Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/11

 

20.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 255

Osoitteeseen Riihitie 9 toteutettavan korvaavan uudisrakennuksen suomen- ja ruotsinkielisen päiväkodin tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2020-009243 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Munkkiniemeen osoitteeseen Riihitie 9 toteutettavien daghemmet Elkan ja päiväkoti Elkan korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

DH Elka tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Munkkiniemen alueella varhaiskasvatusikäisten lasten määrä kasvaa. Väestöennusteen mukaan muutosta tapahtuu erityisesti suomenkielisten lasten määrässä. Suomenkielisen lapsimäärän kasvu Munkkiniemen peruspiirin alueella aiheuttaa tilatarvetta, lisäksi uudishankkeella korvataan daghemmet Elkan nykyiset tilat. Daghemmet Elkan nykyinen kiinteistö on perusparannuksen tarpeessa. Rakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle uusia päiväkotitiloja noin 210 lapselle, joista 100 tilapaikkaa suomenkieliselle päiväkodille ja 110 tilapaikkaa ruotsinkieliselle päiväkodille. Munkkiniemeen osoitteeseen Riihitie 9 toteutettava uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2023 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Uudisrakennus toteutetaan nykyisen päiväkodin paikalle, mikä edellyttää väistötilaratkaisua.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Viimeisimmän väestöennusteen 2020–2035 mukaan Munkkiniemen peruspiirissä varhaiskasvatusikäisten lasten määrä ennusteajanjakson alussa on lievästi laskeva, kasvu käynnistyy v. 2025 ja vuonna 2031 lapsia on 80 enemmän kuin tällä hetkellä. 2030-luvun puoliväliin lasten määrän ennustetaan hitaasti vähenevän. Väestöennusteen mukaan ruotsinkielisten varhaiskasvatusikäisten lasten määrässä ei ennusteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia ennusteajanjakson aikana.

Uudishanke korvaa nykyisen ruotsinkielisen lpk Elkan 85 tilapaikkaa, sekä ryhmäperhepäiväkodit Storstugan ja Svanen joissa on yhteensä noin 16 tilapaikkaa. Ruotsinkielisiä uusia tilapaikkoja saadaan noin 10.

Osoitteeseen Riihitie 9 saadaan noin 100 paikkaa suomenkieliselle varhaiskasvatukselle. Tämä on noin 25-30 paikkaa enemmän, kuin aiemmin suunniteltu lisärakentamishanke päiväkoti Kaartintorpan (Saunalahdentie 2) yhteyteen. Kaavoituksen kanssa käydyn keskustelun perusteella kaupunkikuvavallisesti nähdään tarkoituksenmukaisena toteuttaa alueen tarvitsemat lisäpaikat Riihitien hankkeen yhteydessä Saunalahdentien tontin sijasta.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkotien toiminnalle ja vastaavat Munkkiniemen alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodeille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatuksen tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Toteutettava uudisrakennus sijoittuu tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Päiväkotien piha-alueet sijaitsevat maantasossa päiväkotitilojen yhteydessä. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelmien tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.

Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkotien käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Päiväkotien saattoliikenne ja huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi. Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Päiväkotien tilat ovat laajuudeltaan 1459 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 30,39 euroa/m²/kk eli noin 612 662 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 180 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 273 12 euroa, siivouskustannusarvio on noin 42 336,00 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 500 543 euroa/vuosi.

Kaupunkiympäristön toimiala selvittää väistötilaratkaisua hankesuunnitteluvaiheessa.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkotien henkilökuntaa osallistetaan rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten, nuorten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja henkilökunnan avulla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Seija Serovuo, suunnittelija, puhelin: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Liitteet

1

DH Elka tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566