Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2021

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/16

 

25.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 224

Oikaisuvaatimus luokanopettajaksi ottamisesta

HEL 2021-000750 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikön 26.3.2021 (§ 20) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Aluepäällikön päätös

3

Aluepäällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Varasijalle valitun hakemus

7

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 14.4.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikön 26.3.2021 (§ 30) tekemästä päätöksestä, jolla aluepäällikkö on ottanut Arabian peruskouluun sijoitettuun luokanopettajan virkaan 1.8.2021 alkaen kasvatustieteen maisteri ********** sekä varasijalle kasvatustieteen maisteri **********

Suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen luokanopettajan virkaan ottaa suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Arabian peruskouluun sijoitettu luokanopettajan virka on ollut julkisesti haettavana 7.1. - 25.1.2021.

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi pidettiin tärkeänä toisen ihmisen kunnioittamista ja hyviä kohtaamisia koulun arjessa sekä toivottiin ratkaisukeskeistä työotetta, osaamista oppilaan kasvun tukemiseen ja intoa yhteisopettajuuteen. Edelleen hakuilmoituksen mukaan Arabian peruskoulussa painotetaan muotoiluoppimista ja muotoiluoppimisen työtapoja käytetään kaikissa oppiaineissa luokka-asteilla 1 - 9.

Suomenkilisen perusopetuksen aluepäällikön päätöksen mukaan virkaa haki hakuajan kuluessa 60 henkilöä, joista 57 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikön päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella seitsemän hakijaa, mm. oikaisuvaatimuksentekijä.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä haluaa tarkastella uudelleen valitun hakijan kokemusta luokanopettajatyöstä. Oikaisuvaatimuksen tekijä mm. kokee, että hän olisi ollut kokeneempi sekä töiden että opiskeluiden puolesta ja täten parempi valinta luokanopettajan virkaan. Hänen huolenaan oikaisuvaatimuksen mukaan on, että virkaan valittu, sekä varasijalle valittu sijoittuivat hyvin sen vuoksi, että he ovat jo Arabian peruskoulussa töissä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 4 §:ssä säädetään luokanopettajan kelpoisuudesta. Sen mukaan luokanopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut:

1) kasvatustieteen maisterin tutkinnon, vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset peruskoulussa tai perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot sekä vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot;

 2) kasvatustieteellisistä tutkinnoista ja opinnoista annetun asetuksen (530/1978) mukaisen kandidaatin tutkinnon sekä 1 kohdassa tarkoitetut opinnot; tai

3) Islannissa, Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa vähintään kolmivuotiseen koulutusohjelmaan perustuvan peruskoulun luokanopettajan tutkinnon.

Kelpoisuus antaa luokanopetusta on myös henkilöllä, jolla on kelpoisuus antaa aineenopetusta perusopetuksessa ja joka on suorittanut peruskoulussa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot. Tämä ei kuitenkaan koske henkilöä, jonka kelpoisuus aineenopetuksen antamiseen perustuu peruskouluasetuksen (718/1984) 102 §:n 2 momenttiin, sellaisena kuin se on peruskouluasetuksen muuttamisesta annetussa asetuksessa (294/1996), tai saman pykälän 3 momenttiin, sellaisena kuin se on peruskouluasetuksen muuttamisesta annetussa asetuksessa (1174/1992).

Jos 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu peruskoulun luokanopettajan tutkinto perustuu kolmea vuotta lyhyempään opiskeluun, henkilö on kelpoinen opettamaan perusopetuksen 1–4 vuosiluokilla tai, opetushallituksen määräämän lisäopiskelun suoritettuaan, kuten kolmivuotiseen opiskeluun perustuvan tutkinnon suorittanut.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Asian oikeudellinen arviointi

Virkaan valittu on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi syyskuussa 2019 ja hänellä on luokanopettajan pätevyys. Hänellä on melkein puolentoista vuoden kokemus luokanopettajan tehtävistä kelpoisena luokanopettajana Arabian peruskoulusta.

Varasijalle valittu on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi kesäkuussa 2019 ja hänellä on luokanopettajan pätevyys. Hänellä on melkein puolentoista vuoden kokemus luokanopettajan tehtävistä kelpoisena luokanopettajana Arabian peruskoulusta.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi joulukuussa 2013 ja hänellä on luokanopettajan pätevyys. Hänellä on melkein 3 vuoden kokemus luokanopettajan tehtävistä kelpoisena luokanopettajana Kallion ala-asteen koulusta. Hän on toiminut lisäksi resurssiopettajana vuoden ja 3 kuukautta.

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Kenelläkään ei ole myöskään ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hänellä on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla. Kuten aluepäällikön lausunnossa todetaan, kaikilla kolmella edellä todetulla hakijalla on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus ja kokemusta luokanopettajan tehtävistä. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on jonkin verran pidempi kokemus kelpoisena luokanopettajana, mutta sekä virkaan valitulla että varasijalle valitulla on riittävä melkein puolentoista vuoden työkokemus luokanopettajana toimimisesta.  

Aluepäällikön lausunnon mukaan kaikki edellä todetut hakijat toivat haastatteluissa ansiokkaasti esiin keinoja oppilaan hyvinvoinnin tukemiseksi. Aluepäällikön lausunnon mukaan virkaan valittu toi haastattelussa esiin vahvaa pedagogista ajattelua ja konkreettisia esimerkkejä oppilaiden oppimaan oppimisen taitojen ja minäpystyvyyteen liittyvän uskomusjärjestelmän kehittämisestä, oppilaiden osallisuudesta sekä tutkivasta oppimisesta. Edelleen lausunnon mukaan haastattelussa tuli hyvin esiin virkaan valitun ratkaisukeskeinen työote ja oman työn reflektointi. Aluepäällikön lausunnon mukaan virkaan valittu kertoi haastattelussa, miten hän tukee oppilaiden oppimista arvioinnin ja positiivisen palautteen avulla sekä osallistamalla heitä oman oppimisprosessin suunnitteluun ikäkaudelle sopivilla tavoilla. Edelleen haastattelussa tuli hyvin esiin, miten virkaan valittu käyttää monipuolisia opetusmenetelmiä kuten tutkivaa oppimista.

Aluepäällikön lausunnon mukaan varasijalle valittu toi omalta osaltaan haastattelussa ansiokkaasti esille, miten hän monin eri keinoin systeemisesti rakentaa lapsilähtöisesti luokasta oppijoiden yhteisön, jossa jokainen oppilas huomioidaan yksilönä ja luokan ilmapiiri tukee oppilaiden oppimista. Edelleen hän toi haastattelussa esiin osaamista keinoista, joilla tuetaan erityisluokassa opiskelevan oppilaan integroitumista yleisopetuksen luokkaan ja vahvistetaan inklusiivista koulua.

Esittelijä toteaa, kuten suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikön lausunnossa ja päätöksessäkin on todettu, että luokanopettajan virkasuhteiseen tehtävään liittyvä valinta on perustunut kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa arvioidaan, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen parhaat edellytykset hoitaa virkaa. Aluepäällikön lausunnon mukaan ja kuten edellä on todettu, valinta on perustunut erityisesti haastattelussa esiin tulleisiin seikkoihin. Esittelijä katsoo aluepäällikön valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja ansioituneimmaksi arvioimansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen luokanopettajan virkasuhteiseen tehtävään.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikkö on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet voinut valita koulutuksen, työkokemuksen, haastattelun ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan luokanopettajan virkasuhteeseen toistaiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että suomenkielisen perusopetuksen aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Aluepäällikön päätös

3

Aluepäällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Varasijalle valitun hakemus

7

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6
Liite 7

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566