §:n b-kohta

Koulupsykologi ja – kuraattori kustannuksia ei ole huomioitu tässä laskelmassa. Oppilashuollon järjestämisestä on erillissopimus kaupungin ja koulujen kesken. Lisäksi on otettu huomioon koulunkäyntiavustajapalvelujen ja erityisluokan koulunkäyntiavustajien kustannukset kaupungin peruskoulujen vuoden 2021 resursointiperiaatteiden mukaisesti.

Muut käyttömenot, 5.2 §:n c-kohta

Yksityisen koulun opetuksen, hallinnon, siivouksen ja ruokailun sekä muut sovitut kustannukset korvataan oppilasta kohden laskettuina samojen periaatteiden mukaisesti kuin kaupunki varaa määrärahaa kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden kustannuksiin.

Kiinteistömenot, 5.2 §:n d-kohta

Yksityisillä kouluilla, joissa on lukiokoulutusta, huomioidaan kiinteiden kustannusten (vuokrien ja kiinteistökustannusten) osalta vain perusopetuksen oppilaiden osuus. Nämä kustannukset kohdennetaan perusopetukseen ja lukiokoulutukseen oppilas- ja opiskelijamäärien suhteessa.

Koulukiinteistön vuokra-, kunnossapito- ja korjauskustannukset sekä pienet hankkeet otetaan huomioon korvauksessa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suunnitelman mukaisesti.

Helsingin Kristillisen koulun saama valtionavustus liikuntapaikan paikan rakentamiseen on vähennetty vuoden 2022 ennakkolaskelmasta. Hanke tulee toteuttaa 1.1.2021-31.12.2023 välisenä aikana. Koulun liikuntapaikan rakentaminen on suunniteltu ensi vuoden kesälle. Perusparannus on huomioitu vuoden 2022 kunnossapitohankkeena.

Energiakustannukset, alueiden puhtaanapito ja hoito, kiinteistövero, koulujen isännöinti ja muut kiinteistökustannukset korvataan arvioitavien todellisten ja kaupungin hyväksymien kustannusten perusteella.

Koulumatkat, 5.4 §

Koulut järjestävät ja huolehtivat oppilaiden koulumatkoista ja niistä aiheutuvista kustannuksista. Koulumatkoista aiheutuvat todelliset kaupungin hyväksymät kustannukset otetaan huomioon niiden Helsingissä asuvien oppilaiden osalta, joiden koulumatkaan on myönnetty kuljettamisavustusta opetuslautakunnan kulloinkin voimassa olevien järjestämis- ja avustusperiaatteiden mukaisesti.

Oppilaiden koulumatkakustannukset huomioidaan ennakkoilmoituksessa edellisen vuoden toteuman mukaisina. Kustannukset tarkistetaan toteuman perusteiseksi tarkistuslaskennan yhteydessä.

Opetuslautakunnan voimassa olevan päätöksen 30.1.2007 (§13) perusteella toissijaisen oppilaaksioton koulumatka-avustuksen edellytyksenä on, että oppilas käy oppilaaksiottoalueen mukaista koulua, muuta ensisijaisesti osoitettua koulua tai koulu on määrätty soveltuvuuskokeen perusteella.

Helsingin Kristillisen koulun ja Elias-koulun oppilaille mainittu koulu ei ole oppilaaksiottoalueen mukainen koulu, muu ensisijaisesti osoitettu koulu eikä koulua ole määrätty oppilaille soveltuvuuskokeen perusteella. Oppilaiden huoltajat ovat hakeneet koulupaikan lapselleen perusopetuslain 28 §:n 2 momentissa säädetyn vapaan hakeutumisoikeuden perusteella. Edellä olevan perusteella Helsingin Kristillisen koulun Elias-koulun koulumatkakustannuksia ei ole huomioitu korvauslaskelmassa.

Positiivinen diskriminaatio

Sopimuksen 5 luvun mukaan kaupungin korvauksen perusteena oleva oppilasta kohti laskettava euromäärä määrätään lautakunnan hyväksymiä korvauksen laskentaperiaatteita soveltaen kaupungin talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden rahoituksessa noudatettavin periaattein. Sopimuskouluista määrärahan piirissä ovat Apollon yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo sekä Maunulan yhteiskoulu.

Kustannusvaikutukset/yhteenveto

Esityslistan liitteenä on korvauslaskelma kaikkien koulujen osalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Elina Hurmekoski, taloussuunnittelija, puhelin: 310 86343

elina.hurmekoski(a)hel.fi

Liitteet

1

Sopimuskoulut ennakkolaskelma vuodelle 2022

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Sopimuskoulut

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta
Liite 1

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566