Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/19

 

16.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 157

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen hankesuunnitelmasta

HEL 2020-005036 T 10 06 00

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 30.4.2020 päivätystä päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen hankesuunnitelmasta (liite 1 ja liite 2).

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti tilojen toiminnallisuus tulee varmistaa. Tilojen on myös taattava lapsille turvallinen ja virikkeellinen ympäristö kasvaa ja oppia.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa tulee edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä. Myös tilojen ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolelliseen toteutukseen sekä valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia työskentelyolosuhteita ja edistetään turvallisuutta. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen kasvu- ja oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Susan Niemelä, projektiarkkitehti, puhelin: 310 79657

susan.niemela(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Kaleva Hankesuunnitelma 200430

2

Lpk Kaleva Hankesuunnitelman liitteet 200430

3

LPK Kaleva Työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön lausunto 17 03 2020

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Lausuntoehdotus

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kaupunkiympäristön toimialan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa päiväkoti Kalevan hankesuunnitelmasta 6.5.2020. Kohde sijaitsee osoitteessa Neljäs linja 11-15, Kallion kaupunginosassa.

Lpk Kalevan entiset, osoitteessa Porthaninkatu 2 sijainneet vuokratilat on päätetty purkaa ja toiminta on siirretty väliaikaisiin tiloihin Kaisaniemen puistossa osoitteessa Svante Olssonin puistokuja 1 sijaitsevaan paviljonkiin.

Lpk Kalevan tarpeiden lisäksi hankkeessa varaudutaan varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kasvuun ja ala-asteen mahdollisiin lisätilatarpeisiin. Päiväkodin ulkoilutarpeisiin hankkeen yhteydessä kunnostetaan myös vieressä sijaitsevaa Porthaninpuistikkoa.

Nykyisellään päiväkodissa on 60 lasta. Uudisrakennus mitoitetaan 120 lapselle.

Suunnitellut tilat osoitteessa Neljäs linja 11-15 valmistuvat kesällä 2023 ja otetaan käyttöön kalustettuna 1.8.2023 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.

Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä, joiden näkökulma huomioidaan jatkosuunnittelussa (liite 3).

Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017-2021 tavoitteita huomioiden mm.  turvalliset ja terveelliset oppimisympäristöt, ilmastovastuun, kustannustehokkuuden ja vastuullisen taloudenpidon. Myös eriarvoistumisen vähentäminen, iltakäyttömahdollisuus ja osallisuus on huomioitu.

Kallion peruspiirissä on 11 päiväkotia, joissa on yhteensä 1080 varhaiskasvatuspaikkaa. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan vuosina 2019-2033 1-6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa lähes 700 lapsella. Pääosa kasvusta johtuu Kalasataman alueen kasvusta. Talonrakentamisohjelmassa vuosiksi 2020-2029 on Kallion peruspiirin alueella kolme toteutettavaa päiväkotia, joihin tulee n. 550 paikkaa suomenkieliselle varhaiskasvatukselle.

Tällä hankkeella on mahdollista varautua alueen nykyiseen kunnallisen varhaiskasvatuksen tarpeeseen mutta jatkossa myös joustavasti Hakaniemenrannan rakentamisen aiheuttamaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluiden tarpeeseen.

Tilat suunnitellaan siten, että ne ovat joustavasti hyödynnettävissä kasvatuksen ja koulutuksen palvelutarpeen mukaan. Rakennuksen sijainti Kallion ala-asteen yhteytessä vahvistaa yhtenäisen opinpolun syntymistä.

Riittävät ja toimivat palvelutilat parantavat lasten arkea

Lpk Kalevan aikaisemmista tiloista on jouduttu luopumaan vuokrasopimuksen päättymisen myötä. Uudishankkeen tavoitteena on turvallinen, terveellinen ja tarkoituksenmukainen ympäristö, joka tukee sekä lasten että henkilökunnan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tilat suunnitellaan kaikille sopiviksi, lasten kasvua ja kehitystä kuin myös oppimista tukevaksi ympäristöksi.

