Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

12/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/15

 

20.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 259

Oikaisuvaatimus tuntiopettajan ottamisesta määräajaksi

HEL 2020-009545 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Tölö gymnasiumin rehtorin 13.8.2020 (§ 77) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Tehtävään valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 19.8.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Tölö gymnasiumin rehtorin 13.8.2020 (§ 77) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Tölö gymnasiumin aikuislinjalle sijoitettuun matematiikan ja fysiikan tuntiopettajan tehtävään määräajaksi 26.8.2020 – 5.6.2021 diplomi-insinööri **********

Rehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen lukion rehtori ottaa määräaikaisen tuntiopettajan.

Hakuprosessista

Tehtävä on ollut julkisesti haettavana 13.7 – 31.7.2020.

Hakuilmoituksessa haettiin tuntiopettajaa Tölö gymnasiumin aikuislinjalle yhteen tai useampaan aineeseen (lyhyt matematiikka, fysiikka ja kemia) määräajaksi.

Rehtorin päätöksen mukaan tehtävään haki hakuajan kuluessa yhteensä 5 henkilöä, joista vain tehtävään valittu täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan asiassa ei ole annettu mm. tietoa niistä perusteista, joiden mukaan tehtävään valittu on katsottu ansioituneemmaksi. Oikaisuvaatimuksessa todetaan, että oikaisuvaatimuksen tekijä on esittänyt asiassa todistuksen, jonka mukaan hänellä on aineenopettajan pätevyys matematiikassa ja fysiikassa. Oikaisuvaatimuksen mukaan hän on suorittanut 60 opintopistettä kummassakin aineessa ja lisäksi hän on suorittanut 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 10 §:ssä säädetään aineenopettajan kelpoisuudesta lukiossa.

Aineenopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, joka on suorittanut

1) ylemmän korkeakoulututkinnon;

2) yhdessä opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot sekä syventävät opinnot tutkinnon pääaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 120 opintopistettä, ja kussakin muussa opetettavassa aineessa aineenopettajan koulutukseen kuuluvat opetettavan aineen opinnot, jotka ovat perus- ja aineopinnot yliopiston oppiaineessa tai siihen rinnastettavassa kokonaisuudessa, laajuudeltaan vähintään 60 opintopistettä;

3) vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot

Lisäksi opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Kuten rehtori päätöksessä ja lausunnossa todetaan, tehtävään valittu oli ainoa kelpoinen hakija. Rehtorin lausunnon mukaan tehtävään valittu on suorittanut 120 opintopisteen laajuiset opinnot matematiikassa, 60 opintopisteen laajuiset opinnot fysiikassa sekä 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot. Kuten oikaisuvaatimuksen tekijä itsekin oikaisuvaatimuksessa toteaa, hänellä on vain 60 opintopisteen laajuiset opinnot molemmissa opetettavissa aineissa. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole suorittanut mitään muutakaan 120 opintopisteen laajuista opintokokonaisuutta, joka tekisi hänestä kelpoisen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole siten ollut kelpoinen ko. tehtävään. Edelleen rehtorin lausunnon mukaan toisin kuin tehtävään valitulla oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole myöskään opetuskokemusta lukiosta.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita ainoan kelpoisen hakijan tuntiopettajan tehtävään määräajaksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Niclas Grönholm

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Tehtävään valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566