Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/34

 

15.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 217

Meilahteen osoitteeseen Paciuksenkatu 19 vuokrahankkeena toteutettavien päiväkotitilojen tarveselvitys

HEL 2020-008510 T 10 06 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Meilahteen osoitteeseen Paciuksenkatu 19 vuokrahankkeena toteutettavan päiväkodin tarveselvityksen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Keijo Räikkönen, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 69628

keijo.raikkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Meilahdessa päiväkoti Touhula Histamiinin toiminta on loppunut 31.7.2020. Päiväkodissa on ollut hoidossa olevia lapsia 21, käytettävissä olevia paikkoja tiloissa on 56 lapselle. Perheet ovat hakeneet uusia paikkoja niin Touhulan ja muiden yksityisten palveluntuottajien toimipaikoista sekä kunnallisista päiväkodeista. Kunnalliseen varhaiskasvatukseen hakeneet lapset ovat saaneet paikan.

Kaupunkiympäristön toimiala on selvittänyt mahdollisuutta vuokrata osoitteessa Paciuksenkatu 19 sijaitsevat päiväkotitilat kunnallisen varhaiskasvatuksen käyttöön. Paciuksenkadun tilojen sijainti on helposti saavutettava eri puolilta lähialuetta. Varhaiskasvatusalueella on lähivuosina tarvetta väistötiloille ja korvaaville palvelutiloille.

Tiloissa on mahdollista järjestää toimintaa 56 lapselle. Tilat suunnitellaan ottaa käyttöön syksyllä 2020. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää kasvatuksen ja koulutuksen toimintaa.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Tilatarpeen arvioinnissa on huomioitu Reijolan peruspiirin ja koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja väistötilatarpeet.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Reijolan peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrä laskee noin 60 lapsella vuosina 2019–2033. Ennusteajanjakson aikana 1–6-vuotiaiden määrä vaihtelee noin 790 ja 850 lapsen välillä, eikä laske tasaisesti. Sen sijaan viereisten samaan varhaiskasvatusalueeseen kuuluvien Munkkiniemen ja Haagan peruspiirien alueilla 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa vuosien 2019–2033 aikana.

Varhaiskasvatusalueella Haaga-Reijola-Munkkiniemi-Pitäjänmäki tarvitaan väistötiloja sekä korvaavia tiloja. Paciuksenkatu 19 tiloja voi käyttää päiväkoti Paciuksen piharemontin aikaisena väistötilana. Lisäksi on suunnitteilla sijoittaa tiloihin päiväkoti Muksulaakson toiminta. Päiväkoti Muksulaakso sijaitsee Laakson sairaala-alueella, ja joutuu siirtymään pois nykyisistä tiloista, kun alueen kehittäminen käynnistyy. Mahdollisuuksien mukaan molempien päiväkotien toimintaa voi olla tilassa myös samaan aikaan.

Varhaiskasvatusalueen kunnallisissa päiväkodeissa tapahtuvassa päivähoidossa osallistumisaste on ollut 58,6 % syksyllä 2019. Yksityisen varhaiskasvatuksen osallistumisaste on ollut 13,3 %. Alueen osallistumisaste on kunnallisessa päiväkotihoidossa kaupungin keskiarvoa alhaisempi, yksityiseen varhaiskasvatukseen osallistuminen on korkeampaa kuin kaupungissa keskimäärin.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Vuokrattavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat alueen palvelutarpeisiin. Tiloissa on kiinnitetty erityisesti huomioita sisäilman laatuun.

Tilat ovat toimineet pitkään päiväkotikäytössä. Tilat ovat esteettömät ja sopivat eri-ikäisille lapsille, oppimisympäristö tukee lapsen kasvua ja kehitystä. Uuden toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Päiväkodin oppimisympäristöt toteutetaan pedagogisesti monipuolisiksi ja tiloja on mahdollista käyttää joustavasti siten, että ne edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tiloissa toteutuu kaupungin mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaiset tavoitteet ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Tiloihin tullaan toteuttamaan kaupunkitasoiset tekniset ratkaisut, joilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat sijoittuvat Allergiasäätiön Allergiataloon. Päiväkodin käytössä on oma aidattu piha.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteessa Paciuksenkatu 19 vuokrattavat päiväkotitilat ovat laajuudeltaan 485 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 31,70 euroa/m²/kk eli noin 184 494 euroa/vuosi euroa/vuosi. Vuokrakustannuksiin sisältyy kiinteistön huolto- ja ylläpito sekä sähkö- ja vesimaksut ja kiinteistön vartiointi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Käynnistämiskustannuksiin varataan noin 55 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 10 000 euroa. Toiminnankustannukset ovat noin 550 000 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökuntaa ja huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että tilojen saattamisessa kunnallisen varhaiskasvatuksen käyttöön huomioidaan mahdollisuuksien mukaan henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Keijo Räikkönen, Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 69628

keijo.raikkonen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Taloushallintopalvelut

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566