Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/7

 

23.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 172

Perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan palveluntuottajakriteerit avustettavassa toiminnassa

HEL 2021-002800 T 12 00 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä seuraavat palveluntuottajakriteerit perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustettavassa toiminnassa:

1. Palveluntuottaja sitoutuu noudattamaan voimassa olevaa perusopetuslakia, lakia lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä ja asetusta opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista. Toiminnan tulee perustua Opetushallituksen 19.1.2011 vahvistamiin perusteisiin ja Helsingin kaupungissa noudatettaviin toimintaa ohjaaviin päätöksiin, linjauksiin ja Helsingin perusopetuksen iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaan.

2. Palveluntuottajalla on koulutukselliset valmiudet ja ammatillista osaamista järjestää kyseistä palvelua koko kohderyhmälle (1.–2.-luokkalaiset sekä 3.–9.-luokkalaisten erityisen tuen oppilaat) tai osoittaa aikaisempaa kokemusta iltapäivätoiminnasta tai vastaavasta toiminnasta. Lisäksi palveluntuottajan on tunnettava työelämän lainsäädännön työnantajille asettamat velvoitteet ja sitouduttava toimimaan niiden mukaisesti.

3. Palveluntuottajalla on henkilöstönsä esihenkilönä hyvä osaaminen johtaa henkilökuntaansa ennakoimattomissa vahinko-tai tapaturmatilanteissa. Palveluntuottaja ymmärtää ensi sijaisen vastuunsa huolehtia päivittäisessä toiminnassaan oppilaiden turvallisuudesta sekä toimia asiantuntevasti ja pedagogisesti yhteistyössä huoltajien ja koulun henkilökunnan kanssa.

4. Jos toimintaa toteutetaan koulun tiloissa, tulee toiminnan sisältö ja toimintatavat soveltua koulun toimintakulttuuriin ja oppimis- ja toimintaympäristöön. Muissa kuin koulujen tiloissa toimiminen edellyttää Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan rakennusvalvontapalveluiden erillistä tilojen hyväksymistä, ellei tila ole jo aikaisemmin käyttöönotettu kyseiseen tai vastaavaan toimintaan.

5. Palveluntuottajalla on taloudelliset edellytykset toteuttaa toiminta. Palveluntuottajan tulee noudattaa kirjanpitolakia ja muita palveluntuottajan taloutta ohjaavia säännöksiä.

6. Palveluntuottaja on yhteisö tai muu vastaava, joka on merkitty kauppa-, yhdistys- tai muuhun vastaavaan rekisteriin sekä ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin.

7. Palveluntuottaja hakee määräajassa kasvatus- ja koulutuslautakunnan myöntämää toiminta-avustusta seuraavan koulun lukuvuoden aikaiseen toimintaan.

8. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ja palveluntuottajan välillä allekirjoitetaan toistaiseksi voimassa oleva sopimus, josta ilmenevät palveluntuottajan ja kaupungin tehtävät. Sopimus uusien palveluntuottajien kanssa tehdään aina ensimmäisenä toimintavuonna vuodeksi.

9. Palveluntuottajaa edustava henkilö ei voi samanaikaisesti olla palvelusuhteessa Helsingin kaupunkiin (Helsingin kaupungin henkilöstökeskuksen ohje, Toimeksiantosopimus 21.12.2006 nro 35).

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Hanna Keränen, laskentasuunnittelija, puhelin: 310 86338

hanna.keranen(a)hel.fi

Leena Palve-Kaunisto, palveluvastaava, puhelin: 310 86809

leena.palve(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Opetuslautakunta päätti 13.12.2011 (§ 242) perusopetuksen iltapäivätoiminnan palveluntuottajakriteerit. Palveluntuottajakriteerit päivitetään lisäämällä kohta 3 uutena asiana.

Kohta 3 lisätään, koska toiminnassa sattuu joskus esinevahinkoja tai lieviä tapaturmia. Asioita hoidettaessa on noussut tärkeäksi asiaksi nostaa palveluntuottajien kyky johtaa henkilökuntaansa ennakoimattomissa tilanteissa. Palveluntuottajalta edellytetään valmistautumista ja tilanteiden ennakointia. Heiltä odotetaan ammattitaitoista asioiden hoitamista ja vastuun kantamista kaikissa heidän palvelussaan tapahtuneissa tilanteissa eikä vastuuta tilannejohtamisesta voida siirtää ohjaajille.

Kriteerien toteutumista seurataan palveluntuottajan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiantuntijan välisissä vuosikeskusteluissa, huoltajaseurannan tuloksien avulla, eri kanavien kautta saapuvien huoltajapalautteiden kautta sekä rehtoreiden ja aluekoordinaattoreiden yhteistyöpalavereissa ja toimipaikkavierailujen keskusteluissa. Ennen seuraavaa avustusvalmistelua sekä uusia palveluntuottajia rekrytoitaessa tarkistetaan palveluntuottajakriteerien täyttyminen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Hanna Keränen, laskentasuunnittelija, puhelin: 310 86338

hanna.keranen(a)hel.fi

Leena Palve-Kaunisto, palveluvastaava, puhelin: 310 86809

leena.palve(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566