Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/21

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 159

Oikaisuvaatimus päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmän valintapäätöksestä

HEL 2020-006939 T 05 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen päiväkodinjohtajan 28.04.2020 (nro 202000047) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus ja päätös

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Päätös, johon vaaditaan oikaisua

Varhaiskasvatuspaikan myöntämistä koskeva päiväkodinjohtajan päätös 28.4.2020 (nro 202000047, liite 1).

Oikaisuvaatimus

Huoltajat ovat tehneet oikaisuvaatimuksen lapselle myönnetystä varhaiskasvatuspaikasta (liite 1). Huoltajat vaativat, että lapselle myönnetään varhaiskasvatuspaikka päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmästä, koska kielikylvyn valintakriteerit asettavat lapset eriarvoiseen asemaan ja päätös on siten lainvastainen. Tarkemmat perusteet ilmenevät oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Lapselle haettiin varhaiskasvatuspaikkaa päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmästä. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päättämät (13.2.2018 § 24) varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylvyn valinnan periaatteet varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ovat seuraavat:

        Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista.

        Kielikylpyryhmään valitaan lapset siten, että lapsi voi jatkaa kielikylpyluokalla perusopetuksessa (kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston lisäys 6.11.2018 § 50).

        Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

        Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

Kielikylvyn pedagogiset periaatteet ja siten valinnassa tärkeät edellytykset ovat:

        ruotsin kieli on lapselle uusi kieli

        yksi perheen kotona puhutuista kielistä on suomi

        huoltajat ovat valmiita sitoutumaan kielikylpypolkuun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Varhaiskasvatuksessa ei tarkisteta lasten soveltuvuutta kielikylpyyn. Kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.

Oikaisuvaatimuksessa tuotiin esille perustuslakiin viitaten, että vanhempien kielikylpyyn sitoutuminen ei ole hyväksyttävä peruste olla kohtelematta lapsia valinnassa lain edellyttämästi tasa-arvoisesti yksilöinä. Edellä mainittujen pedagogisten periaatteiden osalta on syytä selventää, että näillä tarkoitetaan valinnan edellytyksiä, joiden on täytyttävä voidakseen hakea kielikylpypaikkaa. Periaatteiden perusteella lapsia ei laiteta järjestykseen valintojen osalta eivätkä ne siten ole valinnassa käytettäviä kriteerejä. Sen selvittämiseksi, että huoltajat ovat sitoutuneet kielikylpypolkuun, käydään keskusteluja huoltajien kanssa ennen hakuprosessia. Keskusteluissa painotetaan kielikylpypolun jatkumista varhaiskasvatuksesta peruskoulun loppuun saakka ja vaativan siten sitoutumista. Käytännössä sitoutuminen osoitetaan sillä, että vanhemmat keskustelujen jälkeen hakevat lapselle kielikylpypaikkaa. Tämä ei siis ole asia, jolla vertaillaan hakijoita, eikä se vaikuta kielikylvyn valintoihin.

Asiassa saadun selvityksen mukaan valinnassa on noudatettu lautakunnan hyväksymiä periaatteita. Sekä päiväkoti Pihlajan että päiväkoti Ruskeasuon kielikylvystä on opinpolun jatkumo Meilahden peruskouluun. Päiväkodit ovat sitoutuneet järjestämään yhdessä 25 esiopetuspaikkaa vuosittain. He muodostavat yhden kielikylpyluokan. Tämä velvoite vaikuttaa suoraan myös 5-vuotiaiden ryhmän muodostukseen molemmissa päiväkodeissa. Valintaperusteiden mukaan on ensisijaisesti huolehdittu siitä, että kielikylpyyn valitut lapset saavat jatkaa kielikylpyopetuksessa oman kielikylpypolun mukaisessa kielikylpykoulussa. Tästä syystä kielikylpyryhmiin ei voida ottaa kielikylpyluokan ryhmäkokoa enempää lapsia.

Selvityksen mukaan vuonna 2015 syntyneitä lapsia valittiin varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuolle ja varhaiskasvatusyksikkö Pihlajaan yhteensä 25; Ruskeasuolle 13 ja Pihlajaan 12. Vy Muksulaakso-Ruskeasuolle on jo keväällä 2019 valittu kaksi (2) 2015 syntynyttä lasta kielikylpyryhmään. Näin ollen paikkoja 2015 syntyneille oli 11. Hakijoista neljä (4) valittiin ryhmään sisarusperiaatteen mukaan. Seitsemän (7) jäljelle jäänyttä paikkaa arvottiin.

Päätökset on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 § 24 päättämien ja sen suomenkielisen jaoston 6.11.2018 § 50 täydentämien kielikylpyyn valinnan periaatteiden mukaisesti. Sisaruusperiaatteen noudattaminen valinnassa perustuu lautakunnan päätökseen.

Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Liitteet

1

Oikaisuvaatimus ja päätös

Muutoksenhaku

Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Muutoksenhakija

Esitysteksti
Hallintovalitus, varhaiskasvatuslain mukainen toimielimen päätös

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566