Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

10.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 273

Päiväkoti Topeliuksen ja Päiväpirtin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvitys

HEL 2020-011184 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Rajasaarentie 6 toteutettavan päiväkoti Topeliuksen ja Päiväpirtin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Liitteet

1

Päiväkoti Topelius ja Päiväpirtti, tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Uudishanke korvaa päiväkoti Topeliuksen osoitteessa Rajasaarentie 3 sekä päiväkoti Päiväpirtin osoitteessa Rajasaarentie 6.

Nykyinen päiväkoti Topelius toimii epätarkoituksenmukaisissa tiloissa kerrostalon kahdessa ensimmäisessä kerroksessa. Tilat ovat riittämättömät alueen kasvavalle palvelutarpeelle.

Päiväkoti Päiväpirtin nykyiset tilat ovat huonokuntoisia ja ovat peruskorjauksen tarpeessa,  eivätkä ne kaikilta osin tue varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista.

Korvaava uudisrakennus rakennetaan Taka-Töölössä sijaitsevaan historialliseen Sibelius puistikkoon päiväkoti Päiväpirtin nykyiselle tontille ja otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2023 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja esiopetusta alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Korvaavan uudisrakennuksen valmistuttua nykyisistä tiloista luovutaan.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Hanke sijoittuu Taka-Töölön alueelle, jonne uusimman väestöennusteen mukaan ei ole tapahtumassa muutoksia varhaiskasvatusikäisten lasten vuosina 2021-2030. Alueen varhaiskasvatuspaikoille on kuitenkin enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

Kampinmalmi-Lauttasaari-Taka-Töölö varhaiskasvatusalueen päiväkotihoidon osallistumisaste on yhteensä 67,5 %, josta kunnallisen varhaiskasvatuksen osuus on 50,1 %.

Taka-Töölössä päiväkotien nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisia toiminnallisia tavoitteita. Palvelua on jouduttu osittain järjestämään myös alueen ulkopuolella.

Korvaavaan uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 150 lapselle, jolloin siirtyviä tilapaikkoja tulee olemaan 119 ja uusia paikkoja 31. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1−6-vuotiaille lapsille, jonka lisäksi hoito- ja kasvatushenkilökuntaa on noin 28 riippuen lasten ikäjakaumasta.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Taka-Töölön alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi toimintaympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha, joka muodostaa sisätilojen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden oppimisympäristönä. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.

Hankkeessa selvitetään päiväkodin lapsimäärälle riittävä ulkoilualue. Päiväkodin aidatun ulkoilupihan lisäksi toiminnassa voidaan jossain määrin hyödyntää läheisiä puistoalueita.

Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Päiväkodin saattoliikenne ja huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi. Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Päiväkoti Topelius ja Päiväpirtin tilat ovat laajuudeltaan noin 1000 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 24 euroa/m²/kk eli noin 464 000 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 120 000 euroa. Tieto- ja viestintäteknologian käynnistämiskustannukset ovat 10 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 18 700 euroa, siivouskustannusarvio on noin 36 000 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 1 624 000 euroa/vuosi.

Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua päiväkoti Päiväpirtille hankesuunnitteluvaiheessa, sillä korvaava uudisrakennus sijoittuu samalle paikalle kuin nykyiset päiväkodin tilat.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökunta osallistetaan rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja päiväkodin johtajan avulla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Liitteet

1

Päiväkoti Topelius ja Päiväpirtti, tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566