Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

20.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 258

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta

HEL 2020-007892 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 22.6.2020 (§ 9) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Tehtävään valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 23.6.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen, Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 22.6.2020 (§ 9) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut tuntiopettajan tehtävään 1.8.2020 alkaen restonomi **********

Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori (Kampus 3) on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen ammatillisen koulutuksen tuntiopettajan ottaa kampuksen rehtori.

Hakuprosessista

Stadin ammatti- ja aikuisopiston matkailualan koulutuksen tuntiopettajan tehtävä on ollut julkisesti haettavana 15.5. - 29.5.2020.

Rehtorin päätöksen ja lausunnon mukaan tehtävään haki hakuajan kuluessa 13 henkilöä, joista neljä täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset eli ammatillisten osien opettajan kelpoisuuden (13 §) ja kielitaitovaatimuksen (§ 17).

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi edellytettiin tuoretta opettajakokemusta matkailualan toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa, matkailu- sekä hotelli- ja ravintola-alan laajaa kokemusta ja kansainvälistä osaamista, monipuolisia pedagogisia taitoja, kykyjä hyödyntää erilaisia oppimisympäristöjä, digitaalisia oppimisalustoja ja verkostoja sekä hyvää englanninkielen taitoa. Edellä todetun lisäksi edellytettiin kykyä tuottaa englanninkielistä ja suomenkielistä opetusmateriaalia, pääkaupunkiseudun matkailualan työelämän vahvaa ja ajantasaista tuntemista, kykyä ja taitoa kohdata erilaisia oppijoita ja toimia yhteistyössä opiskeluhuoltoon liittyvien verkostojen kanssa, hyviä työyhteisön vuorovaikutustaitoja ja kykyä toimia erilaisissa tiimeissä.

Edelleen hakuilmoituksessa luettiin eduksi palveluhenkisyys, matkailu- ja ohjelmapalvelutuntemus, suunnittelu- ja organisointitaidot, Wilma-opiskelijahallintojärjestelmän käyttötaidot ja Microsoft office 365 ohjelmien hallinta.

Rehtorin lausunnon mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella kaikki neljä kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun, koska hän ei täyttänyt kelpoisuusvaatimuksia.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöksen kumoamista, koska hän katsoo olevansa kelpoinen ja tulleensa siten syrjityksi työn haussa.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:ssä säädetään ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta. Ammatillisten tutkinnon osien opetusta on kelpoinen antamaan henkilö:

1) joka on suorittanut koulutuksen järjestäjän päättämän opetustehtävän kannalta soveltuvan korkeakoulututkinnon;

2) joka on suorittanut vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot;

3) jolla on vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Työnantajan on kohdeltava viranhaltijoita tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole viranhaltijoiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua.

Yhdenvertaisuuslain 8 §:n 1 momentin mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta lain 8 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan työnantajan menettelyä on pidettävä kiellettynä syrjintänä, jos työnantaja työhön ottaessaan taikka tehtävään tai koulutukseen valitessaan syrjäyttää henkilön, joka on ansioituneempi kuin valituksi tullut toista sukupuolta oleva henkilö, jollei työnantajan menettelyyn ole työn tai tehtävän laadusta johtuvaa painavaa ja hyväksyttävää syytä.

Asian arviointi

Tehtävään valitun hakemuksen mukaan tehtävään valittu on suorittanut restonomin alemman korkeakoulututkinnon kesäkuussa 2016. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot vuonna 2000. Rehtorin päätöksen ja tehtävään valitun hakemuksen mukaan tehtävään valitulla on 10 kuukauden kokemus matkailualan koulutuksen tuntiopettajan tehtävistä. Edelleen rehtorin päätöksen mukaan hänellä on lisäksi ravintola-alan kokemusta noin 12 kuukautta ja kansainvälistä työkokemusta hotelli- ja ravintola-alalta noin 8 vuotta. Tuntiopettajan tehtävään valitulla on siis opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:n 1 momentin 3 kohdan mukainen vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavista tehtävistä.

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksen mukaan hän on suorittanut restonomin alemman korkeakoulututkinnon vuoden 2014 lopussa. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot vuonna 2016. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä on edellä todetusta vähintään kolmen vuoden vaadittavasta alan työkokemuksesta vain kuukauden työkokemus matkailualalta restonomiharjoittelijana. Tämän lisäksi oikaisuvaatimuksen tekijällä on muuta työkokemusta, joka ilmenee tarkemmin rehtorin lausunnosta.

Oikaisuvaatimuksen tekijää ei ole kutsuttu haastatteluun, koska hän ei ole ollut kelpoinen kysymyksessä olevaan tehtävään. Oikaisuvaatimuksen tekijältä puuttuu opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:n 1 momentin 3 kohdan mukainen vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavista tehtävistä.

Esittelijä toteaa, kuten rehtorin lausunnossa ja päätöksessäkin on todettu, että viranhaltijan valinta on perustunut kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa arvioidaan, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen parhaat edellytykset hoitaa virkaa. Esittelijä katsoo rehtorin valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja ansioituneimmaksi arvioimansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen tuntiopettajan tehtävään. Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista, että rehtori olisi syrjinyt oikaisuvaatimuksen tekijää tai ketään muutakaan hakijaa sukupuolen tai muunkaan seikan perusteella.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen tuntiopettajan tehtävään valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun sekä rehtorin päätökseen ja lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Tehtävään valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566