Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2020

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/41

 

15.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 224

Oikaisuvaatimus iltapäivätoimintaan ottamisesta

HEL 2020-009376 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen palveluvastaavan 8.6.2020 (§ 5700) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijät

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Koululaisten iltapäivätoiminnan yksikköä johtava palveluvastaava on 8.6.2020 (§ 5700) tehnyt myönteisen päätöksen 2. vuosiluokan oppilaan iltapäivätoimintaan ottamisesta leikkipuisto Etupellon toimipaikan ryhmämuotoiseen iltapäivätoimintaan.

Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat hakeneet iltapäivätoimintapaikkaa Metsolan ala-asteen koululta Helsingin Jalkapalloklubi ry:n ryhmästä. Oikaisuvaatimuksessa todetun mukaan hakuajan jälkeen selvisi, että ko. koulu suljetaan ja että iltapäiväkerhotoiminta on joko Itä-Pakilan koululla (Helsingin Jalkapalloklubi ry) tai leikkipuisto Etupellossa. Lapsen ryhmässä samalla luokalla olevia on ainoastaan kolme, minkä lisäksi lapsi on ainut poika. Sosiaalisten suhteiden kehittämisen ja ylläpitämisen kannalta tilanne ei ole kestävä.

Päätös oikaisuvaatimusohjeineen on annettu 26.6.2020 postin kuljetettavaksi. Päätöksestä on tehty 13.8.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapunut oikaisuvaatimus. Asiassa saadun selvityksen perusteella oikaisuvaatimus katsotaan tehdyksi määräajassa. Oikaisuvaatimus on tehty oikealle toimielimelle.

Perusopetuslain 48 b §:n mukaan kunta päättää perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan järjestämisestä sekä toiminnan laajuudesta. Jos kunta järjestää iltapäivätoimintaa, tulee sitä tarjota kunnassa toimivien koulujen ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta perusopetuslain 17 §:n 1 momentissa tarkoitetuille erityistä tukea saaville oppilaille kunnan päättämässä laajuudessa. Iltapäivätoimintaan pääsy ei ole lapselle ehdoton, subjektiivinen oikeus.

Perusopetuslain 48 b §:n 2 momentin mukaan otettaessa lapsia aamu- ja iltapäivätoimintaan heihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 8.10.2013 (§ 70) päättänyt perusopetuslain mukaiseen iltapäivätoimintaan ottamisen perusteista. Toimintaan otetaan ensisijaisesti 1. vuosiluokan oppilaat ja erityistä tukea saavat oppilaat. Jos ryhmässä on tämän jälkeen tilaa, ryhmään otetaan 2. vuosiluokan oppilaita. Lapsi valitaan toimintaan huoltajan yhteen toimintapaikkaan tekemän hakemuksen perusteella. Jos määräajassa saapuneita hakemuksia toimintapaikkaan on enemmän kuin tarjottavia paikkoja, suoritetaan samanarvoisten hakemusten kesken arvonta. Jos lapsi ei tule valituksi hakemaansa ryhmään, iltapäivätoimintapaikka pyritään osoittamaan alueen muista perusopetuslain mukaisista toimintapaikoista.

Varhaiskasvatusjohtaja päätti 14.5.2019 (§ 39) siirtää toimivaltaansa siten, että koululaisten iltapäivätoiminnan yksikköä johtava palveluvastaava päättää ottamisesta koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Aluekoordinaattorin mukaan Metsolan pääkoululla tapahtui vesivahinko, jonka takia syksyllä 2020 alkavaa Helsingin Jalkapalloklubi ry:n ryhmää ei voitu perustaa pääkoululle. Tieto oppilaiden siirtymisestä oli käytettävissä toukokuun puolenvälin jälkeen. Metsolan koulun Itä-Pakilan toimipisteen yhteydessä toimii kaksi perusopetuksen iltapäivätoiminnan ryhmää: Helsingin Jalkapalloklubi ry:n ryhmä koululla ja leikkipuisto Etupellon ryhmä viereisen puiston tiloissa. Metsolan Itä-Pakilan toimipisteen oppilaista Helsingin Jalkapalloklubi ry:n ryhmään haki hakuaikana 42 oppilasta, jotka saivat myönteisen päätöksen ryhmään. Etupellon leikkipuiston ryhmään haki 18 oppilasta, jotka saivat myönteisen päätöksen ryhmään.

Aluekoordinaattorin mukaan Metsolan pääkoulun Helsingin Jalkapalloklubin ry:n ryhmään hakemuksia oli yhteensä 36. Leikkipuistojen perusopetuksen mukaiset ryhmät ovat ns. kahden ohjaajan ryhmiä, joiden ryhmäkoko on noin 30 lasta. Siten arvonnassa arvottiin 15 lasta leikkipuiston ryhmään ja arvontaan osallistuivat kaikki 1. ja 2. vuosiluokan yleisopetuksen oppilaat mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijöiden lapsi. Helsingin Jalkapalloklubi ry:n Itä-Pakilan toimipisteestä sai myönteisen päätöksen 21 oppilasta.

Iltapäivätoimintaa ottamisessa noudatetaan opetuslautakunnan 8.10.2013 (§ 70) päättämiä perusteita. Oikaisuvaatimuksen tekijöiden esittämät perusteet eivät ole sellaisia, joita voidaan ottaa huomioon iltapäivätoiminnan paikoista päätettäessä. Iltapäivätoimintaan ottamisen perusteita sovelletaan yhdenvertaisesti hakijoihin.

Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Salassa pidettävä (JulkL (621/1999) 24.1 § 32 k)

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijät

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566