Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/3

 

23.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 168

Vuoden 2020 talousarvion toteutuminen

HEL 2021-002535 T 02 02 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi liitteenä olevan yhteenvedon kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2020 talousarvion toteutumisesta sekä tilinpäätökseen liittyvän selonteon riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan tilasta.

Syksyn budjettineuvotteluissa linjattiin, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta esittää, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala käy seuraavaan kokoukseen mennessä läpi koronapandemiasta syntyvät lisätarpeet koskien esimerkiksi oppimisvelkaa, oppimisen tukea, oppilashuollon lisääntynyttä kysyntää, ammatillista koulutusta ja tuo lautakunnalle niistä selvityksen ja sen perusteella tehdyn esityksen budjetin ylittämisestä. Lautakunta esittää tämän jälkeen tarvittaessa kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana Tero Vuontisjärvi. Asiantuntija poistui kokouksesta kuulemisensa jälkeen.

Vastaehdotus:
Petra Malin: Kaupungin vuoden 2020 tilinpäätöksessä tekemä 496,7 miljoonan euron tulos osoittaa entistäkin selvemmin, että kasvatuksen ja koulutuksen tuottavuustoimenpiteet eivät ole olleet nykytilanteessa välttämättömiä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2021 budjettiin tulisi myöntää 22 miljoonan euron ylitysoikeus niiden tuottavuustoimien perumiseksi, jotka sisältyvät 2021 tulosbudjettiin, eli mm. kotihoidontuen Helsinki-lisän rajaaminen alle 1-vuotiaisiin, perusopetuksen jako- ja kerhotuntien sekä samanaikaisopetuksen vähentäminen, ryhmäkokojen kasvattaminen sekä opetustuntimäärien vähentäminen, vähemmän vetovoimaisten ammatillisten tutkintojen lakkauttaminen, lukioiden kurssitarjonnan / opintojaksotarjonnan supistaminen ja vapaan sivistystyön tarjonnan supistaminen sekä palveluverkkotarkastelu.

Kannattaja: Vesa Korkkula

Vastaehdotus:
Fatim Diarra: Syksyn budjettineuvotteluissa linjattiin, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta esittää, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala käy seuraavaan kokoukseen mennessä läpi koronapandemiasta syntyvät lisätarpeet koskien esimerkiksi oppimisvelkaa, oppimisen tukea, oppilashuollon lisääntynyttä kysyntää, ammatillista koulutusta ja tuo lautakunnalle niistä selvityksen ja sen perusteella tehdyn esityksen budjetin ylittämisestä. Lautakunta esittää tämän jälkeen tarvittaessa kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin.

Kannattaja: Ville Jalovaara

Petra Malinin ja Fatim Diarran vastaehdotuksista äänestettiin vastakkain, jonka jälkeen voittanut ehdotus äänestettiin vastakkain esittelijän ehdotuksen kanssa.

1 äänestys

JAA-ehdotus: Syksyn budjettineuvotteluissa linjattiin, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta esittää, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala käy seuraavaan kokoukseen mennessä läpi koronapandemiasta syntyvät lisätarpeet koskien esimerkiksi oppimisvelkaa, oppimisen tukea, oppilashuollon lisääntynyttä kysyntää, ammatillista koulutusta ja tuo lautakunnalle niistä selvityksen ja sen perusteella tehdyn esityksen budjetin ylittämisestä. Lautakunta esittää tämän jälkeen tarvittaessa kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin.
EI-ehdotus: Kaupungin vuoden 2020 tilinpäätöksessä tekemä 496,7 miljoonan euron tulos osoittaa entistäkin selvemmin, että kasvatuksen ja koulutuksen tuottavuustoimenpiteet eivät ole olleet nykytilanteessa välttämättömiä.  Kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2021 budjettiin tulisi myöntää 22 miljoonan euron ylitysoikeus niiden tuottavuustoimien perumiseksi, jotka sisältyvät 2021 tulosbudjettiin, eli mm. kotihoidontuen Helsinki-lisän rajaaminen alle 1-vuotiaisiin, perusopetuksen jako- ja kerhotuntien sekä samanaikaisopetuksen vähentäminen, ryhmäkokojen kasvattaminen sekä opetustuntimäärien vähentäminen, vähemmän vetovoimaisten ammatillisten tutkintojen lakkauttaminen, lukioiden kurssitarjonnan / opintojaksotarjonnan supistaminen ja vapaan sivistystyön tarjonnan supistaminen sekä palveluverkkotarkastelu.

