Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2021

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/25

 

21.09.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 342

Karpalokuja 7 B toiminnan muutos, leikkipuisto Kurkimäen toiminnan lakkaaminen ja tilojen käyttäminen päiväkodiksi

HEL 2021-005800 T 05 01 04

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti lakkauttaa leikkipuisto Kurkimäen toiminnan 30.9.2021 lukien osoitteessa Karpalokuja 7 B, 00940 Helsinki. Leikkipuiston käytössä olleet tilat otetaan päiväkotikäyttöön osaksi varhaiskasvatusyksikkö Inari-Jousi-Kuovia viimeistään 3.1.2022 alkaen.

Esittelijä

vs. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Irma Sihvonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 62508

irma.sihvonen(a)hel.fi

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Mellunkylässä toimii tällä hetkellä neljä leikkipuistoa: leikkipuisto Kiikku, Kipinäpuisto, Lampi ja Mellunmäki. Korona –aikana leikkipuisto Kurkimäessä ei ole ollut toimintaa. Leikkipuiston tiloissa tapahtui vesivahinko alkuvuodesta 2021 ja leikkipuisto on ollut toistaiseksi suljettu. Leikkipuisto Kurkimäen toiminta on ollut vähäistä ennen koronaa  kerholaisia on ollut muutamia (5) ja koululaisten määrä (14) iltapäivätoiminnassa oli vähäistä.

Kontulan alueen lapsille ja lapsiperheille saatiin uudelleen käyttöön Lampipuiston alue, kun leikkipuisto Lammelle kunnostettiin uudet tilat päiväkoti Lammikon yhteyteen vuonna 2018 ja samassa yhteydessä leikkipuiston ulkoaluetta kehitettiin ja parannettiin laajasti. Kesällä 2020 puistoalueelle valmistui piharakennus, jossa wc- tilat, ja katettu toimintatila asiakkaiden käyttöön sekä varastotiloja.

Leikkipuisto Kurkimäestä yhden kilometrin etäisyydellä sijaitsevat leikkipuistot Kiikku ja Kipinäpuisto. Etäisyys leikkipuisto Lampeen on 1,6 km ja Mellunmäkeen 3,4 km. Lisäksi leikkipuisto Myllynsiipeen on matkaa 1,8 km. Leikkipuisto Mellunmäen uusi korvaa rakennus on ajoitettu talonrakentamisohjelmaan vuosina 2022-23 rakennettavana hankkeena.

Mellunkylän peruspiirissä 1-6 vuotiaiden lasten määrä on viimeisimmän väestöennusteen mukaan lisääntymässä vuodesta 2019 vuoteen 2023 reilulla 50 lapsella. Väestöennusteen mukaan tämän jälkeen väestön määrä alkaisi vähitellen laskea. Mellunkylä on yksi kaupunkiuudistusalueista. Kaupunkiuudistusalueilla tavoitellaan tulevaisuudessa merkittävää määrää täydennysrakentamista, joten on mahdollista, että väestöpohjan laskua ei tule tapahtumaan. Lisäksi alueella on tavoitteena varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen.

Mellunkylässä on lisätty vuonna 2021 varhaiskasvatuspaikkoja 21 paikkaa päiväkoti Kontulan yhteyteen. Palveluntarpeeseen vastaamiseksi tarvitaan akuutisti lisätiloja. Talonrakentamisohjelma vuosille 2021-30 sisältää useita päiväkoti ja päiväkoti-koulu hankkeita, joissa voidaan toteuttaa tulevaisuudessa lisää tiloja alueen palvelutarpeen mukaan. Tulevia hankkeita ovat muun muassa päiväkoti Tunturin ja Kontulan korvaavat uudisrakennukset, Kontulan ala-asteen ja päiväkodin tilat, Laakavuoren koulu- päiväkotirakennuksen perusparannus ja uusi päiväkoti Mellunmäkeen.

Karpalokuja 7 B:ssä olevat tilat ovat laajuudeltaan yhteensä noin 248 m2.  Tiloissa on vuoden 2021 alusta käynnistynyt vesivahingon korjaustyöt, samassa yhteydessä tehdään toiminnallisia muutostöitä, jotka mahdollistavat tilojen käyttötarkoituksen päiväkotitoiminnalle. Tiloihin saadaan paikkoja noin 30 lapselle. Toiminta on suunniteltu liittää osaksi varhaiskasvatusyksikkö Inari-Jousi-Kuovia.

Leikkipuisto Kurkimäen toiminnan lakkautusta ja tilojen käyttöönottoa muuhun varhaiskasvatuksen toimintaan on valmisteltu johtavan leikkipuisto-ohjaajan ja päiväkodinjohtajien kanssa. Suunnitelmaa on käsitelty henkilöstön kanssa yhteistoimintaperiaatteiden mukaisesti. Koska leikkipuiston tilat ovat olleet suljettuna, henkilöstö on jo sijoitettu alueen muihin leikkipuistoihin.

Alueen asukkaita on tiedotettu leikkipuisto Kurkimäen korona-aikaisista toiminnan järjestelyistä ja vesivahingon aiheuttamasta sulkemisesta. Tiloissa ei ole ollut pysyvää asiakastoimintaa lähes vuoteen. Suunnitelmasta tilojen käyttöönottoon päiväkotitoimintaa varten on tiedotettu leikkipuiston internet-sivuilla elokuun 2021 alussa.

Tila tulee edelleen palvelemaan alueen lapsiperheitä päiväkotitilana. Muutos lisää mahdollisuutta saada varhaiskasvatuspaikka lapsille läheltä kotia Mellunkylän alueella.

Karpalokuja 7 B tilojen käyttöönotto kasvattaa vuokrakustannuksia tiloihin tehtävien korjausten ja toiminnallisten muutostöiden verran. Arvio tilojen vuokrakustannuksista on 18,24 m2/ m2, joka on 4 525 euroa kuukaudessa ja 54 295 euroa vuodessa. Leikkipuisto Kurkimäen vuokra on ollut noin 37 050 euroa vuodessa.

Vaikutusten arviointi

Alueen muissa leikkipuistoissa on mahdollista järjestää laadukkaasti sekä koululaisten toimintaa, pienten lasten kerhotoimintaa sekä muuta avointa varhaiskasvatuksen toimintaa. Vapautuvien tilojen käyttöönotto päiväkotiryhmille mahdollistaa varhaiskasvatuspalvelun.  Leikkipuisto Kiikun ja Kipinäpuiston tilat mahdollistavat edelleen leikkipuistotoiminnan järjestämisen peruspiirissä lähipalveluna.

Kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta
päättää suomenkielisen päiväkodin lakkauttamisesta (15 luku 1 §).

Esittelijä

vs. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Irma Sihvonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 62508

irma.sihvonen(a)hel.fi

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

Taloushallintopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566