Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2021

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

13.04.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 198

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta toistaiseksi

HEL 2021-000983 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt perusopetuksen aluepäällikön 10.3.2021 (§ 8) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Aluepäällikön päätös

3

Aluepäällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Virkaan valitun hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 15.3.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen perusopetuksen aluepäällikön 10.3.2021 (§ 8) tekemästä päätöksestä, jolla aluepäällikkö on ottanut Torpparinmäen peruskouluun käsityön (pehmeät materiaalit) tuntiopettajaksi 1.8.2021 lukien toistaiseksi kasvatustieteen maisteri ********** sekä ensimmäiselle varasijalle kasvatustieteen maisteri **********

Perusopetuksen aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen peruskoulujen opettajat toistaiseksi ottaa perusopetuksen aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Torpparinmäen peruskouluun käsityön (pehmeät materiaalit) tuntiopettajan tehtävä toistaiseksi on ollut julkisesti haettavana 7.1.2021-25.1.2021.

Tehtävään haki hakuajan kuluessa yhteensä 30 henkilöä, joista 28 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Hakuilmoituksessa haettiin muodolliset kelpoisuusvaatimukset täyttävää käsityön (pehmeät materiaalit) päätoimista tuntiopettajaa.

Perusopetuksen aluepäällikön päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella 5 kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä, joka valittiin ensimmäiselle varasijalle.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijä olisi tullut valita virkaan, koska hänellä on mm. pidempi työkokemus.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Perusopetuksen aineenopettajan kelpoisuudesta säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 5 §:ssä. Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut:

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 opintopisteen laajuiset aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat oppiaineen tai siihen rinnastettavan kokonaisuuden perusopinnot ja aineopinnot; sekä

3) vähintään 60 opintopisteen tai vähintään 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Asian arviointi

Tehtävään valittu on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2003 ja hän täyttää opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset opetettavassa aineessa. Perusopetuksen aluepäällikön lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että tehtävään valitulla on yli 10 vuoden opetuskokemus pätevänä aineenopettajana. Hän on tehnyt myös luokanohjaajan tehtäviä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi myös vuonna 2003 ja hän täyttää opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset opetettavassa aineessa. Perusopetuksen aluepäällikön lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on yli 12 vuoden opetuskokemus pätevänä aineenopettajana.

Kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hänellä on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla. Kummallakin sekä tehtävään valitulla, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on pitkä yli 10 vuoden opetuskokemus pätevänä aineenopettajana.

Perusopetuksen aluepäällikön lausunnon mukaan tehtävään valittiin hakemusten ja haastattelujen pohjalta tehdyn kokonaisarvion perusteella tehtävään soveltuvin hakija. Kuten päätöksessäkin ilmenee, molemmilla, sekä tehtävään valitulla hakijalla, että varasijalle valitulla hakijalla, on pitkä työkokemus tekstiilityön opettajan tehtävästä ja monipuolista osaamista. Lausunnon mukaan tehtävän valinnassa korostui yhteistyö molempien käsitöiden (pehmeät ja kovat materiaalit) kanssa, toimiminen yhtenäisessä peruskoulussa eri-ikäisten oppilaiden kanssa, itsenäisenä luokanohjaajana toimiminen ja oppilaiden osallisuuden vahvistaminen.

Perusopetuksen aluepäällikön lausunnon mukaan tehtävään valittu osoitti haastattelussa vahvempaa motivoitumista työhön Torpparinmäen peruskoulussa. Hänen kuvaama työskentelytapa toi oikaisuvaatimuksen tekijää selvästi vahvemmin esille yhteistyön käsityön pehmeiden ja kovien materiaalien opetuksessa sekä yhteistyön muiden oppiaineiden kanssa sekä käsityön opettamisen kehittämisen. Lisäksi perusopetuksen aluepäällikön lausunnon mukaan tehtävään valittu nosti haastattelussa selkeästi esille oppilaiden osallistamisen ja oppilaslähtöisyyden merkityksen konkreettisin esimerkein käsityön opetuksessa. Oppilaslähtöinen toimintatapa luokanohjaajana oppilaiden kanssa tuli haastattelussa myös oikaisuvaatimuksen tekijää vahvemmin esille. Tehtävään valittu kuvasi konkreettisesti esimerkein myös taito- ja taideaineenopettajana itsenäisenä luokanohjaajana toimisen yhteistyön vaatimukset huomioiden. Perusopetuksen aluepäällikön lausunnon mukaan kokonaisarvion perusteella tuntiopettajan tehtävään toistaiseksi valitun valintaa puolisivat hänen haastattelussa esille tuoma vahva ammattitaito, kyky ja kansalaiskuntoon liittyvät seikat.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Perusopetuksen aluepäällikkö on ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet voinut valita koulutuksen, työkokemuksen, haastattelun ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan tuntiopettajan tehtävään toistaiseksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että perusopetuksen aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja perusopetuksen aluepäällikön lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Aluepäällikön päätös

3

Aluepäällikön lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Virkaan valitun hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566