Jaa-äänet: 9
Ted Apter, Fatim Diarra, Markku Hannula, Martina Harms-Aalto, Ville Jalovaara, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Matias Pajula, Pia Pakarinen

Ei-äänet: 3
Pia Kopra, Vesa Korkkula, Petra Malin

Tyhjä: 0

Poissa: 1
Abdirahim Husu Hussein

Tässä äänestyksessä kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Fatim Diarran vastaehdotuksen äänin 9 - 3 (1 poissa).

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Syksyn budjettineuvotteluissa linjattiin, että lautakuntien on mahdollista esittää budjetteihinsa ylityksiä, mikäli tilanne sitä vaatii. Lautakunta esittää, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala käy seuraavaan kokoukseen mennessä läpi koronapandemiasta syntyvät lisätarpeet koskien esimerkiksi oppimisvelkaa, oppimisen tukea, oppilashuollon lisääntynyttä kysyntää, ammatillista koulutusta ja tuo lautakunnalle niistä selvityksen ja sen perusteella tehdyn esityksen budjetin ylittämisestä. Lautakunta esittää tämän jälkeen tarvittaessa kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle ylitysoikeuden myöntämistä vuoden 2021 budjettiin.

Jaa-äänet: 0

Ei-äänet: 12
Ted Apter, Fatim Diarra, Markku Hannula, Martina Harms-Aalto, Ville Jalovaara, Pia Kopra, Vesa Korkkula, Petra Malin, Dani Niskanen, Hannu Oskala, Matias Pajula, Pia Pakarinen

Tyhjä: 0

Poissa: 1
Abdirahim Husu Hussein

Tässä äänestyksessä kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Fatim Diarran vastaehdotuksen äänin 12 – 0 (1 poissa).

Kahden suoritetun äänestyksen jälkeen kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Fatim Diarran vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

YHTEENVETO TALOUSARVION 2020 TOTEUTUMISESTA KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALALLA

2

Selonteko-asiakirja riskienhallinta Kasko 2020

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää merkitä tiedoksi liitteenä olevan yhteenvedon kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2020 talousarvion toteutumisesta sekä tilinpäätökseen liittyvän selonteon riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan tilasta.

Esittelijän perustelut

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on antanut kaupungin ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti tiedot kaupungin vuoden 2020 tilinpäätöstä varten sekä selvityksen talousarvion toteutumista kaupungin toimintakertomusta varten.

Käyttötalous

Käyttötalouden menot vuonna 2020 olivat noin 1,235 miljoonaa euroa ja tulot noin 64,7 miljoonaa euroa. Käyttötalouden nettomenot (menot-tulot) ovat 9,8 miljoonaa euroa eli 0,8 % pienemmät kuin talousarviossa. Koronaepidemialla oli merkittävä vaikutus sekä toimialan tuloihin että menoihin.

Investoinnit

Toimialan investointimäärärahat olivat 22,3 miljoonaa euroa, minkä lisäksi toimialla oli käytettävissä 18,0 miljoonaa euroa ylitysoikeuksina vuodelta 2019 siirtyneiden hankintojen rahoittamiseen.   Määrärahoja ja ylitysoikeutta käytettiin 31,5 miljoonaa euroa. Käyttämättä jäänyt osuus on kaupunginvaltuuston ylitysoikeuspäätöksen mukaisesti käytettävissä vuonna 2021.

Tarkempi yhteenveto talousarvion toteutumisesta on esityslistan liitteenä. Toisena liitteenä on tilinpäätösaineistoon sisältyvä selonteko riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan järjestämisestä. Yksityiskohtaisempi selvitys toimialan toiminnasta vuonna 2020 annetaan toimialan toimintakertomuksessa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Tero Vuontisjärvi, talous- ja suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 80295

tero.vuontisjarvi(a)hel.fi

Anna Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442

anna.tarkkala-hellstrom(a)hel.fi

Liitteet

1

YHTEENVETO TALOUSARVION 2020 TOTEUTUMISESTA KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALALLA

2

Selonteko-asiakirja riskienhallinta Kasko 2020

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566