Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

13/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

10.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 271

Koronatilanteen vaikutusten tasoittamiseksi saatujen valtionavustusten käyttö eri koulutusasteilla

HEL 2020-011683 T 02 05 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti merkitä tiedoksi eri
koulutusasteiden suunnitelmat koronatilanteen vaikutusten tasoittamiseksi saatujen valtion erityisavustusten, valtionavustusten ja lisärahoituksen käyttämisestä. Valtion erityisavustusta on saatu varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, perusopetukseen ja lukiokoulutukseen. Ammatilliseen koulutukseen on myönnetty lisärahoitusta perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena sekä valtionavustusta nuorten työpajatoimintaan. Vapaan sivistystyön oppilaitoksille on myönnetty valtionavustusta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 83274

mari.mulari(a)hel.fi

Pasi Brandt, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42527

pasi.brandt(a)hel.fi

Heidi Roponen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 71927

heidi.roponen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Valtio on myöntänyt Helsingin kaupungin eri koulutusasteille erityisavustusta, avustusta tai lisärahoitusta koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Rahoittaja on joko opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus tai Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Rahoituksen myöntämisen perusteet, käyttöaika sekä rahoituksen käyttöehdot vaihtelevat koulutusasteesta ja rahoittajasta riippuen.

Varhaiskasvatus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 1 400 000 euroa valtion erityisavustusta Helsingin kaupungin varhaiskasvatukseen. Rahoituksen omavastuuosuus on 5 %. Valtionavustus on tarkoitettu poikkeusoloista johtuvien vaikutusten tasoittamiseen, lapsen oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukeen liittyvien ongelmien ehkäisemiseen ja oppimisen edellytysten parantamiseen. 

Saadusta erityisavustuksesta 90 % (1 330 000 euroa) jaettiin lasten määrän mukaan palveluihin: suomenkieliseen varhaiskasvatukseen 82 % (1 090 600 euroa) ja ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen 8 % (106 400 euroa). Rahoituksen myöntöperusteiden mukaan erityisavustusta voidaan käyttää myös yksityiseen varhaiskasvatukseen. Saadusta rahoituksesta 10 % (133 000 euroa) käytetään yksityiseen varhaiskasvatukseen erillisen suunnitelman mukaisesti. Erityisavustuksen käyttöaika on 1.8.2020─31.7.2021

Erityisavustus jaettiin varhaiskasvatusalueittain varhaiskasvatuksessa olleiden lasten läsnäoloprosentin, hoidon keskeytysten ja vieraskielisten lasten läsnäoloprosentin perusteella. Suurin osa rahoituksesta kohdennetaan tukitoimien tehostamiseen ja tuen (ml. suomi / ruotsi toisena kielenä -opetus) järjestämiseen. Erityisavustuksella varhaiskasvatukseen on jo syksyllä 2020 palkattu erityisavustajia, lastenhoitajia ja varhaiskasvatuksen opettajia yhteensä yli 25. Erityisavustuksesta 5 % käytetään varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen suomenkielisessä, ruotsinkielisessä ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa.

Esi- ja perusopetus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 7 000 000 euroa valtion erityisavustusta Helsingin kaupungin esi- ja perusopetukseen. Rahoituksen omavastuuosuus on 5 %. Erityisavustus on tarkoitettu esi- ja perusopetuksessa olevien oppilaiden oppimisen edistämiseen, tuen tarpeista aiheutuvien haasteiden ennaltaehkäisemiseen sekä oppimisen edellytysten parantamiseen. Lisäksi rahoitus on tarkoitettu perusopetuksen oppilaanohjaukseen. Rahoituksen tavoitteena on varmistaa koulutuksen järjestäjän edellytykset tukea heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten oppimista sekä parantaa lasten ja nuorten edellytyksiä jatkaa suunnitellusti oppimispolkuaan. Rahoitusta voi käyttää tukiopetuksen, osa-aikaisen erityisopetuksen ja muun pedagogisen tuen järjestämiseen.

Erityisavustus jaettiin suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin palveluihin oppilasmäärän mukaan: suomenkieliseen esiopetukseen 11 % (730 290 euroa), ruotsinkieliseen esiopetukseen 1 % (66 390 euroa), suomenkieliseen perusopetukseen 80 % (5 311 200 euroa) ja ruotsinkieliseen perusopetukseen 8 % (531 120 euroa).  Erityisavustuksen käyttöaika on 1.8.2020─31.7.2021.

Esiopetukseen kohdennettu rahoitus jaettiin varhaiskasvatusalueille esiopetuksessa olevien lasten määrän, suomi toisena kielenä -opetusta saavien lasten prosenttiosuuden sekä tehostettua tukea saavien lasten prosenttiosuuden mukaan.

Esiopetuksessa suurin osa rahoituksesta kohdennetaan lasten saamaan opetukseen ja tukeen. Esiopetukseen on jo syksyllä 2020 palkattu varhaiskasvatuksen opettajia, erityisavustajia ja lastenhoitajia yhteensä yli 20. Rahoituksella vahvistetaan esiopetuksessa annettavaa tukea sekä suomi / ruotsi toisena kielenä -opetusta. Lisäksi rahoitusta kohdennetaan suomenkielisen ja ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen esiopetusryhmien ja kieliryhmien määrän mukaisesti.

