Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

15/2020

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

15.12.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 299

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Laura Rissasen aloitteesta muskaritoiminta osaksi varhaiskasvatusta

HEL 2020-010186 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle Laura Rissasen valtuustoaloitteesta tuoda maksuton musiikkileikkikoulu osaksi varhaiskasvatusta, kaikkien lasten ulottuville:

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on toteuttaa lapsen leikkiin, liikkumiseen, taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaa monipuolista pedagogista toimintaa ja mahdollistaa myönteiset oppimiskokemukset.

Varhaiskasvatussuunnitelman yhtenä oppimisen alueena on ilmaisun monet muodot. Se sisältää tavoitteet lasten musiikillisen, kuvallisen, sanallisen ja kehollisen ilmaisun edistämiselle. Ilmaisun eri muotoihin tutustutaan moniaistisesti, erilaisia työtapoja, oppimisympäristöjä sekä lähiympäristön kulttuuritarjontaa hyödyntäen.

Kansallinen arviointikeskus (Karvi) julkaisi syyskuussa 2019 arvioinnin tulokset varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumisesta päiväkotien ja perhepäivähoidon arjessa. Tutkimuksen perusteella yhdeksi kehittämistoimenpiteeksi todettiin taidekasvatuksen aseman vahvistaminen varhaiskasvatuksessa. 

Helsingissä tiedostetaan musiikki- ja taidekasvatuksen merkitys varhaiskasvatuksessa. Taidekasvatukseen on kehitetty uusia toimintamalleja yhdessä taidetoimijoiden kanssa. Helsingin Taideraide toiminnassa käynnistyy jo viides toimintakausi. Taideraide toimintaan rekrytoidaan vuosittain kuusi eri taiteenalojen ammattilaista, jotka työskentelevät kahdeksan kuukauden ajan sovituissa varhaiskasvatusyksiköissä yhdessä lasten ja henkilökunnan kanssa. Lisäksi vuoden 2020 alusta käynnistynyt Kulttuurin kummilapset -toiminta tuo taiteen ja kulttuurin saavutettavaksi jokaiselle ikäluokalle.

Varhaiskasvatuksessa vuoden 2021 sitovana tavoitteena toteutetaan jokaisessa lapsiryhmässä ilmiöpohjaisen oppimisen kokonaisuus yhdessä kulttuuri- tai taidetoimijan kanssa.

Musiikkikasvatus Helsingin varhaiskasvatuksessa

Musiikki, laulut, lorut ja rytmittelyt, liike ja tanssi ovat varhaiskasvatuksessa läsnä päivän eri tilanteissa. Ne tuottavat lapsille iloa, luovat positiivisella tavalla yhteisöllisyyttä ryhmässä ja auttavat uuden oppimisessa. Varhaiskasvatuksen henkilökunta voi toteuttaa musiikkikasvatusta lasten vireystilaan sopivimman aikataulun mukaan.

Henkilökunnan osaamista kehittämällä ja musiikkikasvatuksen täydennyskoulutuksella voidaan varhaiskasvatuksessa edistää lasten yksilöllisiä tarpeita vastaavaa musiikki- ja taidekasvatusta.

Helsingin varhaiskasvatuksessa musiikkikasvatuksen osaamista on vahvistettu musakärrytoiminnalla. Musakärry on lapsiryhmille suunniteltua musiikkipedagogista toimintaa. Laadukkaat soittimet kiertävät päiväkodeissa ja henkilökunnalle suunnatun koulutuksen avulla mahdollistuu pedagoginen toiminta. Musakärrytoiminnassa on myös lapsen kielellistä kehitystä tukevia elementtejä. Musakärrytoimintaa toteutetaan laajasti kahdella varhaiskasvatusalueella. Lisäksi henkilökuntaa eri puolilta Helsinkiä on koulutettu soittimien ja muiden musiikillisten ja ilmaisullisten elementtien käyttöön päivittäisessä työssään.

Aloitteessa esitetään, että Helsinki voisi tuoda musiikkileikkikoulun maksuttomasti osaksi varhaiskasvatusta, esimerkiksi palkkaamalla päiväkoteihin kiertäviä musiikkileikkikoulun opettajia.

Varhaiskasvatuksessa on 350 kunnallista päiväkotia ja 136 yksityistä päiväkotia. Musiikkileikkikoulun opettajia tulisi palkata useita, jos kiertävien opettajien avulla haluttaisiin mahdollistaa säännöllinen toiminta kaikkien lasten ulottuville.

Yhden musiikkileikkikoulun opettajan vuosittaisia kustannuksia vastaavalla summalla (noin 40 000 euroa/pedagogi) voidaan järjestää pitkäkestoista musiikkipedagogista täydennyskoulutusta laajalle joukolle varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Täydennyskoulutuksen järjestämisen mahdollisuuksia voitaisiin selvittää yhteistyössä musiikkipedagogin opintoja järjestävien korkeakoulujen (Sibelius-Akatemia ja Metropolia) tai musiikkiopistojen kanssa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan talousarvioehdotuksessa 2021 ei ole varauduttu musiikkileikkikoulun opettajien palkkaamisesta aiheutuviin lisämäärärahatarpeisiin.

Lapsivaikutusten arviointi

Musiikin harrastaminen, taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen edistävät lasten oppimisedellytyksiä, sosiaalisia taitoja ja myönteistä minäkuvaa sekä valmiuksia ymmärtää ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Lapsen oikeus taiteeseen toteutuu osana laadukasta varhaiskasvatusta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42550

nina.onufriew(a)hel.fi

Liitteet

1

Muskaritoimintaa varhaiskasvatukseen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt 20.12.2021 mennessä kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa Laura Rissasen ja 16 muun allekirjoittaneen valtuustoaloitteesta, jossa esitetään, että Helsinki tekee musiikkileikkikoulusta kaikkien lasten oikeuden tuomalla muskarin maksuttomasti osaksi varhaiskasvatusta, kaikkien lasten ulottuville.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42550

nina.onufriew(a)hel.fi

Liitteet

1

Muskaritoimintaa varhaiskasvatukseen

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566