Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

20.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 252

Yksityisten sopimuskoulujen perusopetuksen vuoden 2020 korvauksen perusteena olevia kustannuksia koskevan ilmoituksen tarkistaminen

HEL 2020-010978 T 02 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tarkistaa 26.5.2020 (§ 128) tekemäänsä päätöstä hyväksymällä yksityiskoulusopimuksen 5.3. kohdassa tarkoitetut korvauksen laskentaperiaatteet esittelijän selvityksen mukaisena sekä ilmoittaa yksityiskoulusopimuksen 5 luvun perusteella yksityisille sopimuskouluille seuraavat vuoden 2020 kaupungin korvausten perusteena olevat tarkistetut euromäärät helsinkiläistä oppilasta kohden laskettuina:

Tarkistetut kustannukset sekä oikealla kotikuntakorvaus ja muut sopimuksessa tarkoitetut vähennettävät tulot.

Apollon Yhteiskoulu

9 878€/opp.

9 719 €/opp.

Elias-koulu

8 379 €/opp.

8 496 €/opp.

Hgin Suomalainen Yhteiskoulu

6 945 €/opp.

7 844 €/opp.

Helsingin Uusi yhteiskoulu

8 730 €/opp.

9 791 €/opp.

Helsingin yhteislyseo

8 569 €/opp.

9 253 €/opp.

Herttoniemen yhteiskoulu

8 053 €/opp.

10 403 €/opp.

Kulosaaren yhteiskoulu

7 762 €/opp.

11 030 €/opp.

Lauttasaaren yhteiskoulu

7 768 €/opp.

9 416 €/opp.

Maunulan yhteiskoulu

8 684 €/opp.

9 748 €/opp.

Munkkiniemen yhteiskoulu

8 456 €/opp.

9 829 €/opp.

Oulunkylän yhteiskoulu

7 722 €/opp.

10 465 €/opp.

Pohjois-Haagan yhteiskoulu

7 789 €/opp.

10 746 €/opp.

Töölön yhteiskoulu

8 101 €/opp.

10 392 €/opp.

Helsingin Kristillinen koulu

9 230 €/opp.

8 135 €/opp.

 

 

Jos kaupungin korvauksen perusteena olevat menot oppilasta kohden laskettuina ovat yhtä suuret tai pienemmät kuin koululle oppilasta kohden maksetut kotikuntakorvaukset ja muut sopimuksessa tarkoitetut tulot, ei koululle makseta rahoituslainsäädäntöön perustuvan kotikuntakorvauksen lisäksi sopimuksen perusteella kaupungin korvausta. Kaupungin lisäkorvausta ei siten muodostu seuraaville kouluille: Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu, Töölön yhteiskoulu ja Elias-koulu.

Sopimuksen perusteella maksettavaa kaupungin lisäkorvausta muodostuu oppilasta kohden laskettuna seuraavasti:

 

lopullinen

tarkistus 26.5.2020

Apollon yhteiskoulu

160 €/opp.

-542 €/opp.

Helsingin Kristillinen koulu

1 094 €/opp.

1 322 €/opp.

 

 

Koulujen toimittamien suorite- ja taloustietojen perusteella tehdyssä vuoden 2020 lopullisessa korvauslaskennassa Apollon yhteiskoulun, Helsingin Kristillisen Koulun ja Elias-koulun korvaukset muuttuivat verrattuna ennakkolaskelmaan. Elias-koulun sopimuskorvaus oli ennakkolaskennassa 83 129 euroa. Lopullisessa korvauslaskennassa vuodelle 2020 Elias-koululle ei muodostunut maksettavaa korvausta, joten kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan ennakkolaskelman perusteella maksama ensimmäinen erä peritään takaisin. Apollon yhteiskoululle ei muodostunut kevään tarkistuksessa maksettavaa sopimuskorvausta. Lopullisessa korvauslaskelmassa sopimuskorvaus on 36 052 euroa. Helsingin Kristillisen koulun sopimuskorvaus oli tarkistuslaskelmassa 180 503 euroa ja lopullinen korvaus 139 537 euroa. Maksettavan korvauksen muutos huomioidaan vuoden 2020 jäljellä olevissa maksuerissä.

