Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

10/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/35

 

15.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 218

Jätkäsaareen osoitteeseen Livornonkatu 6 vuokrahankkeena toteutettavien päiväkotitilojen tarveselvitys ja päiväkodin perustaminen

HEL 2020-008509 T 10 06 00

Päätös

A. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Jätkäsaareen osoitteeseen Livornonkatu 6 vuokrahankkeena toteutettavan päiväkodin tarveselvityksen.

B. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti perustaa päiväkodin 1.11.2020 alkaen osoitteeseen Livornonkatu 6.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Kirsi Mustila, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 31058389

kirsi.mustila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Yksityinen Touhula päiväkoti–ketju on hakeutunut yrityssaneeraukseen toukokuussa 2020. Touhulalla oli suunnitelmia kahden päiväkodin perustamisesta, joista se on luopunut, toinen kohteista sijaitsee Jätkäsaaressa.

Touhula on luopunut Jätkäsaareen toteutettujen vuokratilojen käyttöönotosta. Päiväkotitilat on suunniteltu päiväkotikäyttöön ja tilat ovat valmistuneet kesällä 2020. Jätkäsaari on rakentuva alue, jonka myötä alueella tarvitaan lisää päiväkotitiloja. Tästä syystä kaupunkiympäristön toimiala on selvittänyt mahdollisuutta vuokrata osoitteessa Livornonkatu 6 sijaitsevat päiväkotitilat kunnallisen varhaiskasvatuksen käyttöön. Tilat vastaavat alueen kasvavaan palvelutarpeeseen. Tiloja on  mahdollista käyttää aluksi myös väistötilatarpeisiin. Ryhmäperhepäiväkoti Peukaloisen toiminta siirretään Livornonkadulle väistötiloihin 2.11.2020 alkaen. Ryhmäperhepäiväkoti Peukaloisen tilat eivät ole rakennusluvan mukaisissa kunnossa. Ryhmäperhepäiväkoti Peukaloisen nykyisten tilojen korjausta selvitetään kaupunkiympäristön toimialalla. 

Livornonkadun tiloissa on mahdollista järjestää toimintaa yhteensä noin 150 lapselle. Tilat on suunniteltu ottaa käyttöön syksyllä 2020. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää kasvatuksen ja koulutuksen toimintaa uuden rakentuvan alueen muuntuviin tarpeisiin.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen sekä liikennejärjestelyt.

Viimeisimmän virallisen väestöennusteen mukaan vuosina 2019-2029 Kampinmalmin peruspiirin 1-6 vuotiaiden lasten määrä kasvaa yhteensä noin 450 lapsella. Tämän jälkeen kasvu tasoittuu ja 1-6 vuotiaiden väestömäärä alkaa hitaasti laskea. Peruspiirin väestön kasvu painottuu Jätkäsaaren alueelle.  Jätkäsaaren osa-alueella asuu nyt noin 930 1-6 vuotiasta lasta ja määrän ennustetaan kasvavan 350 lapsella vuoteen 2026 mennessä, jonka jälkeen väestön määrä alkaa vähitellen laskea. Tällä hetkellä Jätkäsaaren alueella toimii viisi kunnallista päiväkotia, joissa on paikkoja noin 570 lapselle ja kaksi ryhmäperhepäiväkotia.

Jätkäsaaressa päiväkotien nykyiset tilat eivät riitä lähivuosien palvelutarpeeseen. Seuraava kunnallinen palvelurakennus Melkinlaiturin koulu ja päiväkoti on arvioitu valmistuvan vuonna 2025.

Jätkäsaaren alueella oli varauduttu siihen, että yksityinen päiväkoti omalta osaltaan turvaa alueen varhaiskasvatuksen palvelutarpeen kasvua. Kun tämä hanke ei toteudu, kaupunkiympäristön toimiala on selvittänyt tilojen vuokraamista kaupungin käyttöön. Palveluiden järjestäminen lähipalveluna edellyttää, että Jätkäsaareen saadaan uusia paikkoja jo ennen seuraavan kunnallisen hankkeen valmistumista.

Varhaiskasvatusalueella Kampinmalmi-Lauttasaari-Taka-Töölö kunnallisissa päiväkodeissa tapahtuvassa päivähoidossa osallistumisaste on ollut 50,1 % syksyllä 2019. Yksityisen varhaiskasvatuksen osallistumisaste on ollut 17,4 %. Alueen osallistumisaste on kunnallisessa päiväkotihoidossa kaupungin keskiarvoa alhaisempi, yksityiseen varhaiskasvatukseen osallistuminen on korkeampaa kuin kaupungissa keskimäärin

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Vuokrattavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle ja vastaavat Jätkäsaaren alueen palvelutarpeisiin. Tiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota sisäilman laatuun ja akustiikkaan. Tilat on valmistuneet kesäkuussa 2020. Tilat vaativat vielä mm. keittiön osalta pieniä muutostöitä ja varustelua sekä kaupungin tietoliikenneyhteyksien lisäämistä.

Tilat ovat esteettömät ja sopivat eri-ikäisille lapsille, oppimisympäristö tukee lapsen kasvua ja kehitystä. Uuden toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista

Päiväkodin oppimisympäristöt toteutetaan pedagogisesti monipuolisiksi ja tiloja on mahdollista käyttää joustavasti, siten että ne edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tiloissa saavutetaan kaupungin mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaiset tavoitteet ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Tilat tullaan varustamaan kaupunkitasoisilla teknisillä ratkaisuilla, joilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Jätkäsaaressa Touhula on tehnyt tiloihin ja toiminnalliseen sisältöön liittyen suunnittelua Helsingin yliopiston ja HEI Schools toimijoiden kanssa. Yliopisto ja Hei Schools ovat kiinnostuneita yhteistyöstä myös kaupungin kanssa, josta voidaan käydä keskustelua jatkossa.

Tilat sijoittuvat tiiviiseen kaupunkirakenteeseen omalle tontille vuokrahankkeena. Päiväkodin käytössä on oma monipuolinen piha. Päiväkodissa työskentelee yhteensä 30-33 työntekijää lasten määrästä ja iästä riippuen. Päiväkodin tilat otetaan käyttöön vaiheittain.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Osoitteessa Livornonkatu 6 vuokrattavat päiväkotitilat ovat laajuudeltaan 1209 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 27,40 euroa/m²/kk eli noin 396 068 euroa/vuosi. Kustannusarvioon ei sisälly vielä keittiövarusteisiin tehtäviä muutostöitä kiinteistössä.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Käynnistämiskustannuksiin varataan noin 125 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 10 000 euroa. Toiminnankustannukset ovat noin 1 500 000 euroa/vuosi.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökuntaa ja huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että tilojen saattamisessa kunnallisen varhaiskasvatuksen käyttöön huomioidaan mahdollisuuksien mukaan henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Carola Harju, yksikön päällikkö, puhelin: 310 42542

carola.harju(a)hel.fi

Kirsi Mustila, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 31058389

kirsi.mustila(a)hel.fi

Muutoksenhaku

A.

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

B.

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

Taloushallintopalvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566