Suomenkielisessä perusopetuksessa kouluille jaettiin syyslukukaudella 2020 yli 1,6 miljoonaa euroa koulujen arvioiman tuen tarpeen perusteella. Erityisesti rahoituksen kohdentamisessa huomioitiin alkuopetuksen ja vuosiluokkien 8-9 oppilaat. Loput rahoituksesta jaetaan kevätlukukaudella 2021. Rahoituksen jaosta päätetään erikseen ennen kevätlukukauden 2021 alkua. Jakoperusteita tarkennetaan syyslukukauden lopussa.

Rahoituspäätöksen mukaisesti erityisavustus kohdennetaan perusopetuksessa pääasiassa tehostetun tukiopetuksen ja osa-aikaisen erityisopetuksen toteuttamiseen kaikille oppilaille, joiden oppiminen on heikentynyt etäopetuksen aikana. Erityisesti huomioidaan vuosiluokkien 1-2 ja 8-9 oppilaat. Vieraskielisten oppilaiden oppimisen varmistamiseksi lisätään myös suomi / ruotsi toisena kielenä -opetusta. Lisäksi erityisavustusta kohdennetaan valmistavan opetuksen oppilaiden tukemiseen sekä oppilaanohjauksen tehostamiseen. Tehostettua oppilaanohjausta tarjotaan tarvelähtöisesti erityisesti vuosiluokkien 8-9 oppilaille. Koulut lisäävät oppilaille tarjottavaa lisä- ja tukiopetusta oman henkilökunnan toimesta tai palkkaavat lisää opetushenkilöstöä.

Lukiokoulutus

Opetushallitus on myöntänyt 2 000 000 euroa valtion erityisavustusta Helsingin kaupungin lukiokoulutukseen. Rahoituksen omavastuuosuus on 5 %. Erityisavustus on käytettävä lisäopetuksesta sekä ohjauksen ja tukitoimien lisäämisestä aiheutuviin henkilöstömenoihin. Rahoituksen tavoitteena on tukea koulutuksen järjestäjiä koronaviruksen aiheuttamien opetukseen, ohjaukseen ja tukitoimiin liittyvien lisäresurssitarpeiden rahoittamisessa sekä tukea lukiolaisten edellytyksiä jatkaa opintojaan suunnitellusti. Avustuksella toteutettavat toimenpiteet on kohdennettava lukion 2. ja 3. vuosikurssin opiskelijoihin.

Erityisavustus jaettiin palveluihin pääosin opiskelijamäärän perusteella: suomenkieliseen lukiokoulutukseen 81,5 % (1 629 792 euroa) ja ruotsinkieliseen lukiokoulutukseen 18,5 % (370 208 euroa). Erityisavustuksen käyttöaika on 15.9.2020─31.7.2021.

Saatu rahoitus jaettiin kaupungin lukioihin opiskelijamäärän sekä oppimisen tuen tarpeen perusteella. Suomenkielisessä lukiokoulutuksessa jakoperusteena käytettiin myös vieraskielisten lukiolaisten määrää. Kaupungin lukiot toteuttavat erilaisia oppimista vahvistavia toimenpiteitä kunkin lukion opiskelijoiden tarpeiden mukaisesti. Lukiot lisäävät opiskelijoille tarjottavaa opetusta, ohjausta ja tukea oman henkilökunnan toimesta tai palkkaavat lisää opetushenkilöstöä.

Lukiokoulutuksessa erityisavustus kohdennetaan ensisijaisesti opetuksen lisäämiseen. Kaupungin lukioissa opiskelijoille tarjotaan erilaisia oppimisvajetta vähentäviä kursseja. Opiskelijat saavat aineenopettajan antamaa tuki- ja lisäopetusta oppiaineissa, joissa koronatilanne on aiheuttanut oppimisvajetta. Kaupungin lukioiden yhteistä verkkokurssitarjontaa laajennetaan, jotta opiskelijat voivat suorittaa opintoja joustavasti. Opiskelijoiden saamaa erityisopetusta lisätään. Erityisavustusta voidaan kohdentaa myös lukiolaisten henkilökohtaisen ohjauksen lisäämiseen.

Erityisavustuksella lisätään lukiolaisten saamia opiskelijahuollon palveluja. Kaupungin lukioihin palkataan yhteensä kolme psykologia, jotka työskentelevät jalkautuvalla työotteella ja tarjoavat opiskelijoille matalan kynnyksen palveluja. Vieraskielisten lukiolaisten oppimisen vahvistamiseksi erityisavustusta kohdennetaan myös lukioiden monikielisen ohjauksen palvelujen lisäämiseen. Erityisavustuksella palkataan kolme monikielistä ohjaajaa.

Ammatillinen koulutus

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Stadin ammatti- ja aikuisopistolle perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta 1 525 000 euroa koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen. Lisärahoitusta on käytettävä erityisesti koulutuksensa keskeyttäneiden tai keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opiskelun ohjaukseen ja tukeen sekä valmistumassa olevien opiskelijoiden opinto-ohjaukseen ja näyttöjen mahdollistamiseen.