Oppilasta kohden tarkistettu korvaus maksetaan yksityiskoulusopimuksen 3.1.2. kohdan mukaisesti vain helsinkiläisten oppilaiden osalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Jarkko Heikkilä, taloussuunnittelija, puhelin: 310 86696

jarkko.heikkila(a)hel.fi

Liitteet

1

2020 liitelaskelma lopullinen tarkistus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Yksityiset sopimuskoulut

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yksityiskoulusopimuksen 5.3. §:n mukaan Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää ja ilmoittaa kouluille seuraavaa kalenterivuotta varten korvauksen suuruuden oppilasta kohden laskettuna lokakuun loppuun mennessä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta tarkistaa korvauksen suuruuden talousarvion valmistuttua, jos kaupunginvaltuuston hyväksymä toimialan talousarvio sitä edellyttää. Kasvatus- ja koulutuslautakunta tarkistaa tarvittaessa ilmoitusta oppilasta kohden lasketun korvauksen suuruudesta kaupungin koulujen talousarvioiden valmistuttua näiden talousarvioiden tai muun merkittävän muutoksen perusteella.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on ilmoittanut yksityiskoulusopimuksen perusteella yksityisille sopimuskouluille vuoden 2020 korvauksen perusteena olevat euromäärät oppilasta kohden laskettuina. Kaupungin korvauksen suuruus oppilasta kohden laskettuna saadaan vähentämällä hyväksytyistä korvauksen perusteena olevista euromääristä koulun ylläpitäjälle rahoituslainsäädännön perusteella maksettavat korvaukset ja muut valtionosuudet sekä -avustukset.

Korvausten valmistelussa on sovellettu seuraavia laskentaperiaatteita:
Sopimuksen 5 luvun mukaisesti korvauksen perusteena olevat kustannukset on valmisteltu soveltaen kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden periaatteita seuraavasti:

– Valtionavustukset

Sopimuksen 5.1. §:n mukaan kaupungin maksamasta korvauksesta vähennetään yksityiselle opetuksen järjestäjälle rahoituslainsäädännön perusteella maksettavat korvaukset ja muut valtionosuudet sekä valtionavustukset siltä osin kuin ne kohdistuvat tämän sopimuksen tarkoittamaan kaupungin korvauksen piiriin kuuluvaan toimintaan.

Helsingin kaupungin saamia harkinnanvaraisia valtion avustuksia ei ole otettu huomioon laskelmassa korvauksesta vähennettävinä tuloina eikä kustannuksia korvauksen perusteena olevina menoina.

– Rehtorien ja opettajien palkkausmenot, 5.2. §:n a-kohta

Korvauksen perusteena olevat tuntimäärät on laskettu soveltamalla opetuslautakunnan 30.1.2007 päättämiä yleisopetuksen tuntikehyksen laskentamalleja. Vuosiluokkien 7-9 tuntikehykseen on kohdennettu opetuslautakunnan päätöksen 25.5.2010 (§ 108) mukaisesti 2 %:n vähennys alkaen 1.8.2011.

1-6 vuosiluokat 1 785 euroa/vuosiviikkotunti

7-9 vuosiluokat 1 955 euroa/vuosiviikkotunti

Korvauksen perustetta laskettaessa on sovellettu Kasvatus- ja koulutuslautakunnan 16.5.2017 päättämiä yleisopetuksen tuntikehyksen laskentamalleja. Korvauksen perusteena olevat palkkamäärärahat lasketaan oppilashinnan ja kaupungin peruskoulun oppilasmäärien tuloina. Uusi rahoitusperiaate otetaan käyttöön asteittain kolmen vuoden siirtymäajalla. Vuonna 2020 uuden laskentatavan enimmäisvaikutus palkkamäärärahoihin on 3%. Korvauslaskelmassa on käytetty koulujen vuoden 2020 budjettikehyksistä laskettuja peruskoulujen oppilaskohtaisia hintoja:

Opetusmuoto

Oppilashinta

 

1-6 lk.

7-10lk.

