Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

9/2020

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/12

 

11.08.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 178

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Arja Karhuvaaran toivomusponnesta koulu- ja päiväkotiruokailun tarvikelaskelmien tarkentamisesta ja jätteiden lajittelusta

HEL 2020-002498 T 00 00 03

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle Arja Karhuvaaran toivomusponnesta seuraavan lausunnon:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla ruokapalvelujen suunnittelu tehdään yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Palvelukuvauksissa määritellään ruokalistojen ja aterioiden suunnittelun periaatteet, laatu ja sisältö. Toimiala vastaa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä näiden määrittelystä. Palveluntuottajat vastaavat ruokapalvelujen tuottamisesta, elintarvikkeiden ja tarvittavien pakkausmateriaalien hankinnasta, ruoan valmistuksesta ja ruoan tarjoilusta. Palveluntuottajat vastaavat myös valmistettavien ruokamäärien suunnittelusta, ruoan riittävyydestä, mahdollisen ylijäämäruoan myynti- tai jakelutoiminnasta ja jätteiden lajittelusta. Palveluntuottajat pyrkivät päivittäisessä toiminnassaan menekin seuraamiseen, tarvittavien ruokamäärien ennustamiseen ja mahdollisimman pieneen hävikkiin myös kustannussyistä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala edellyttää ruokapalvelusopimuksissa palveluntuottajaa tuottamaan ruokapalvelut kestävän kehityksen, Helsingin kaupungin periaatteiden ja voimassa olevien ohjeiden mukaan sekä lainsäädännön (esim. ympäristösuojelulaki ja -asetus, jätelaki ja -asetus) edellyttämällä tavalla. Palveluntuottajan toiminnan tulee tukea toimialan, koulun tai päiväkodin toimintasuunnitelmiin kirjattuja toimintaperiaatteita jätteiden määrän ja haitallisuuden vähentämisessä, niiden lajittelussa, säilyttämisessä sekä kierrättämisessä. Lisäksi toiminnan pitää tukea asetettuja kasvatuksellisia tavoitteita. Palvelukuvausten mukaan tuottajan tehtävänä on myös omilla toimenpiteillään vaikutettava koulujen ja päiväkotien eri jätelajien jätemäärien vähentämiseen.

Palveluntuottajan edellytetään lajittelevan jätteet kohteessa käytössä olevan ohjelman mukaisesti. Palveluntuottaja noudattaa kohteessa käytössä olevia lajittelumahdollisuuksia. Jätteiden lajittelu on toimipistekohtainen. Kaikissa kohteissa kerätään erikseen biojätteet, paperit ja sekajäte. Kohteesta riippuen voi olla mahdollista kerätä keräyskartongit, pahvit, lasit, metallit ja muovit.

Ruokapalveluntuottajan edustajan edellytetään tarvittaessa osallistuvan myös kohteen ympäristötyöryhmien kokouksiin ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hallinnon järjestämiin jätekartoituksiin. Niihin tulee tarvittaessa myös tuottaa tietoja kohteen edellyttämällä tavalla keittiö-, linjasto- ja lautasbiojätteestä.

Kerran vuodessa, valtakunnallisella hävikkiviikolla, palveluntuottajat tuovat lautashävikin määrät ja muuta tietoa aiheesta esiin ruokasaleihin toimialan toiveen mukaisesti.

Kaupunkiympäristön toimiala tekee parhaillaan jätetilojen kartoitusta Kaskon tiloihin. Kartoituksen tavoitteena on lajittelun lisääminen siten, että jatkossa kaikissa kasvatuksen ja koulutuksen tiloissa on mahdollista lajitella jätteet seitsemään jätelajiin HSY:n jätelajittelukäytännön mukaisesti (biojäte, lasipakkaukset, pienmetalli, kartonki ja pahvi, muovipakkaukset, paperi ja sekajäte). Kun jätelajien kierrätys muuttuu tähän malliin, lajittelua tullaan edellyttämään myös kohteiden ruokapalveluntuottajilta.

Toimialalla on myös tunnistettu tarve kehittää ruokahävikin seurantaa ja edesauttaa palvelutuottajia vähentämään syntyvää hävikkiä. Välineitä yhtenäisen ruokahävikin seurannan ja tilastoinnin toteuttamiseen on hyvä suunnitella yhteistyössä palveluntuottajien kanssa. Näin toimialan tarvitsema tieto saadaan kaikilta palveluntuottajilta jatkossa samalla tavalla ja tilastointi sekä vertailtavuus ovat mahdollisia. Toimiala aloittaa tarkemman ruokahävikin seurannan suunnittelun Palvelukeskus Helsingin kanssa syksyllä 2020. Kilpailutettujen kohteiden palvelukuvauksiin asia voidaan kirjata seuraavien sopimuskausien alkaessa Palvelukeskus Helsingin kanssa saatujen kokemusten pohjalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 310 22596

katja.peranen(a)hel.fi

Liitteet

1

Toivomusponsi_Karhuvaara

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausuntoa 15.9.2020 mennessä Arja Karhuvaaran toivomusponnesta koskien koulu- ja päiväkotiruokailun tarvikelaskelmien tarkentamista ja jätteiden lajittelua.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Katja Peränen, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 310 22596

katja.peranen(a)hel.fi

Liitteet

1

Toivomusponsi_Karhuvaara

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566