Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

11/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/8

 

22.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 235

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta ja päätös päiväkodin perustamisesta

HEL 2020-006217 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti

A

antaa kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 27.4.2020 päivätystä Lpk Pasila pohjoisen (Lavakatu 1) hankesuunnitelmasta (liite 1).

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti pedagogisia tavoitteita tukeva tilojen toiminnallisuus tulee varmistaa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa tulee edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä. Myös tilojen ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolelliseen toteutukseen sekä valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia työskentelyolosuhteita ja edistetään turvallisuutta. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.

B

perustaa päiväkodin osoitteeseen Lavakatu 1, 00240 Helsinki.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Pasila pohjoinen hankesuunnitelma 27.04.2020

2

Lpk Lavakatu 1, työsuojelun lausunto 4.3.2020

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta.

Pasila on rakentuva alue, jonka myötä alueella tarvitaan lisää päiväkotitiloja. Osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettava päiväkotirakennus vastaa alueen kasvavaan palvelutarpeeseen. Rakennukseen toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 120 lapselle. Uudisrakennus tarvitaan käyttöön kalustettuna elokuuhun 2023 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.

Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää kasvatuksen ja koulutuksen toimintaa uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Uudishankkeen nimi päätetään myöhemmässä vaiheessa. Uudishankkeen toteutuksen yhteydessä ei tarvita väistötiloja.

Hanke on esitelty 4.3.2020 kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle (liite 2). Työsuojelun näkökulma huomioidaan jatkosuunnittelussa ja työsuojelun lausunto liitetään hankesuunnitelma-aineistoon.

Uudisrakennus toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 tavoitteita. Suunnittelun lähtökohtina ovat Helsingin kaupungin energiatehokkuus- sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteiden kautta määräystasoa parempi energiatehokkuus ja paikalla tuotettu uusiutuva energia. Hanke on suunniteltu tehokkaasti toimivaksi, kestäväksi ja elinkaarikustannuksiltaan edulliseksi. Lisäksi julkisten tilojen tilapäistä käyttöä kuntalais- ja kulttuuritoimintaan edistetään mahdollistamalla rakennuksen yhteistilojen varaaminen silloin, kun päiväkoti ei niitä tarvitse.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen sekä liikennejärjestelyt.

Vuoden 2018 aikana toteutettiin Pasilan alueen palveluverkkotarkastelu kaupunginkanslian, kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita.

Pasilassa päiväkotien nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle eivätkä ne kaikilta osin vastaa varhaiskasvatussuunnitelman mukaisia toiminnallisia tavoitteita. Uudisrakennus toteutetaan Pasilan pohjoisosaan, joka on nykyistä Maunulanpuiston aluetta. Alueella ei tällä hetkellä ole palveluita.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Pasilan peruspiirissä ja Maunulanpuiston osa-alueella, joka on tulevaisuudessa osa uutta Pasilan aluetta, 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa noin 700 lapsella vuosina 2019–2033. Vuoteen 2024 mennessä varhaiskasvatusikäisten määrä kasvaa tällä alueella noin 400 lapsella. Väestömäärän kasvu alueella tulee jatkumaan vielä vuoden 2033 jälkeenkin. Maunulanpuiston osa-alueella varhaiskasvatusikäisten määrä kasvaa vuoteen 2024 mennessä noin 170 lapsella ja vuoteen 2033 mennessä noin 300 lapsella.

Tämän osoitteeseen Lavakatu 1 sijoittuvan päiväkodin lisäksi Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2020–2029 sisältää Pohjois-Pasilan alueelle sijoittuvan koulu-päiväkoti -hankkeen, johon on suunniteltu noin 240 varhaiskasvatuksen paikkaa. Lisäksi Pasilan alueelle toteutetaan päiväkoti Hertan korvaava uudishanke, johon tulee noin 100 uutta varhaiskasvatuspaikkaa, sekä Pasilan peruskoulun yhteyteen päiväkoti, jossa toteutetaan varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle uusia päiväkotitiloja noin 200 lapselle.

Alppiharju-Pasila-Vallila-Vanhakaupunki varhaiskasvatusalueen päiväkotihoidon osallistumisaste on yhteensä 76,3%, josta kunnallisen varhaiskasvatuksen osuus on 67,4 %.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Pasilan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Toteutettava uudisrakennus sijoittuu tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Päiväkodin piha-alue sijaitsee lasten toimintatilojen yhteydessä ja pihalta on suora yhteys viereiselle viheralueelle. Piha-alue varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita. Piha-alueen suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana.

Piha-alue tarjoaa päiväkodin käyttäjille sekä alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tilat ovat laajuudeltaan 998 htm². Kustannusarvio on 6 200 000 euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 34,94 euroa/htm²/kk eli noin 418 525 euroa/vuosi. Kustannuksiin vaikuttaa rakennuspaikan haastavuus, kuten kallioisuus sekä tontin ahtaus ja korkeuserot.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Käynnistämiskustannuksiin varataan noin 115 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 16 000 euroa. Toiminnankustannukset ovat noin 1 387 000 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt 16.6.2020 Pasilassa osoitteeseen Lavakatu 1 toteutettavan päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on käsitellyt hankesuunnitelmaa 25.6.2020.

Uudishankkeen henkilökunnan puuttuessa hanketta on käsitelty kasvatuksen ja koulutuksen toimialan pedagogisten asiantuntijoiden kanssa. Päiväkodin henkilökuntaa osallistetaan mahdollisuuksien mukaan rakennuksen suunnitteluun yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan lasten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 31022374

paula.heikkinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Pasila pohjoinen hankesuunnitelma 27.04.2020

2

Lpk Lavakatu 1, työsuojelun lausunto 4.3.2020

Muutoksenhaku

A

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 25.06.2020 § 92

HEL 2020-006217 T 10 06 00

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle lpk Pasila pohjoisen uudisrakennuksen 27.4.2020 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on noin 1 352 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 6 200 000 euroa helmikuun 2020 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

B

Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Juha Polvinen, projektinjohtaja, puhelin: 310 21291

juha.polvinen(a)hel.fi

Päivi Etelämäki, tiimipäällikkö, puhelin: 310 31871

paivi.etelamaki(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566