Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2021

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

25.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 222

Metsolan ala-asteen koulun uudisrakennuksen tarveselvitys

HEL 2021-005802 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Itä-Pakilaan osoitteeseen Kansantie 1 toteutettavan Metsolan ala-asteen koulun uudisrakennuksen tarveselvityksen (liite 1).

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus. Tiloja kehitettäessä on varmistettava, että koulussa on riittävästi rauhallisia luokkatiloja.

Koska Metsolan ala-asteen koulun uudisrakennus sijoittuu Solakallion koulun tontille, kasvatus- ja koulutuslautakunta edellyttää, että Solakallion koulun pysyvää rakennusta varten etsitään alueelta korvaava tontti.

Käsittely

Vastaehdotus:
Pia Pakarinen: Lisätään kohtaan 2: Tiloja kehitettäessä on varmistettava, että koulussa on riittävästi rauhallisia luokkatiloja.

Kannattaja: Ted Apter

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Pia Pakarisen vastaehdotuksen yksimielisesti.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 22493

ulla.k.manninen(a)hel.fi

Liitteet

1

Metsolan ala-aste tarveselvityslomake

2

Metsolan ala-aste tilaohjelma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Itä-Pakilaan osoitteeseen Kansantie 1 toteutettavan Metsolan ala-asteen koulun uudisrakennuksen tarveselvityksen (liite 1).

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus.

Koska Metsolan ala-asteen koulun uudisrakennus sijoittuu Solakallion koulun tontille, kasvatus- ja koulutuslautakunta edellyttää, että Solakallion koulun pysyvää rakennusta varten etsitään alueelta korvaava tontti.

Esittelijän perustelut

Metsolan ala-asteen koulussa on noin 360 oppilasta vuosiluokilla 1-6. Koulun oppilasmäärä ei kasva hankkeen myötä.

Koulun päärakennus osoitteessa Kartanomuseontie 2 on syksyllä 2020 kaupunkiympäristön toimialan toimesta poistettu käytöstä huonon teknisen kunnon vuoksi ja oppilaat on siirretty väistötiloihin. Koulu toimii nykyisin kolmessa eri osoitteessa: Etupellontie 6, Kartanomuseontie 2 ja Ohrahuhdantie 4, jossa sijaitsevat tilat ovat väliaikaiset. Paviljongeissa ja väliaikaisissa tiloissa toimii tällä hetkellä 270 lasta. Näistä tiloista luovutaan uudishankkeen valmistuttua. Pysyvissä tiloissa osoitteessa Etupellontie 6 on 90 oppilasta. Toimiala selvittää koulun käytöstä vapautuvan pysyvän rakennuksen mahdollista hyödyntämistä toiminnassaan.

Uudishankkeen myötä koulun toiminta keskitetään yhteen toimipaikkaan. Uudisrakennus suunnitellaan otettavan käyttöön kalustettuna viimeistään elokuuhun 2023 mennessä. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa.

Hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta on järjestetty tarjouskilpailu. Rakennus sijoittuu osoitteeseen Kansantie 1, jossa sijaitseva Solakallion koulun käyttökiellossa oleva rakennus puretaan kesällä 2021. Solakallion koulu toimii tällä hetkellä paviljongissa osoitteessa Mikkolankuja 6. Solakallion koulun pysyvälle rakennukselle etsitään alueelta korvaava tontti kasvatuksen ja koulutuksen sekä kaupunkiympäristön toimialojen yhteistyönä.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen sekä liikennejärjestelyt.

Käytettävissä olevien väestöennusteiden mukaan Metsolan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella 7–12-vuotiaiden määrä pysyy tasaisena, kunnes kääntyy laskuun vuonna 2026. Koulun oppilaaksiottoalue muodostuu Itä-Pakilan peruspiiristä ja osasta Oulunkylän peruspiiriä.

Helsingin kaupungin talousarvion 2021 talonrakennusohjelmassa vuosille 2021–2030 Metsolan ala-asteen korvaavaan uudisrakennukseen on varauduttu vuokrahankkeena vuokra-ajalle 2022–2052 sisältäen rakentamisajan. Rakennuksen laajuudeksi on määritelty 3 500 brm². Osoitteessa Ohrahuhdantie 4 sijaitsevien Metsolan koulun väliaikaisten tilojen rakennuslupa on määräaikainen, minkä vuoksi talonrakennusohjelman mukaista aikataulua on aikaistettava ja rakentaminen alkaa syksyllä 2021.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun toiminnalle ja vastaavat Itä-Pakilan alueen palvelutarpeisiin. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. 

Metsolan ala-asteen koulun uudishankkeen tilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Metsolan ala-asteen koulun uudishankkeen tilat ovat laajuudeltaan noin 3 200 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra laskettuna 20 vuoden vuokra-ajalle on noin 20 euroa/htm²/kk eli noin 768 000 euroa/vuosi. Kokonaisvuokrassa väistötiloista aiheutuvaa kustannusta on 0,6 euroa/m²/kk suuruinen osuus. Laskelmassa väistötilat on jyvitetty 20 vuodelle. 

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet, joihin varataan 305 000 euroa. Summa ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Käsityön kovien materiaalien laitehankintojen kustannusarvio on 150 000 euroa. Muuttokustannusarvio on 47 400  euroa. Perus- ja ylläpitosiivouksen kustannusarvio on 81 900 euroa/vuosi. Muut toimintakustannukset ovat ilman henkilöstökuluja yhteensä noin 550 900 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä.

Koulu on laatinut pedagogisen suunnitelman, joka on suunnittelussa lähtötietona koulun painotuksista. Koulun henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun. Hankkeen kiireellisestä aikataulusta johtuen tässä hankkeessa on tavallista vähemmän käyttäjäkokouksia.

Oppilaita on osallistettu pihan suunnitteluun. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 22493

ulla.k.manninen(a)hel.fi

Liitteet

1

Metsolan ala-aste tarveselvityslomake

2

Metsolan ala-aste tilaohjelma

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

kaupunkiympäristön toimiala

kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566