Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2021

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/17

 

25.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 225

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi

HEL 2021-003418 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 17.3.2021 (§ 8) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 16.3.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 17.3.2021 (§ 8) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Stadin ammatti- ja aikuisopistoon tuntiopettajan (lukupalveluohjaus) virkasuhteiseen tehtävään toistaiseksi 1.4.2021 alkaen maa- ja metsätaloustieteiden maisteri **********

Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori (Kampus 1) on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle. Oikaisuvaatimuksen tekijä on tehnyt oikaisuvaatimuksen ennen ko. päätöksen tiedoksi saamista. Päätöksen tiedoksisaannin jälkeen oikaisuvaatimuksen tekijä on kysyttäessä ilmoittanut, että hän haluaa, että oikaisuvaatimus käsitellään.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen ammatillisen koulutuksen opettajat ottaa kampuksen rehtori.

Hakuprosessista

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on ollut haettavana 18.2. – 4.3.2021 kaksi tuntiopettajan tehtävää toistaiseksi.

Näihin tehtäviin haki hakuajan kuluessa yhteensä 24 henkilöä, joista 19 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset eli ammatillisten opintojen opettajan kelpoisuuden (13 §) ja kielitaitovaatimuksen (§ 17) tai valmentavaa koulutusta antavan opettajan kelpoisuuden 13 e §:n ja 17 §:n tai sosiaali- ja terveysalan ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuuden 13 a §:n ja 17 §:n tai yhteisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuuden 14 §:n ja 17 §:n.

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi tehtävässä edellytettiin hyvää suullista ja kirjallista englannin kielen taitoa. Hakuilmoituksen mukaan lukupalveluohjauksen opettaja hyödyntää laajaa tietämystä aikuisten ura- ja koulutusmahdollisuuksista ja Helsingin kaupungin koulutustarjonnan palveluverkostosta osaamiskeskuksen asiakkaiden osaamisen tunnistamisessa. Edelleen hakuilmoituksen mukaan tehtävässä korostuu joustava ja innovatiivinen työote, hyvät tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot sekä kyky sietää painetta ja epävarmuutta.

Rehtorin päätöksen mukaan ryhmähaastatteluun kutsuttiin seitsemän kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä. Tämän jälkeen ryhmähaastattelussa olleista kutsuttiin kaksi hakijaa rehtorin haastatteluun. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu tähän haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä pyytää huomioimaan oikaisupyyntönsä, koska mm. rekrytointiprosessi ei ollut asiallinen, eikä oikeudenmukainen. Oikaisuvaatimuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti ryhmähaastatteluun ja sen asiallisuuteen.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:ssä säädetään ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta, 13 e §:ssä valmentavaa koulutusta antavan opettajan kelpoisuudesta, 13 a §:ssä sosiaali- ja terveysalan ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta sekä 14 §:ssä yhteisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Rehtorin päätöksen mukaan tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään valittu täyttää tuntiopettajan virkasuhteiselle tehtävälle asetetut opetustoimen henkilöstön kelpoisuus- ja kielitaitovaatimukset.

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Edelleen hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. 

Kelpoisuusehdot täyttävien hakijoiden osalta rekrytointi toteutettiin hakemuksen, ryhmähaastattelun ja haastattelun perusteella.

Rehtorin lausunnon mukaan työpaikkailmoituksessa ilmoitettiin, että tehtävässä korostuu joustava ja innovatiivinen työote, hyvät tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot sekä kyky sietää painetta ja epävarmuutta. Siksi ryhmähaastattelu nähtiin soveltuvaksi tavaksi arvioida edellä esitettyjä ominaisuuksia.

Rehtorin lausunnon mukaan hakuajan päättymisen ajankohta oli kaikilla hakijoilla tiedossa, joten hakijat osasivat varautua siihen, että mahdolliset kutsut haastatteluihin tulevat pian hakuajan päätyttyä.

Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä sai kutsun haastatteluun kolme arkipäivää ennen haastattelutilaisuutta, joten hakija ehti valmistautua ja järjestää aikataulun haastatteluun.

Edelleen lausunnossa todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijä oli lähettänyt rekrytointia hoitaneelle koulutuspäällikölle sähköpostin 9.3.2021, jossa hän on kiittänyt mahdollisuudesta päästä ryhmähaastatteluun ja kertonut ajankohdan olevan haasteellinen ja toivonut ajan siirtoa. Rehtorin lausunnon mukaan tähän sähköpostiin ei koulutuspäällikkö kuitenkaan ehtinyt vastata. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä oli kuitenkin 11.3.2021 lähettämässä sähköpostissa hyväksynyt ryhmähaastatteluajankohdan. Rehtorin lausunnon mukaan haastatteluaikaa olisi kyllä voitu muuttaa, jos hakija ei olisi päässyt haastatteluun. Puhelimen välityksellä kyseisenä ajankohtana ei oikaisuvaatimuksen tekijä ole ollut yhteydessä koulutuspäällikköön.

Rehtorin lausunnon mukaan ryhmähaastattelu oli rakennettu tarkoin eteneväksi kokonaisuudeksi. Tällä työskentelymallilla haluttiin saada hakijoista selville eroja ja tehtävään liittyviä ominaisuuksia sekä nostaa esiin eri hakijoiden toimintamallit nopeasti muuttuvissa olosuhteissa ja tiukan aikataulun puitteissa. Rehtorin lausunnon mukaan haastattelussa arvioitiin hakijoiden kykyä toimia vuorovaikutteisesti haastavassa ryhmätilanteessa. Rehtorin lausunnon mukaan tällaisessa ryhmätilanteessa seurataan esimerkiksi sitä kuka aloittaa keskustelut, kuinka henkilöt kuuntelevat toisiaan, kuka vetää ajatuksia yhteen luoden kokonaisuuksia ja kuinka tehtävät jaetaan.

Kameran käytön osalta rehtorin lausunnossa todetaan, että ohjeeksi ryhmähaastattelussa annettiin, että kameraa käytetään vain silloin kun hakija puhuu. Tällä oli tarkoitus välttää mahdolliset ongelmat verkkoyhteyksissä.

Ryhmähaastattelusta todetaan tarkemmin liitteenä olevassa rehtorin lausunnossa.

Esittelijä toteaa, kuten rehtorin päätöksessäkin on todettu, että tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään liittyvää valinta on perustunut kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa arvioidaan, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen parhaat edellytykset hoitaa virkaa. Esittelijä katsoo rehtorin valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja ansioituneimmaksi arvioimansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja haastatteluista ilmenneiden seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään toistaiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin päätökseen sekä lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566