Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2021

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

02.03.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 159

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2021-001939 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Pihlajamäen ala-asteen koulun rehtorin 27.1.2021 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Virkaan valitun hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 10.2.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Pihlajamäen ala-asteen koulun rehtorin 27.1.2021 tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Pihlajamäen ala-asteen kouluun tuntiopettajaksi (resurssiopettaja, luokanopetus, 4. – 5. luokat) määräajaksi 1.2.2021 – 23.6.2021 KM, LO **********

Rehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen tuntiopettajan määräajaksi ottaa rehtori.

Hakuprosessista

Tuntiopettajan tehtävä määräajaksi on ollut julkisesti haettavana 13.1. - 26.1.2021.

Rehtorin lausunnon mukaan tehtävään haki hakuajan kuluessa 22 henkilöä, joista 6 hakijaa täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi eduksi luettiin aiempi työkokemus perusopetuksessa tai alakouluikäisten lasten kanssa toimiminen.

Koska kysymys on ollut määräaikaisesta tehtävästä, hakuilmoituksessa on todettu, että kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden puuttuessa myös vaadittavaa kelpoisuutta vailla olevat hakijat otetaan huomioon.

Rehtorin lausunnon mukaan neljä hakijaa sai haastattelukutsun. Näistä kaksi hakijaa haastateltiin. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii rehtorin päätöksen kumoamista kaikilta osin mm., koska oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo olevansa huomattavasti ansioituneempi kuin tehtävään valittu. Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo lisäksi, että häntä on syrjitty valinnassa ja, että hakuaika on ollut liian lyhyt.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 4 §:ssä säädetään luokanopettajan kelpoisuudesta.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.

Asian arviointi

Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus oli niukka, eikä hakemuksessa mainittu työnantajia nimeltä. Rehtorin lausunnosta ja hakemuksesta ilmenee, että vaikka luokanopettajan opinnot on suoritettu jo vuonna 2007, on oikaisuvaatimuksen tekijällä työkokemusta luokanopetuksesta vain alle kaksi vuotta. Rehtorin lausunnon mukaan hakemus ei herättänyt luottamusta.

Tuntiopettajan virkasuhteiseen tehtävään määräajaksi valittu on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2012. Pedagogiset opinnot on suoritettu luokanopettajan tutkinnossa vuonna 2012. Tehtävään valitulla on mm. yli 3 ja puoli vuotta kokemusta luokanopettajan tehtävästä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita koulutuksen, työkokemuksen ja haastattelussa ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella soveliaimmaksi arvioimansa hakijan luokanopettajan virkasuhteiseen tehtävään määräajaksi. Rehtori ei ole valintaa tehdessään tai haastatteluun kutsuttaessa asettanut oikaisuvaatimuksen tekijää eri asemaan muihin hakijoihin nähden. Toisin kuin oikaisuvaatimuksessa todetaan, hakuaika on ollut 14 kalenteripäivää. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus

2

Rehtorin päätös

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

6

Virkaan valitun hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566