Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2021

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

04.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 208

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi

HEL 2021-001647 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt lukiokoulutuksen päällikön 16.3.2021 (§ 5) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Lukiokoulutuksen päällikön päätös

3

Lukiokoulutuksen päällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 18.3.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen lukiokoulutuksen päällikön 16.3.2021 (§ 5) tekemästä päätöksestä, jolla lukiokoulutuksen päällikkö on ottanut matematiikan ja kemian tuntiopettajan tehtävään Helsingin aikuislukioon toistaiseksi 1.8.2021 alkaen filosofian maisteri **********

Lukiokoulutuksen päällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen lukioiden opettajat toistaiseksi ottaa lukiokoulutuksen päällikkö.

Hakuprosessista

Matematiikan ja kemian tuntiopettajan tehtävä toistaiseksi on ollut haettavana ajalla 7.1.2021–25.1.2021.

Tehtävään haki hakuajan kuluessa kolme hakijaa, joista kaksi täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Hakuilmoituksessa haettiin matematiikan ja kemian päätoimista tuntiopettajaa Helsingin aikuislukioon. Hakuilmoituksen mukaan eduksi luettiin kokemus työskentelystä aikuiskoulutuksessa sekä aikuisten perusopetuksen ja aikuisten lukiokoulutuksen tuntemus.

Lukiokoulutuksen päällikön päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella kaksi kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa, joista toinen oli oikaisuvaatimuksen tekijä.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöksen kumoamista. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksen perusteet ovat mm. keksittyjä ja liioiteltuja ja antavat tehtävään valitun ymmärryksestä vieraskielisten opettamisesta valheellisen kuvan ja epäedullisen kuva oikaisuvaatimuksen tekijästä. Oikaisuvaatimuksessa mm. todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijä on ollut opetuksessa vieraskielisten aikuisten ja nuorten kanssa tekemisissä. Oikaisuvaatimuksen mukaan lukiokoulutuksen päällikön päätös on selvästi räikeä esimerkki ikäsyrjinnästä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä säädetään aineenopettajan kelpoisuudesta lukiossa.

Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot tutkinnon pääaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 120 opintopistettä, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot yliopiston oppiaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 60 opintopistettä;

3) vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.

Yhdenvertaisuuslain 8 §:n 1 momentin mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Asian arviointi

Tehtävään valittu on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineena kemia vuonna 2019. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot vuonna 2015 osana filosofian maisterin tutkintoa. Hän on kelpoinen toimimaan kemian ja matematiikan tuntiopettajana lukiossa. Hakemuksen mukaan hänellä on viimeaikaista opetuskokemusta vuosi ja viisi kuukautta 1.8.2019 alkaen Aurinkorannikon Suomalaisen Koulun matemaattisten aineiden opettajana. Opetustyöhön on kuulunut mm. kemian ja matematiikan opettamista yläkoulussa ja lukiossa. Tätä ennen hän on toiminut lukuvuoden 2018 – 2019 Ounasvaaran lukiossa päätoimisena matematiikan ja kemian tuntiopettajana. Ja tätä ennen Rovala-opistossa lääketieteisiin suuntaavan opintolinjan vastaavana opettajana lukuvuonna 2017–2018.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut filosofian maisteriksi luonnontieteissä pääaineena matematiikka vuonna 1984. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot vuonna 1996. Hän on kelpoinen toimimaan matematiikan ja kemian tuntiopettajana lukiossa. Viimeaikaiseen opetuskokemukseen liittyen oikaisuvaatimuksen tekijä on hakemuksen mukaan toiminut Salpausselän koulussa matemaattisten aineiden opettajana elokuusta 2020 lähtien. Tätä ennen hänellä on ollut vuoden opetuskokemus Lahden yhteiskoulusta matematiikan opettajana sekä kaksi kahden kuukauden sijaisuutta mm. matematiikan opettajana tammikuusta 2019 alkaen. Edelleen hakemuksen mukaan tätä ennen hänellä on lyhyt kahden kuukauden sijaisuus maaliskuulta 2016 Mäntsälän lukiosta.

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Lukiokoulutuksen päällikön päätöksen mukaan tehtävään on valittu hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella henkilö, jolla on parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen.

Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan molemmilla hakijoilla on vuosia työkokemusta ja kokemusta lukiosta. Hakemuksista selviää, että tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään toistaiseksi valitulla on kuitenkin viimeaikaista opetuskokemusta matematiikan ja kemian opettamisesta lukiossa. Lukiokoulutuksen päällikön päätöksen mukaan matematiikan ja kemian tuntiopettajan tehtävä sijoittuu aikuisten perusopetukseen. Tehtävässä korostuu vieraskielisten oppijoiden opetusosaaminen, aikuisten perusopetuksen opiskelijaprofiilin tuntemus ja aikuisten perusopetuksen pedagogiikan kehittäminen. Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan tehtävään valitulla onkin kokemusta aikuiskoulutuksesta sekä aikuisten perusopetuksesta sekä vieraskielisten opiskelijoiden opettamisesta hakemusten perusteella selvästi enemmän.  

Lukiokoulutuksen päällikön päätöksen mukaan tehtävään valittu kuvasi haastattelussa hyvin käyttämiään opetusmenetelmiä sekä kykyään saada oppijoille omien tavoitteiden mukaisia onnistumisen kokemuksia. Päätöksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijään verrattuna tehtävään valittu toi haastattelussa ja hakemuksessa selkeästi paremmin esille ymmärryksensä vieraskielisten oppijoiden opettamisesta sekä aikuisten perusopetuksen erityisistä haasteista. Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan tehtävään valittu nousi hakemusten ja haastattelun perusteella oikaisuvaatimuksen tekijää enemmän edelle kiinnostuksessa haettavaan tehtävään ja pedagogiseen kehittämistyöhön. Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan tehtävään valittu kertoi haastattelussa vakuuttavasti opetusmenetelmistään ja työtavoistaan, kun oikaisuvaatimuksen tekijä täydensi hakemismotiiviaan lyhyellä työmatkalla. Lukiokoulutuksen päällikön mukaan hakijoiden iällä ei ollut vaikutusta valintapäätökseen.

Esittelijä toteaa, kuten lukiokoulutuksen päällikön lausunnossa ja päätöksessäkin on todettu, että tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään liittyvää valinta on perustunut kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa arvioidaan, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen parhaat edellytykset hoitaa virkaa. Lukiokoulutuksen päällikön lausunnon mukaan ja kuten edellä on todettu, valinta on perustunut erityisesti hakemuksessa ja haastattelussa esiin tulleisiin seikkoihin. Esittelijä katsoo lukiokoulutuksen päällikön valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja ansioituneimmaksi arvioimansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Lukiokoulutuksen päällikkö on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet voinut valita koulutuksen, työkokemuksen, haastattelun ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään toistaiseksi. Edellä todetun perusteella lukiokoulutuksen päällikkö ei ole valintaa tehdessään asettanut oikaisuvaatimuksen tekijää eri asemaan iän perusteella. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että lukiokoulutuksen päällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun, lukiokoulutuksen päällikön lausuntoon ja päätökseen viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Lukiokoulutuksen päällikön päätös

3

Lukiokoulutuksen päällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566