Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

 

 

 

 

Asia/14

 

26.05.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 134

Oikaisuvaatimus määräajaksi lehtorin virkaan ottamisesta

HEL 2020-006133 T 01 01 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin 29.4.2020 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus 29.4.2020

3

Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus Itäkeskuksen peruskoulu

5

Virkaan valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset (3)_PDFa2b

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

********** on tehnyt 29.4.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin 29.4.2020 tekemästä päätöksestä, jolla rehtori on ottanut Itäkeskuksen peruskouluun sijoitettuun fysiikan ja matematiikan lehtorin virkaan määräajaksi 1.8.2020 - 31.7.2021 **********

Itäkeskuksen peruskoulun rehtori on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 20.11.2019 (§ 100) tekemään päätökseen perustuen määräaikaisen lehtorin viran hoitajan ottaa peruskoulun rehtori.

Hakuprosessista

Itäkeskuksen peruskouluun sijoitetun fysiikan ja matematiikan lehtorin virka määräajaksi on ollut julkisesti haettavana 8.4. - 22.4.2020.

Tehtävään haki hakuajan kuluessa 10 henkilöä, joista 4 täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset mukaan lukien oikaisuvaatimuksen tekijä.

Hakuilmoituksessa muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi eduksi luettiin ratkaisukeskeinen työote ja positiivisen pedagogiikan tuntemus sekä kemian opettajan kelpoisuus.

Rehtorin lausunnon mukaan haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella kolme kelpoista hakijaa, joilla oli viimeaikaista opetuskokemusta opetettavista aineista. Oikaisuvaatimuksen tekijää ei kutsuttu haastatteluun.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii rehtorin päätöksen purkua.

Oikaisuvaatimuksen tekijä mm. katsoo, että kysymys on ikäsyrjinnästä, koska virkaan valittu ei voi olla koulutukseltaan tai työvuosiltaan oikaisuvaatimuksen tekijää pätevämpi.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät lähemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Asian oikeudellinen arviointi

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 5 §:ssä säädetään aineenopetusta antavan opettajan kelpoisuudesta.

Em. asetuksen 23 §:n mukaan opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan kuitenkin määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei määräystä annettaessa ole saatavilla tai jos siihen on muu erityinen syy.

Virkaan valittu on valmistunut diplomi-insinööriksi marraskuussa 2004 ja hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot kesäkuussa 2018 ja täydentänyt fysiikan ja matematiikan opintoja niin, että hän on täyttänyt opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset molemmissa opetettavissa aineissa (fysiikka ja matematiikka) toukokuusta 2019. Hän on toiminut Vantaan kaupungilla määräaikaisena matematiikan, fysiikan ja kemian tuntiopettajana vuosiluokilla 7-9 elokuusta 2019 lähtien.

Rehtorin lausunnon mukaan virkaan valitulla on viimeaikaista opetuskokemusta molemmissa opetettavissa aineissa. Lisäksi hän on hakemuksessaan tuonut esille hakuilmoituksessa eduksi luettua ratkaisukeskeistä työotetta ja positiivisen pedagogiikan tuntemusta. Rehtorin päätöksen mukaan hän katsoi hakemuksen, haastattelujen, koulutuksen ja kokemuksen perusteella, että virkaan valitulla on parhaat edellytykset tehtävän hoitamiseen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valmistunut filosofian maisteriksi luonnontieteissä pääaineena matematiikka vuonna 1984. Hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot toukokuussa 1996. Hän on kelpoinen toimimaan fysiikan ja matematiikan lehtorina. Lisäksi hän on kelpoinen toimimaan kemian opettajana. Viimeaikaiseen opetuskokemukseen liittyen hän on hakemuksen mukaan toiminut Lahden yhteiskoulussa yläluokilla matematiikan opettajana elokuusta 2019 lähtien. Tätä ennen hänellä on ollut kaksi kahden kuukauden sijaisuutta mm. matematiikan opettajana tammikuusta 2019 alkaen. Edelleen hakemuksen mukaan tätä ennen hänellä on lyhyt kahden kuukauden sijaisuus maaliskuulta 2016 Mäntsälän lukiosta.

Hakumenettelyn luonteeseen kuuluu, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun. Lisäksi kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hänellä on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla.

Rehtorin lausunnon mukaan haastatteluun kutsuttiin kelpoisista hakijoista kaikki ne, joilla oli viimeaikaista opetuskokemusta kummastakin opetettavasta aineesta eli fysiikasta ja matematiikasta. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä ei tuonut hakemuksessaan esille opetuskokemustaan fysiikasta eli toisesta opetettavasta aineesta ja siksi häntä ei kutsuttu haastatteluun. Asia ilmenee myös liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta. Edelleen oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksessa oli vain lyhyesti todettu, että oikaisuvaatimuksen tekijä tarvitsee töitä. Tämän jälkeen hän oli luetellut hakemuksessa koulutuksensa ja työkokemuksensa. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei hakemuksessa myöskään tuonut esille hakuilmoituksessa eduksi luettavia asioita, kuten ratkaisukeskeistä työotetta tai positiivisen pedagogiikan tuntemusta. Rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän ikä ei ole siten vaikuttanut mitenkään haastattelukutsun esittämiseen.

Esittelijä katsoo rehtorin valinneen kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi ja soveliaimmaksi katsomansa hakijan kyseiseen haettavana olleeseen lehtorin virkaan määräajaksi. Esittelijä katsoo, että valittu henkilö on tehtävään kelpoinen ja hänellä on rehtorin päätöksen mukaan parhaat edellytykset lehtorin virkaan. Kuten edellä on todettu, rehtorin lausunnon mukaan oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ei ilmennyt hänen fysiikan opetuskokemusta, joka kuitenkin on toinen opetettavista aineista. Hakemuksessa ei myöskään tuotu esille hakuilmoituksessa eduksi luettavia asioita.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Rehtori on harkintansa mukaan voinut valita määräajaksi kyseiseen lehtorin virkaan valitsemansa henkilön. Edellä todetun perusteella rehtori ei ole valintaa tehdessään asettanut oikaisuvaatimuksen tekijää eri asemaan iän perusteella eikä muullakaan syrjivällä perusteella. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että rehtori olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja rehtorin lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 310 87180

anu.kangaste(a)hel.fi

Liitteet

1

Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin päätös

2

Oikaisuvaatimus 29.4.2020

3

Itäkeskuksen peruskoulun rehtorin lausunto

4

Hakuilmoitus Itäkeskuksen peruskoulu

5

Virkaan valitun ja oikaisuvaatimuksen tekijän hakemukset (3)_PDFa2b

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös

Otteet

Ote

Otteen liitteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä

Esitysteksti
Kunnallisvalitus, oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös
Liite 1
Liite 2
Liite 3
Liite 4

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566