Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2020

1 (6)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/23

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 161

Oikaisuvaatimus lehtorin virkaan ottamisesta

HEL 2020-007239 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 13.5.2020 (§ 10) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 28.5.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 13.5.2020 (§ 10) tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Stadin ammatti- ja aikuisopistoon sijoitettuun lääkealan ammatillisten aineiden lehtorin virkaan toistaiseksi 1.8.2020 alkaen farmaseutti, kasvatustieteen maisteri **********

Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori (Kampus 4) on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen ammatillisen koulutuksen opettajat ottaa kampuksen rehtori.

Hakuprosessista

Stadin ammatti- ja aikuisopiston lääkealan ammatillisten aineiden lehtorin tehtävä on ollut julkisesti haettavana 6.4. - 19.4.2020.

Virkaa haki hakuajan kuluessa 8 henkilöä, joista 5 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset eli ammatillisten opintojen opettajan kelpoisuuden (13 §) ja kielitaitovaatimuksen (§ 17).

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi edellytettiin laajaa ja ajantasaista lääkealan osaamista ja käytännön työkokemusta. Vahvaa toisen asteen ammatillista ohjaus- ja opetusosaamista, monipuolisia pedagogisia taitoja ja osaamisperusteisen pedagogiikan hallintaa, kokemusta työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamisesta, näyttöjen arvioinnista ja järjestämisestä, erinomaisia vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, innovatiivista ja joustavaa työotetta sekä digiosaamista.

Lisäksi eduksi luettiin kokemus monimuotoisten opiskeluryhmien kanssa työskentelystä sekä omaopettajan tehtävistä, laaja lääkealan työelämäyhteistyöverkosto, yrittäjämäinen ohjausote, yritystuntemus sekä sairaala-apteekkityön osaaminen.

Rehtorin päätöksen mukaan haastatteluun kutsuttiin kolme henkilöä. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen mukaan rehtorin päätös virkasuhteeseen ottamisesta pitää kumota ja virkasuhteeseen pitää valita henkilö, joka täyttää viranhakuilmoituksessa vaaditut kriteerit vahvasta toisen asteen ohjaus- ja opetusosaamisesta, kokemuksesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaamisesta sekä näyttöjen arvioinnista ja järjestämisestä.

Edelleen oikaisuvaatimuksen tekijä on tyytymätön mm. siihen, että hänet on jätetty haastattelun ulkopuolelle.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 13 §:ssä säädetään ammatillisten tutkinnon osien opettajan kelpoisuudesta. Ammatillisten tutkinnon osien opetusta on kelpoinen antamaan henkilö:

1) joka on suorittanut koulutuksen järjestäjän päättämän opetustehtävän kannalta soveltuvan korkeakoulututkinnon;

2) joka on suorittanut vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opettajan pedagogiset opinnot;

3) jolla on vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Sekä virkaan valitulla, että oikaisuvaatimuksen tekijällä on ko. opetustehtävän kannalta soveltuva korkeakoulututkinto.

Virkaan valittu on valmistunut farmaseutiksi vuonna 2004 ja kasvatustieteen maisteriksi 2011.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on koulutukseltaan proviisori ja valmistunut vuonna 1991.

Virkaan valittu ja oikaisuvaatimuksen tekijä ovat molemmat suorittaneet opettajan pedagogiset opinnot. Virkaan valitulla ne ovat sisältyneet kasvatustieteiden maisterin tutkintoon. Oikaisuvaatimuksen tekijä suorittanut ne 2003. Lisäksi molemmilla on vähintään kolmen vuoden pituinen käytännön työkokemus opetustehtävän sisältöä lähinnä vastaavissa tehtävissä.

Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Lisäksi kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hänellä on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla.

Rehtorin lausunnon mukaan haastatteluun valikointi oli kaksivaiheinen. Rehtorin lausunnon mukaan ensiksi käytiin läpi kaikkien hakijoiden hakemukset, joista valikoitui kuusi hakijaa. Rehtorin lausunnon mukaan videohaastatteluun valikoitui näistä 3 hakijaa, jotka hakemusten perustella olivat tuoneet esille hakuilmoitukseen pohjautuvaa omaa osaamistaan kattavasti, uudenlaisella ja mielenkiintoisella tavalla. Näille kolmelle hakijalle lähetettiin rehtorin lausunnon mukaan videotehtävä, jossa he vastasivat pedagogista osaamista kartoittaviin kysymyksiin. Rehtorin lausunnon mukaan jokainen näistä kolmesta hakijasta kutsuttiin yksilöhaastatteluun, koska he olivat osanneet tuoda osaamistaan innostavasti ja kekseliäästi esille.

Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun, koska hän ei kuvannut osaamistaan riittävän kattavasti hakemuksessaan. Rehtorin lausunnon mukaan erityisesti huomiota kiinnitti vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen, innovatiivisen ja joustavan työotteen kuvauksen puuttuminen, jota hakuilmoituksen mukaan tehtävässä edellytettiin. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijällä on pitkä käytännön työkokemus sekä opetusosaaminen. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän 19 vuoden työkokemus painottuu päätoimisena tuntiopettajana toimimiseen.

Kuten rehtorin lausunnosta ilmenee, hakemuksista ilmenevien seikkojen perusteella, rehtorin on kutsunut tietyt hakijat haastatteluun. Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valittu toi hakemuksessaan esille osaamistaan kattavasti, uudenlaisella ja mielenkiintoisella tavalla. Hakemuksen perusteella virkaan valitulla on laaja-alainen koulutus, hän on myös kasvatustieteiden maisteri. Lisäksi rehtorin mukaan virkaan valittu on päässyt aikaisemmassa tehtävässään eri tavoin laajasti suunnittelemaan ammatillista koulutusta ammatillisen koulutuksen opettajien osaamisen kehittäjänä. Virkaan valittu on kouluttanut eri hankkeissa ammatillisia toisen asteen opettajia toimimaan uudenlaisen lainsäädännön vaatimalla tavalla. Näin hänellä itsellään on vankka osaaminen nykypedagogiikasta ja sen toteuttamisesta. Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitulla on ajantasaista opetus- ja ohjausosaamista noin 9 vuoden ajalta, joista 3 vuotta ammatillisen puolen opetus- ja ohjaus sekä kouluttajan tehtävissä. Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitun vahva vuorovaikutusosaaminen ja yhteistyökykyisyys todentuivat hyvin haastattelussa. Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valittu tunsi hyvin lääkealan ePerusteet ja pystyi keskustelemaan lääkealan kehittämishaasteista, tuoden samalla esille omia näkemyksiään alan kehittämiseksi.

Esittelijä toteaa, kuten rehtorin lausunnossa ja päätöksessäkin on todettu, että viranhaltijan valinta on perustunut kokonaisharkintaan. Kokonaisharkinnassa arvioidaan, kenellä kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista on taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto huomioon ottaen parhaat edellytykset hoitaa virkaa. Esittelijä katsoo rehtorin valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja ansioituneimmaksi arvioimansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen lehtorin virkaan.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita kyseiseen lehtorin virkaan valitsemansa henkilön. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus

3

Rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus

5

Virkaan valitun hakemus

6

Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4
Liite 5
Liite 6

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566