Pienimmille lapsille toteutetaan rakennuksen kainaloon oma aidattu piha-alue, joka varustetaan tukemaan fyysistä aktiivisuutta ja mahdollistamaan hiekkaleikit. Päiväkodin vanhemmille ikäryhmille ja viereiselle Kallion ala-asteelle toteutetaan myös osittain yhteinen piha, joka on erotettu saatto- ja huoltoliikenteestä. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimistilana. Samalla kunnostetaan vieressä sijaitseva Porthanin puistikko, joka tulee palvelemaan sekä päiväkotia että koulua. Lisäksi se toimii nykyiseen tapaan myös yleisenä leikkipaikkana.
Tarkoituksenmukaisilla lukitus- ja kulkujärjestelyillä varmistetaan edellytykset aktiiviselle asukaskäytölle.

Tilat tukevat varhaiskasvatussuunnitelman ja peruskoulun opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat huomioiden rakennuksen monipuolinen käyttö. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne takaavat lapsille ja oppijoille hyvän ympäristön kasvaa ja oppia.

Hankkeen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Hankesuunnitelman mukaan alustava arvio rakennuksen kokonaisvuokrasta on 38 174 euroa/kk eli noin 458 084 euroa vuodessa. Vuokra on 36,99 euroa/htm²/kk. Neliövuokran perusteena on 1032 htm². Lopullinen pääomavuokra lasketaan hankkeen toteutuneiden kustannusten mukaan hankkeen valmistuttua.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 120 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 20 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 30 000 euroa. Väistötilanteessa ylimääräiset siivouskustannukset ovat noin 41 000 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 1 370 500 euroa/vuosi.

Kokonaisvuokran muodostumiseen vaikuttavat osaltaan talotekniset haasteet ja kaavoittajan asettamat kaupunkikuvalliset vaatimukset.

Jatkosuunnittelussa selvitetään mahdollisuuksia kustannusten karsimiseen.

Väistötilat

Päiväkodin koko toiminta on siirretty väliaikaisiin tiloihin Kaisaniemenpuiston paviljonkiin elokuusta 2019 alkaen. Päiväkoti toimii tilapäisissä tiloissa uudisrakennuksen valmistumiseen saakka. Väliaikaisten tilojen aikataulu otetaan huomioon puiston perusparannuksen aikataulussa.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt 14.4.2020 osoitteeseen Neljäs linja 11-15 rakennettavan päiväkodin korvaavan rakennuksen tarveselvityksen.

Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan, ympäristöpalvelujen ja pelastuslaitoksen edustajia, rakennusvalvonnan esteettömyysvaatimukset tuntevaa edustajaa sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä.

Käyttäjien osallistaminen toiminnan suunnitteluun sitouttaa kaikki tahot suunnitelman tavoitteisiin. Henkilökuntaa on osallistettu ja osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Susan Niemelä, projektiarkkitehti, puhelin: 310 21714

susan.niemela(a)hel.fi

Liitteet

1

Lpk Kaleva Hankesuunnitelma 200430

2

Lpk Kaleva Hankesuunnitelman liitteet 200430

3

LPK Kaleva Työsuojelun yhteistoimintahenkilöstön lausunto 17 03 2020

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kaupunkiympäristön toimiala

Päätöshistoria

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 14.05.2020 § 65

HEL 2020-005036 T 10 06 00

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle osoitteeseen Neljäs linja 11-15 toteutettavan päiväkoti Kalevan korvaavien tilojen uudisrakennuksen 30.4.2020 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäislaajuus on noin 1 548 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 6 820 000 euroa maaliskuun 2020 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

B

Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä

tekninen johtaja

Kari Pudas

Lisätiedot

Juha Aaltonen, projektiarkkitehti, puhelin: 310 21008

juha.aaltonen(a)hel.fi

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566