Rahoituksen käyttöaika on 1.4.2020─30.6.2021. Ammatillisessa koulutuksessa lisärahoitusta voidaan kohdentaa jo keväällä 2020 tehtyihin toimenpiteisiin. Lisärahoituksella on tehtävä mahdollisimman paljon toimenpiteitä jo kuluvan vuoden aikana, mutta toimenpiteet voivat jatkua vielä vuoden 2021 puolelle.

Lisärahoitus jaetaan Stadin ammatti- ja aikuisopiston kampuksille perustutkinto-opiskelijoiden määrän sekä vieraskielisten opiskelijoiden ja eritystä tukea tarvitsevien opiskelijoiden määrän perusteella. Lisäksi rahoituksen kohdentamisessa huomioidaan erityisesti ne tutkinnot, joissa koronatilanne keskeytti tai lopetti kokonaan opiskelijoiden koulutus- ja oppisopimusjaksot.

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa lisärahoitus kohdennetaan etenkin opiskelijoiden saaman opetuksen ja oppimisen tuen lisäämiseen, poikkeusolojen aikana heikosti tavoitettujen opiskelijoiden tilanteen kartoittamiseen sekä syksyllä opintoihin palaamatta jääneiden opiskelijoiden tehostettuun ja moniammatilliseen kontaktointiin.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston eri aloilla järjestetään opiskelijoille korvaavaa opetusta ja näyttöjä koronatilanteen vuoksi peruuntuneiden koulutussopimusten ja oppisopimusten tilalle. Myös yhteisten tutkinnon osien, suomi toisena kielenä opintojen sekä opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen opetustarjontaa lisätään opintojen etenemisen varmistamiseksi. Erityisopettajien tarjoamaa oppimisen tukea kohdennetaan aiempaa laajemmalle opiskelijajoukolle. Opiskelijat saavat tarvittaessa pienryhmissä toteutettavaa ohjausta ja oppimisen tukea sekä lähi- että etäopetuksessa. Lähiopetusta tarjotaan etenkin niille opiskelijoille, joiden opinnot eivät edenneet poikkeusoloissa.

Tilannekuvan selventämiseksi sekä opetus- ja ohjauspalvelujen kohdentamiseksi Stadin ammatti- ja aikuisopistossa kehitetään mobiilisti toteutettava opiskelijakysely. Lisäksi lisärahoitusta kohdennetaan kevään 2020 toimenpiteiden osalta etäopetuksen valmisteluun ja toteutukseen liittyvään työhön, digipedagogisen tuen toimintamallin laatimiseen sekä valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden osaamisen hankkimiseen ja näyttöihin liittyviin erityisjärjestelyihin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 40 000 euroa valtionavustusta nuorten työpajatoimintaan. Avustuksen tavoitteena on turvata nuorten työpajatoiminta poikkeustilanteessa sekä varmistaa, että nuorten työpajat voivat tarjota nuorille valmennusta ja tukea myös muuttuneissa olosuhteissa.

Nuorten työpajatoiminnassa rahoitus kohdennetaan etenkin turvallisen työympäristön varmistamiseen sekä nuoren työpajatoimintaan hakeutumista edistävään toimintaan. Avustuksen käyttöaika on 1.3.2020 – 31.12.2020.

Vapaa sivistystyö

Opetushallitus on myöntänyt Helsingin työväenopistolle 66 000 euroa sekä ruotsinkieliselle työväenopisto Arbikselle 22 000 euroa valtionavustusta koronavirustilanteesta johtuvien opiskelijamaksujen sekä maksullisen palvelutoiminnan tulojen menetysten korvaamiseksi ajalta 18.3.–31.8.2020. Rahoitusta voi käyttää vuoden 2020 loppuun asti.

Helsingin työväenopistossa sekä Arbiksessa rahoitus kohdennetaan etäopetuksen suunnittelusta ja järjestämisestä sekä kurssien ja tapahtumien peruuttamisesta aiheutuneiden kustannusten kattamiseen. 

Opetushallitus on asettanut haettavaksi toisen ylimääräisen valtionavustuksen vapaan sivistystyön oppilaitoksille koronavirustilanteesta johtuvien tulonmenetysten korvaamiseksi syyslukukauden 2020 osalta.

Yhteenveto

Helsingin kaupungin eri koulutusasteet ovat saaneet valtion erityisavustusta, valtionavustusta tai lisärahoitusta koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Rahoittaja on joko opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus tai Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Rahoituksen myöntämisen perusteet, käyttöaika sekä käyttöehdot vaihtelevat koulutusasteesta ja rahoittajasta riippuen. Eri koulutusasteet ovat kohdentaneet suurimman osan saamastaan rahoituksesta oppijoiden saaman opetuksen, ohjauksen ja tukitoimien lisäämiseen. Lisäksi rahoitusta käytetään osalla koulutusasteista henkilöstökoulutuksiin.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 83274

mari.mulari(a)hel.fi

Pasi Brandt, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42527

pasi.brandt(a)hel.fi

Heidi Roponen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 71927

heidi.roponen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566