Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

20.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 259

Begäran om omprövning av anställning av timlärare för viss tid

HEL 2020-009545 T 01 01 01 01

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutade att avslå ********** begäran om omprövning av det beslut som Tölö gymnasiums rektor fattade 13.8.2020 (§ 77), eftersom de grunder som anförs i begäran om omprövning inte föranleder ändring av beslutet. Som sin motivering hänvisar fostrans- och utbildningsnämnden till de omständigheter som den föredragande har anfört.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Anu Kangaste, ledande jurist, telefon: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Bilagor

1

Rektorns beslut

2

Begäran om omprövning

3

Rektorns utlåtande

4

Rekryteringsannonsen

5

Den för uppgiften valdas ansökan

6

den som begär omprövnings ansökan

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Den som begär omprövning

Förslagstext
Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

********** har 19.8.2020 gjort en begäran om omprövning, som inkommit till Helsingfors stads registratorskontor och som gäller ett  beslut som Tölö gymnasiums rektor har fattat 13.8.2020 (§ 77). Genom beslutet har rektorn anställt diplomingenjör ********** som timlärare i matematik och fysik för viss tid (26.8.2020 - 5.6.2021) på Tölö gymnasiums vuxenlinje.

Rektorn har avgett ett utlåtande i ärendet.

Den som är missnöjd med ett beslut av kommunstyrelsen, en nämnd, ett utskott eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem, får begära omprövning av beslutet med stöd av 134 § 1 mom. i kommunallagen. Enligt 137 § i kommunallagen får omprövning begäras och kommunalbesvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlemmarna.

Begäran om omprövning har gjorts inom utsatt tid och till rätt organ.

Enligt 14 kap. 1 § 2 mom. 5 punkten i Helsingfors stads förvaltnings-stadga anställer sektorchefen sektorns tjänsteinnehavare och arbetstagare om inte något annat är föreskrivet. I enlighet med ett beslut som sektorchefen fattat 20.11.2019 (§ 100) om delegering av personalärenden anställer ett gymnasiums rektor timlärare för viss tid.

Ansökningsprocessen

Uppgiften var offentligt ledigförklarad 13.7 - 31.7.2020.

I rekryteringsannonsen söktes en timlärare i ett eller flera ämnen (kort matematik, fysik och kemi) för viss tid till Tölö gymnasiums vuxenlinje.

Enligt rektorns beslut söktes uppgiften inom ansökningstiden av sammanlagt fem personer, varav endast den person som valdes för uppgiften uppfyllde behörighetsvillkoren enligt förordningen om behörighets¬villkoren för personal inom undervisningsväsendet.

Om begäran om omprövning

Den som begär omprövning anser att det bl.a. inte har meddelats på vilka grunder den som har valts till uppgiften har betraktats som den mest meriterade. I begäran om omprövning konstateras det att den som begär omprövning har ”visat” ett intyg enligt vilket hen är behörig som ämneslärare i matematik och fysik. Vidare konstateras det att hen har avlagt studier som omfattar 60 studiepoäng i vardera ämne och dessutom pedagogiska studier för lärare som omfattar 60 studiepoäng.

Den motivering som den som begär omprövning har anfört framgår i mer detalj av bifogade begäran om omprövning.

Rättslig bedömning av ärendet

Enligt 6 § 1 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare anges de allmänna grunderna för anställning i tjänsteförhållande i grundlagen. Enligt 125 § i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Den som anställs i ett tjänsteförhållande ska dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen bestämd särskild behörighet.

I 10 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet föreskrivs det om ämneslärares behörighet i gymnasier.

Behörig att ge ämnesundervisning är den som

1) har avlagt högre högskoleexamen,

2) i ett av de ämnen som undervisas har slutfört minst 120 studiepoängs studier i undervisningsämnet i utbildningen för ämneslärare när studierna är grundstudier, ämnesstudier och fördjupade studier i huvudämnet för examen eller i en helhet som jämställs med huvudämnet, och i varje annat ämne som undervisas har slutfört minst 60 studiepoängs studier i undervisningsämnet i utbildningen för ämneslärare när studierna är grundstudier och ämnesstudier vid universitet i läroämnet eller i en helhet som jämställs med läroämnet, samt

3) har slutfört minst 60 studiepoängs eller minst 35 studieveckors pedagogiska studier för lärare.

Enligt 23 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet kan en person med tillräcklig utbildning och den förmåga uppgiften kräver förordnas att meddela undervisning interimistiskt för högst ett år. En sådan person kan dock förordnas att meddela undervisning för längre tid än sex månader endast om personer som uppfyller de behörighetsvillkor som nämnda uppgift förutsätter inte står till buds när förordnandet ges eller om det finns andra särskilda skäl till detta.

Så som det framgår av rektorns beslut och utlåtande var den som valdes för uppgiften den enda behöriga sökande. Enligt rektorns utlåtande har den som valdes för uppgiften avlagt 120 studiepoängs studier i matematik, 60 studiepoängs studier i fysik och 60 studiepoängs pedagogiska studier för lärare. Så som den som begär omprövning också själv konstaterar i sin begäran om omprövning har hen i vardera ämne avlagt studier som omfattar endast 60 studiepoäng. Enligt rektorns utlåtande har den som begär omprövning inte heller avlagt någon annan studiehelhet som omfattar 120 studiepoäng och som skulle ge hen behörighet. Den som begär omprövning är sålunda inte behörig för uppgiften ifråga. Enligt lärarens utlåtande har den som begär omprövning inte heller erfarenhet av att undervisa i gymnasium till skillnad från den som valdes för uppgiften.

De grunder som anförts i begäran om omprövning ger inte anledning till att ändra beslutet. Rektorn har enligt eget gottfinnande valt den enda behöriga sökande till uppgiften som timlärare för viss tid. Den som begär omprövning har inte anfört något som skulle påvisa att rektorn har använt sin rätt till övervägande på något annat sätt än hur den kan användas i det här ärendet.

Föredragande hänvisar till det som sagts ovan och rektorns utlåtande och meddelar att begäran om omprövning avslås.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Anu Kangaste, ledande jurist, telefon: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Bilagor

1

Rektorns beslut

2

Begäran om omprövning

3

Rektorns utlåtande

4

Rekryteringsannonsen

5

Den för uppgiften valdas ansökan

6

den som begär omprövnings ansökan

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Den som begär omprövning

Förslagstext
Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6

För kännedom

Fostrans- och utbildningssektorn

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566