Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/26

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 164

Begäran om omprövning av beslut om anställning av timlärare för viss tid

HEL 2020-006698 T 01 01 01 01

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutade att avslå ********** begäran om omprövning av ett beslut som Gymnasiet Lärkans rektor har fattat, eftersom de grunder som har givits i begäran om omprövning inte ger anledning att ändra beslutet. Fostrans- och utbildningsnämnden motiverar sitt beslut genom att hänvisa till de argument och omständigheter som den föredragande har lagt fram.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Anu Kangaste, ledande jurist, telefon: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Bilagor

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Oikaisuvaatimuksen täydennys

4

Rehtorin lausunto

5

Hakuilmoitus

6

Tehtävään valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Den som begär omprövning

Förslagstext
Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

********** har 15.5.2020 till Helsingfors stads registratorskontor lämnat in en begäran om omprövning av ett beslut som Gymnasiet Lärkans rektor har fattat och som gäller anställning av filosofie magister ********** som timlärare i biologi och geografi för viss tid 1.8.2020–31.7.2021.

Den som har begärt omprövning har kompletterat sin begäran om omprövning 1.6.2020 i ett e-postmeddelande som har inkommit till Helsingfors stads registratorskontor.

Rektorn har avgivit ett utlåtande i ärendet

Med stöd av 134 § 1 mom. i kommunallagen får den som är missnöjd med ett beslut av kommunstyrelsen, en nämnd, ett utskott eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem begära omprövning av beslutet. Enligt 137 § i kommunallagen får omprövning begäras och kommunalbesvär anföras av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlemmarna.

Begäran om omprövning har lämnats in inom utsatt tid och till rätt organ.

Enligt 14 kap. 1 § 2 mom. 5 punkten i förvaltningsstadga anställer sektorchefen, om inte något annat är föreskrivet, sektorns tjänsteinnehavare och arbetstagare. På basis av ett beslut som sektorchefen har fattat 20.11.2019 (§ 100) om delegering av personalärenden är det gymnasiets rektor som anställer timlärare för viss tid.

Om ansökningsprocessen

Uppgiften som timlärare i biologi och geografi för viss tid i Gymnasiet Lärkan var offentligt ledigförklarad 8.4.2020–22.4.2020.

Av rektorns beslut framgår det att sammanlagt sju personer sökte tjänsten inom ansökningstiden. Av dessa uppfyllde tre sökande behörighetsvillkoren i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet, däribland den som begär omprövning. Enligt rektorns utlåtande kallades två av de tre behöriga sökande till en intervju på basis av ansökningarna. Den som begär omprövning kallades inte till en intervju.

I ansökningsannonsen sökte man en timlärare som inte endast uppfyllde de formella behörighetskraven utan också uppvisade god samarbetsförmåga och behärskade goda helhetsskapande undervisningsmetoder. Dessutom sågs erfarenhet av undervisning i gymnasiet som en merit enligt ansökningsannonsen.

Om begäran om omprövning

Enligt den som begär omprövning är rektorns beslut olaglig, eftersom rektorns beslut bland annat inte är daterat så som det ska vara. Dessutom anser den som begär omprövning att man i samband med en uppgift för viss tid kan lättare utesluta en behörig sökande med lång undervisningserfarenhet. Enligt begäran om omprövning har man tidigare på våren kunnat söka en lektorstjänst i ämnena ifråga, varefter den uppgift för viss tid som det nu rör sig om har ledigförklarats. Den som har begärt omprövning anser också att det rör sig om ålders-diskriminering, eftersom hen inte kallades till intervju till skillnad från de två andra behöriga.

De motiveringar som den som begär omprövning stöder sig på framgår närmare av bifogade begäran om omprövning och kompletteringen av den.

Juridisk bedömning av ärendet

Enligt 6 § 1 mom. i lagen om kommunala tjänsteinnehavare anges  de allmänna grunderna för anställning i tjänsteförhållande i grundlagen. 
Enligt 125 § i grundlagen är de allmänna utnämningsgrunderna för offentliga tjänster skicklighet, förmåga och beprövad medborgerlig dygd. Den som anställs i ett tjänsteförhållande skall dessutom ha särskilt föreskriven eller av kommunen bestämd särskild behörighet.

Med skicklighet avses här närmast kunskaper och färdigheter som har förvärvats genom utbildning eller arbetserfarenhet. Med förmåga hänvisar man allmänt till sådana personliga egenskaper som förutsätts för goda arbetsresultat, såsom naturlig begåvning, organisationsförmåga, initiativkraft och andra liknande egenskaper som är nödvändiga för en framgångsrik skötsel av tjänsten. Med beprövad medborgerlig dygd avses i samband med allmänna medborgerliga aktiviteter förvärvade meriter som har relevans för skötseln av tjänsten samt ett gott uppförande. De allmänna utnämningsgrunderna skall tolkas i sammanhang med de allmänna och särskilda behörighetsvillkoren för tjänsten ifråga.

I 10 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet föreskrivs det om behörigheten för ämneslärare i gymnasium. 

