Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/13

 

20.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 257

Osoitteeseen Purpuripolku 1 toteutettavan päiväkodin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

HEL 2020-007687 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Purpuripolku 1 toteutettavan päiväkodin  korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Liitteet

1

Osoitteeseen Purpuripolku 1 toteutettavan päiväkodin tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Uudishanke korvaa nykyisen päiväkoti Pelimannin toimipisteet osoitteista Vetelintie 4 ja Pelimannintie 16. Nykyisen päiväkoti Pelimannin tilat ovat huonokuntoisia sekä asettavat tilallisia rajoitteita varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamiseen. Korvaavaan uudisrakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle tilat noin 210 lapselle. Kannelmäen alueelle osoitteeseen Purpuripolku 1 toteuttava uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna tammikuuhun 2023 mennessä. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää varhaiskasvatusta ja esiopetusta uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Uudisrakennuksen valmistuttua nykyisistä tiloista voidaan luopua.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Vuoden 2016 aikana toteutettiin Kaarelan alueella palveluverkkotarkastelu kaupungin kanslian, kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita sekä nykyisin käytössä olevien tilojen kuntoa. Tarkastelun perusteella esitettiin korvaavan uudishankkeen toteuttamista ehdotetussa laajuudessa. Suunnitelmia on sen jälkeen tarkasteltu alueen vanhemmista koostuvan ryhmän, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuosittain, viimeksi syksyllä 2019.

Kaarelassa päiväkotien nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle, eivätkä ne kaikilta osin vastaa varhaiskasvatussuunnitelmien mukaisia toiminnallisia tavoitteita.

Kannelmäkeen suunniteltu päiväkotirakennus sijaitsee Kaarelan peruspiirissä ja se vastaa alueen palvelutarpeisiin. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Kaarelan peruspiirissä varhaiskasvatusikäisten lasten määrä kasvaa seuraavien 15 vuoden aikana ensi voimakkaammin ja myöhemmin tasaantuen. Vuonna 2034 ennustetaan peruspiirissä olevan noin 250 lasta nykyistä enemmän. Kasvu kohdistuu rakentuville Kuninkaantammen ja Honkasuon alueille. Vastaavasti Kannelmäen osa-alueella 1–6-vuotiaiden lasten määrän ennustetaan vähenevän ennusteajanjaksolla noin 50 lapsella.

Varhaiskasvatusalueella Kaarela-Pohjoinen osallistumisaste on ollut suomenkielisissä kunnallisissa päiväkodeissa tapahtuvassa päivähoidossa noin 65,9 % ja yksityisissä päiväkodeissa noin 8,2 % vuonna 2019.

Uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 210 lapselle, jolloin siirtyviä tilapaikkoja tulee olemaan 190 ja uusia paikkoja 20. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille, jonka lisäksi hoito ja kasvatushenkilökuntaa noin 40 riippuen lasten ikäjakaumasta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Kaarelan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi toimintaympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Tietoteknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha, joka muodostaa sisätilojen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden oppimisympäristönä. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.

Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Päiväkodin saattoliikenne ja huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi. Tilojen muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Päiväkodin tilat ovat laajuudeltaan 1400 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 29,00 euroa/m²/kk eli noin 621 400 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 160 000 euroa.  Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 4000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 26 200 euroa, siivouskustannusarvio on noin 47 500 euroa/vuosi. Toiminnankustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä 2 424 252 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin edustajat ovat osallistuneet hankkeen valmisteluun tuoden tilasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman, jonka pohjalta on laadittu pedagoginen suunnitelma yhdessä pedagogisten asiantuntijoiden kanssa. Henkilökuntaa on osallistettu käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen.

Kannelmäki-Hakuninmaa-Maununneva alueen palvelutiloihin liittyvä alueellinen tarkastelu on tehty vuonna 2016 yhteistyössä alueen asukkaiden, opetus- ja varhaiskasvatusviraston sekä tilakeskuksen kanssa. Tuolloin tarkasteltiin alueen väestönkehitystä sekä nykyisten tilojen kuntoa. Suunnitelmia on sen jälkeen tarkasteltu alueen vanhemmista koostuvan ryhmän, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuosittain, viimeksi syksyllä 2019.

Kaavoituksen yhteydessä osallistaminen ja vuorovaikutus toteutetaan osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Päiväkodin henkilökunta osallistetaan rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja päiväkodin johtajan avulla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Liitteet

1

Osoitteeseen Purpuripolku 1 toteutettavan päiväkodin tarveselvityslomake

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566