Yleisopetus

1 904

2 508

9v. Erityisopetus

4 025

5 650

Integraatiolisä

3 250

3 250

S2-opetus

900

900

 

 

Lisäksi laskelmassa on otettu huomioon, että Apollon yhteiskouluun, Helsingin Uuteen yhteiskouluun, Herttoniemen yhteiskouluun ja Maunulan yhteiskouluun on sijoitettu kaksi erityisopetusryhmää sekä Munkkiniemen yhteiskouluun, Pohjois-Haagan yhteiskouluun ja Töölön yhteiskouluun yksi erityisopetusryhmä. Helsingin yhteislyseoon on lisäksi sijoitettu kolme erityisopetusryhmää.

Yksityisten koulujen palkoista maksettavat sivukulut on otettu huomioon arvioiden mukaisina ja ne tarkistetaan toimialan johtajan tekemässä lopullisessa korvauspäätöksessä toteutuneiden sivukulujen mukaiseksi. Työnantajan sosiaaliturvamaksu on laskelmassa valtioneuvoston vahvistaman työnantajan maksuprosentin eli 1,86 %:n mukainen. Eläkekustannukset ja muut sivukulut vaihtelevat kouluittain.

– Oppilashuolto, 5.2. §:n b-kohta

Koulupsykologi ja -kuraattorikustannuksia ei ole huomioitu tässä laskelmassa. Oppilashuollon järjestämisestä on erillissopimus kaupungin ja koulujen kesken. Lisäksi on otettu huomioon koulunkäyntiavustajapalvelujen kustannukset kaupungin peruskoulujen vuoden 2020 resursointiperiaatteiden mukaisesti.

– Kiinteistömenot, 5.2. §:n d-kohta

Koulukiinteistön vuokra-, kunnossapito- ja korjauskustannukset on otettu huomioon korvauksessa Kasvatus- ja koulutuslautakunnan 22.10.2019 (§ 340) hyväksymän suunnitelman mukaisesti.

– Muut käyttömenot, 5.2. §:n c-kohta

Yksityisen koulun opetuksen, hallinnon, siivouksen ja ruokailun sekä muut sovitut kustannukset korvataan oppilasta kohden laskettuina samojen periaatteiden mukaisesti kuin kaupunki varaa määrärahaa kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden kustannuksiin. Kustannukset on tarkistettu vuoden 2020 toimialan tulosbudjetin mukaisiksi.

– Koulumatkat, 5.4. §

Sopimuksen mukaan koulut järjestävät ja maksavat koulukuljetukset lautakunnan hyväksymien myöntämisperiaatteiden mukaisesti. Kustannukset otetaan huomioon toteutuneiden kustannusten mukaisesti lopullisen tarkistuslaskennan yhteydessä.

– Positiivinen diskriminaatio, 5. luku

Sopimuksen 5 luvun mukaan kaupungin korvauksen perusteena oleva oppilasta kohti laskettava euromäärä määrätään lautakunnan hyväksymiä korvauksen laskentaperiaatteita soveltaen kaupungin talousarvioon varattujen määrärahojen puitteissa kaupungin koulujen vastaavien luokka-asteiden rahoituksessa noudatettavin periaattein.

Kustannusvaikutukset

Jos kaupungin korvauksen perusteena olevat menot oppilasta kohden laskettuina ovat yhtä suuret tai pienemmät kuin koululle oppilasta kohden maksetut rahoituslainsäädäntöön perustuvat kotikuntakorvaukset sekä valtionosuudet ja -avustukset, ei koululle makseta sopimuksen perusteella lisäkorvausta.

Liitteenä oleva korvauslaskelma on laskettu kaikkien sopimuskoulujen osalta.

Tarkistuslaskennan muutosvaikutukset kaupungin korvauksen perusteena oleviin kustannuksiin ovat seuraavat:

Koulujen suunnitelmasta toteutumatta jäävät kunnossapito- ja korjauskustannukset vähennetään seuraavan vuoden korvauksesta. Perusopetuksen toteutuneiden oppilasmäärien edellyttämät tarkistukset otetaan huomioon myös korvauksen perusteena olevissa vuokrakustannuksissa sekä kunnossapito- ja korjauskustannuksissa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Jarkko Heikkilä, taloussuunnittelija, puhelin: 310 86696

jarkko.heikkila(a)hel.fi

Liitteet

1

2020 liitelaskelma lopullinen tarkistus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Yksityiset sopimuskoulut

Esitysteksti
Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566