Enligt 23 § i förordningen om behörighetsvillkoren för personal inom undervisningsväsendet kan man förordna en person med tillräcklig utbildning och den förmåga uppgiften kräver att meddela undervisning interimistiskt för högst ett år. En sådan person kan dock förordnas att meddela undervisning för längre tid än sex månader endast om personer som uppfyller de behörighetsvillkor som nämnda uppgift förutsätter inte står till buds när förordnandet ges eller om det finns andra särskilda skäl till detta.

I 44 § i förvaltningslagen föreskriver man om innehållet i beslutet. Enligt paragrafen skall tidpunkten för beslutet framgå. Enligt rektorns utlåtande har hen fått den uppfattningen att datum för beslut är kopplat till det datum beslutet skickas elektroniskt ut till de sökande. Den föredragande konstaterar att även om beslutet inte uppfyller förvaltningslagen till denna del är det faktum att tidpunkten för beslutet saknas i det här ärendet inte av någon större betydelse, eftersom beslutet har delgivits parterna och den som begär omprövning har så som andra parter kunnat begära omprövning i ärendet.

Av ansökningarna framgår att båda, den som begär omprövning och den som har valts för uppgiften, är behöriga. Enligt rektorns beslut och utlåtande var också den andra sökande som kallades till intervju behörig för uppgiften.

Kännetecknade för ansökningsförfaranden är att endast en del av de sökande kallas till intervju. Sökande kallades till intervju på basis av inlämnade ansökningar. Enligt rektorns utlåtande hade båda sökande som kallades till intervju flera års erfarenhet från grundskola och gymnasium. De hade räknat upp sin arbetserfarenhet i sina ansökningar. Enligt rektorns utlåtande var dessa ansökningar också informativa och innehöll utförlig redogörelse om deras syn på lärande. Den som begär omprövnings ålder inverkade inte på vem som kallades till intervju, eftersom födelsedatumet inte finns angivet i den ansökan som den som begär omprövning har inlämnat. Det här framgår av rektorns utlåtande. Enligt rektorns utlåtande kunde rektorn således inte känna till den som begär omprövnings ålder.

Enligt rektorns utlåtande framgår det inte mer ingående av den ansökan som den som begär omprövning har inlämnat att hen har en lång erfarenhet från grundskolan och gymnasiet. Av ansökan framgår närmare endast en cirka tre månader lång undervisningserfarenhet som har förvärvats förra hösten i grundskola och gymnasium i ämnena ifråga. Den som har valts för uppgiften har däremot nyligen förvärvad undervisningserfarenhet i ämnena ifråga, bl.a. från gymnasiet från och med hösten 2018.

Enligt rektorns utlåtande har två lärartjänster i biologi och geografi varit ledigförklarade i Gymnasiet Lärkan på våren 2020. Det har rört sig om den aktuella uppgiften för viss tid och om en tidigare ledigförklarad lektorstjänst i biologi och geografi. Det har med andra ord rört sig om två olika uppgifter som man har ledigförklarat i två separata ansökningsannonser och där skilda beslut har fattats. Bägge uppgifter har varit offentligt ledigförklarade.

Den föredragande anser att rektorn har på basis av en helhetsbedöm-ning valt den sökande som hen har bedömt vara den skickligaste och lämpligaste för timläraruppgiften för viss tid. Den föredragande anser att den valda är behörig för uppgiften och att hen har enligt rektorns beslut de bästa förutsättningarna för uppgiften. I den ansökan som den som begär omprövning har inlämnat nämns mer utförligt – så som det har konstateras ovan – endast en kort undervisningserfarenhet i de två ämnena ifråga i grundskola och gymnasium. Det här framgår av rektorns utlåtande. Mer ingående uppgifter om sin undervisningserfarenhet har hen inte givit i sin ansökan.

De grunder som framläggs i begäran om omprövning ger inte anledning till att ändra beslutet. Rektorn har enligt egen prövning kunnat välja den sökande som hen har bedömt varit lämpligast för timläraruppgiften för viss tid efter en helhetsbedömning av den sökandes utbildning och arbetserfarenhet samt det som framkom i samband med intervjun. Sammanfattningsvis kan konstateras att rektorn inte har särbehandlat den som begär omprövning på grund av ålder. Den som begär omprövning har inte lagt fram något som skulle visa att rektorn har använt sin prövningsrätt på annat sätt än så som den kan användas i det här fallet.

Med hänvisning till det som har sagts ovan och rektorns utlåtande avslås begäran om omprövning.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Anu Kangaste, ledande jurist, telefon: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Bilagor

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Oikaisuvaatimuksen täydennys

4

Rehtorin lausunto

5

Hakuilmoitus

6

Tehtävään valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset

Sökande av ändring

Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning

Utdrag

Utdrag

Bilagor till utdrag

Den som begär omprövning

Förslagstext
Kommunalbesvär, beslut med anledning av begäran om omprövning
Bilaga 1
Bilaga 2
Bilaga 3
Bilaga 4
Bilaga 5
Bilaga 6

För kännedom

Fostrans- och utbildnigssektorn

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566